Αναφορά και στην Ελλάδα έχει η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε χώρες ανά τον κόσμο.
Στην έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται ότι δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην έκθεση περιλαμβάνονται αναφορές, μεταξύ άλλων, για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, τις συνθήκες στις φυλακές, καθώς και για εγκλήματα σχετικά με φυλετική βία.
«Η κυβέρνηση λάμβανε τακτικά μέτρα για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την τιμωρία αξιωματούχων που διέπραξαν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είτε στις δυνάμεις ασφαλείας είτε σε άλλα μέρη της κυβέρνησης. Υπήρξαν, ωστόσο, καταγγελίες από μη κυβερνητικούς οργανισμούς και διεθνείς οργανισμούς σχετικά με αποτυχίες της κυβέρνησης να διερευνήσει αποτελεσματικά ισχυρισμούς για καταναγκαστικές επιστροφές αιτούντων άσυλο και να ζητήσει από τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν» επισημαίνεται στην έκθεση.
.@SecBlinken released the Human Rights Report today, documenting the status of human rights in nearly 200 countries and territories. “Countries that respect human rights are more likely to be peaceful, prosperous, stable.” https://t.co/IrNBtr4wgJ
— Department of State (@StateDept) April 22, 2024
Ελευθερία του λόγου
Στην παράγραφο για την ελευθερία του λόγου, επισημαίνεται ότι η έκθεση της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη χρήση του Pegasus (PEGA) διαπίστωσε ότι η χώρα δεν χρησιμοποιούσε λογισμικό υποκλοπών spyware «ως μέρος μιας ολοκληρωμένης αυταρχικής στρατηγικής», αλλά χρησιμοποιούσε λογισμικό κατασκοπείας εναντίον «δημοσιογράφων, πολιτικών και επιχειρηματιών» και εξήγαγε spyware σε χώρες με φτωχές επιδόσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα. Όπως τονίζεται στην έκθεση, κατά τη διάρκεια του έτους, δεν υπήρξαν νέες αναφορές για περιπτώσεις χρήσης spyware.
Στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται επίσης ότι τον Ιούλιο, η Ελληνική Αρχή Προστασίας Δεδομένων παρουσίασε ευρήματα που υποδηλώνουν ότι το 2022 έγιναν απόπειρες εγκατάστασης του spyware Predator σε τουλάχιστον 92 Έλληνες πολίτες. Η αρχή –επισημαίνεται στην έκθεση- δεν είχε στοιχεία που να δείχνουν την προέλευση αυτών των προσπαθειών, αλλά πρόσθεσε ότι η έρευνα παραμένει σε εξέλιξη.
Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι στις 12 Ιανουαρίου, η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, προέτρεψε τις αρχές να διασφαλίσουν ότι «οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι δημοσιογράφοι θα μπορούσαν να εργάζονται με ασφάλεια και ελεύθερα». Τον Μάιο, σε έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα εκφράστηκαν ανησυχίες για παρακολούθηση δημοσιογράφων, τονίζεται επίσης από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
ΥΠΕΞ για έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Παραγνωρίζει και αγνοεί παρεμβάσεις και εθνικές στρατηγικές
Σε ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «η έκθεση καταγράφει, χωρίς περαιτέρω διερεύνηση, καταγγελίες μη κυβερνητικών οργανώσεων για τις οποίες δεν πραγματοποιείται ανεξάρτητος έλεγχος. Ακριβώς λόγω της αδιάκριτης αυτής καταγραφής, εμφανίζεται ότι σε όλες τις χώρες με ανεπτυγμένο κράτος δικαίου υφίστανται σοβαρά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ιδιαίτερα σημαντικό για την ακεραιότητα, την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητα της έκθεσης είναι το γεγονός ότι δεν ζητήθηκε η άποψη της ελληνικής πολιτείας σε σχέση με τα αναφερόμενα θέματα».
