Στις 13 Μαΐου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός, κατά τις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, πρόκειται να ανταποδώσει την επίσκεψη που είχε κάνει ο Τούρκος πρόεδρος στην Ελλάδα.
«Η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων επηρεάζεται και από τις εξελίξεις στο Κυπριακό»
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ικανοποιητικά για την Ελλάδα και την Κύπρο τα συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν για την Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Όπως τόνισε, είναι απολύτως σαφές ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων επηρεάζεται και από τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
«Η Ελλάδα θα προχωρήσει στη δημιουργία των θαλασσίων πάρκων»
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.
«Μου προκαλεί εντύπωση η παντελώς αδικαιολόγητη αντίδραση της Τουρκίας για μια πρωτοβουλία που έχει περιβαλλοντικό χαρακτήρα» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα θα προχωρήσει στη δημιουργία των θαλασσίων πάρκων».
Επέμεινε ότι δεν θεωρεί πως η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων σημαίνει πως έχουν αλλάξει αυτόματα οι θέσεις της Τουρκίας σε ό,τι αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Ωστόσο, όπως τόνισε, Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να επενδύουν περισσότερο σε συζητήσεις για τη θετική ατζέντα.
«Η υποψηφιότητα του Φρ. Μπελέρη έχει βαρύ συμβολισμό»
Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης για την υποψηφιότητα του Φρ. Μπελέρη, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «δεν είναι δουλειά μου να μιλώ για μεμονωμένες υποψηφιότητες», προσθέτοντας ότι δεν επιθυμεί να πριμοδοτήσει κανέναν υποψήφιο ευρωβουλευτή.
Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, «η υποψηφιότητα του Φρ. Μπελέρη έχει βαρύ συμβολισμό. Όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, το αντιλαμβάνονται».
Να μην υπάρξει κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή – Άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα
Σε ό,τι αφορά τη Μέση Ανατολή ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι στη Σύνοδο Κορυφής δόθηκε έμφαση στην αποτροπή μιας κλιμάκωσης της σύγκρουσης. «Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό ότι στο κείμενο συμπερασμάτων υπάρχει αναφορά και στην κατάσταση στη Γάζα. Η κρίση είναι τέτοια που απαιτεί μια άμεση κατάπαυση του πυρός», επεσήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Πέραν της αυτονόητης στήριξης στο Ισραήλ, εξακολουθεί να υπάρχει στα συμπεράσματα αναφορά στην κατάσταση στη Γάζα. Η ανθρωπιστική κρίση απαιτεί κατάπαυση πυρός» τόνισε και στάθηκε στην ανάγκη να πιεστεί το Ισραήλ προκειμένου μην προχωρήσει σε κλιμάκωση.
«Το Ιράν πρέπει να απομονωθεί για τη συμπεριφορά του εις βάρος του Ισραήλ και όχι μόνο» επεσήμανε και τόνισε ότι «αν το Ισραήλ επιδείξει και μια μεγαλύτερη κατανόηση στα ζητήματα που αφορούν στη Γάζα και λάβει υπόψη τις εκκλήσεις όλων μας για κατάπαυση πυρός, αυτό θα βοηθήσει το Ισραήλ να χτίσει συμμαχίες και να απομονώσει το Ιράν».
«Τους πολίτες τους απασχολεί κυρίως η ακρίβεια που επιμένει»
Ο κ. Μητσοτάκης είπε εξάλλου ότι υπάρχει μια αναντιστοιχία μεταξύ πραγματικής απόδοσης οικονομίας και της αίσθησης μιας σημαντικής μερίδας των πολιτών. «Τους πολίτες τους απασχολεί κυρίως η ακρίβεια που επιμένει» τόνισε και πρόσθεσε ότι «οι πολιτικές της κυβέρνησης έρχονται ως απάντηση σε αυτό το πρόβλημα».
«Η κυβέρνηση εξακολουθεί με κάθε τρόπο να στηρίζει το διαθέσιμο εισόδημα, αλλά να διορθώνει και αδικίες» τόνισε και αναφέρθηκε στο επίδομα μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες μητέρες.
«Θα διεκδικήσω ένα ενιαίο χρηματοδοτικό εργαλείο για να στηριχθεί η άμυνα της Ε.Ε.»
Τόνισε, εξάλλου ότι η έκθεση Λέττα κινείται στη σωστή κατεύθυνση, σημειώνοντας ότι θα γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση μιας ενιαίας εποπτείας της ευρωπαϊκής αγοράς.
Επανέλαβε, εξάλλου, ότι «θα διεκδικήσω με επιμονή ένα ενιαίο χρηματοδοτικό εργαλείο για να στηριχθεί η άμυνα της Ε.Ε.».
Σε ό,τι αφορά την παραπληροφόρηση, είπε ότι υπάρχει ρητή αναφορά στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής. Όπως τόνισε, υπάρχουν ξένες δυνάμεις που θέλουν να παρέμβουν σε εθνικές εκλογές για την προώθηση της δικής τους ατζέντας.
Απηύθυνε, δε, έκκληση ενόψει των ευρωεκλογών οι πολίτες να είναι «υποψιασμένοι», να μην θεωρούν πως ό,τι διακινείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι αληθές και να επιδιώκουν αντικειμενική πληροφόρηση.