Όπως τονίζει το ΥΠΕΞ, «αν και αναγνωρίζεται σε πολλά επίπεδα η πρόοδος σε σχέση με την προστασία δικαιωμάτων στην Ελλάδα, η έκθεση παραγνωρίζει ή και τελείως αγνοεί ρυθμιστικές παρεμβάσεις και εθνικές στρατηγικές των τελευταίων ετών για τη διασφάλιση δικαιωμάτων ευάλωτων κατηγοριών πολιτών, όπως ΑμεΑ, ΛΟΑΤΚΙ και ασυνόδευτα ανήλικα. Διαχρονικά, οι εκθέσεις για την Ελλάδα παρουσιάζουν ανάλογα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ιδιαιτέρως την περίοδο 2016-2019 παραθέτονταν σοβαρότατες καταγγελίες, οι οποίες σταδιακά εξέλιπαν. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να υπηρετεί με συνέπεια τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, εμβαθύνοντας την ουσιαστική ισότητα των πολιτών και τα ατομικά και κοινωνικά τους δικαιώματα και βελτιώνοντας το επίπεδο ζωής τους».
Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής
🔗https://t.co/NLrFd39WZ1 pic.twitter.com/POg5jWXjlO
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) April 23, 2024
Βολές ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση
Με αφορμή την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε βολές στην κυβέρνηση. «Με τα πλέον μελανά χρώματα περιγράφει το καθεστώς των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ελλάδα ειδική έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα το 2023 δεν εμφάνισε καμία πρόοδο στο μέτωπο της προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αντιθέτως, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκφράζει προβληματισμό για μια σειρά από σημαντικά ζητήματα που είχε αναδείξει και το πρόσφατο ψήφισμά – ράπισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα. Ενδεικτικά, αναφέρεται στη ‘σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση’ μεταναστών και κρατουμένων, σε στοχευμένη βία σε βάρος φυλετικών ή εθνοτικών μειονοτήτων και σε και εγκλήματα που περιλαμβάνουν βία ή απειλές βίας σε βάρος μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως προσθέτει, «σε σχέση με το σκάνδαλο των υποκλοπών η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκθέτει την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Υιοθετεί τις αναφορές της αντιπολίτευσης και των διεθνών ΜΜΕ που υποστήριξαν ότι το μοτίβο των αποδεικτικών στοιχείων εμπλέκει τις ελληνικές αρχές στη χρήση του Predator. Εστιάζει δε στα ευρήματα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων που κατέδειξαν ότι τουλάχιστον 92 Έλληνες πολίτες έχουν πέσει θύματα του κακόβουλου λογισμικού. Κάνει δε ειδική μνεία στην έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα και στις ανησυχίες τους αφενός για τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων στην Ελλάδα και αφετέρου για τον κυβερνητικό έλεγχο στα Μέσα Ενημέρωσης. Τέλος, μόνον απαρατήρητες δεν περνούν οι επισημάνσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη διαφθορά κρατικών αξιωματούχων και δημοσίων λειτουργών και για το πώς οι καταδικασμένοι επίορκοι αποφεύγουν τη φυλάκιση».
«Η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για το καθεστώς των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ελλάδα είναι ένα ακόμη ράπισμα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Επιβεβαιώνει δε πλήρως τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει ήδη άλλοι διεθνείς οργανισμοί για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θλίβεται που μια έκθεση με τόσο μεγάλη διεθνή απήχηση εμπεριέχει τόσες πολλές αρνητικές αναφορές για τη χώρα μας. Ωστόσο, τα προβλήματα πλέον δεν μπορούν να κρυφτούν και οι εξωραϊσμοί του μιντιακού συστήματος Μητσοτάκη δεν έχουν πλέον καμία απολύτως ισχύ. Για όσους δεν το έχουν ακόμη αντιληφθεί, αυτό που διακυβεύεται στις εκλογές της 9ης Ιουνίου είναι η ποιότητα της Δημοκρατίας μας και η διεθνής θέση της χώρας» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.
ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Στις εκλογές της 9ης Ιουνίου διακυβεύεται η ποιότητα της Δημοκρατίας μας και η διεθνής θέση της χώρας
[Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία] – https://t.co/pzKjS5udNV#EUElections #EUelections2024 #Ευρωεκλογες #ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ2024 pic.twitter.com/mu4fRRvv6G— ΣΥΡΙΖΑ (@syriza_gr) April 23, 2024