«Γιαβόλ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια»· το βιβλίο-ορόσημο για τον ρόλο της Γερμανίας στο χθες και το σήμερα, τα ναζιστικά εγκλήματα της Κατοχής, τις αθέατες όψεις του δωσιλογισμού και τις πολεμικές αποζημιώσεις επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΕΔΙΟ σε μια εμπλουτισμένη τέταρτη έκδοση, με 150 επιπλέον σελίδες πολύτιμης τεκμηρίωσης
«Ανεκτίμητη η συνεισφορά του βιβλίου στην περιγραφή, λεπτομερή εξιστόρηση και θεμελίωση των ελληνικών απαιτήσεων έναντι της Γερμανίας, που απορρέουν από τη δράση της κατοχικής διοίκησης και των δυνάμεων Κατοχής στα µαύρα χρόνια 1941-44», σημειώνει στον Πρόλογο της έκδοσης ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
Η ανοιχτή πληγή των πολεμικών αποζημιώσεων, οι απαράγραπτες ελληνικές αξιώσεις, η στερεότυπη απάντηση «περασμένα – ξεχασμένα» διαδοχικών γερμανικών κυβερνήσεων και η συγκαταβατική στάση των αντίστοιχων ελληνικών αποτελούν ένα σκοτεινό κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών. Ένα κεφάλαιο, όμως, που πρέπει να μνημονεύεται και να συζητείται, ως ελάχιστος φόρος τιμής σε μια ολόκληρη γενιά Ελλήνων που σημαδεύτηκε ανεξίτηλα από την τραυματική εμπειρία της Κατοχής.
Η ανατρεπτική δημοσιογραφική έρευνα του Γιώργου Χαρβαλιά επανακυκλοφορεί σε μια τέταρτη έκδοση προσφέροντας πολύτιμη τεκμηρίωση για τον πραγματικό ρόλο της Γερμανίας από την εποχή του Όθωνα μέχρι τις μέρες µας. Στις 150 πρόσθετες σελίδες της εμπλουτισμένης τέταρτης έκδοσης περιέχονται:
– Τα απόρρητα πρακτικά του ∆.Σ. της ελληνικής Siemens την περίοδο 1938-46 που βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας
– Λησμονημένα περιστατικά από το δράμα της Κατοχής στην Αθήνα όπως ο βανδαλισμός του Πανεπιστημίου Αθηνών από τους Ναζί και η δολοφονία ενός στρατηγού-ήρωα στα σκαλιά της Αθηναϊκής Λέσχης
– Ειδικό παράρτημα για το «Ελληνικό Ολοκαύτωμα» και τις πρωτοφανείς γερμανικές ωμότητες στους μαρτυρικούς τόπους που βαφτίστηκαν «πολεμικά αντίποινα» από τους σύγχρονους παραχαράκτες της Ιστορίας
– Αναψηλάφηση της ατιμωρησίας που επιφυλάχθηκε σε Γερμανούς εγκληματίες πολέμου και Έλληνες δωσίλογους
– Αποκαλύψεις για το πώς οι Ναζί ολιγάρχες της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας ξανάχτισαν μεταπολεμικά τις αυτοκρατορίες τους
Στις σελίδες του «Γιαβόλ», ο Γιώργος Χαρβαλιάς, µε τον δικό του ξεχωριστό τρόπο γραφής, «άμεσο, αιχμηρό, χωρίς αναστολές και καθωσπρεπισμούς», όπως επισημαίνει και ο Κώστας Καραμανλής, αναψηλαφεί µε τόλμη τις πιο ευαίσθητες σελίδες των ελληνογερμνικών σχέσεων. Και μέσα από εντυπωσιακή ιστορική τεκμηρίωση καταρρίπτει προσφιλείς μύθους και στερεότυπα για το πρόσωπο της «καλής» δημοκρατικής Γερμανίας που εξαγνίστηκε σε χρόνο εξπρές, χωρίς ποτέ να έχει εγκαταλείψει τις ηγεμονικές της βλέψεις, όπως αποδεικνύει και η σημερινή συγκυρία της ουκρανικής κρίσης.
Το βιβλίο «Γιαβόλ – Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια», εκτός από διαπιστώσεις, προσφέρει και εξηγήσεις. «Κάποιοι από εσάς θα μάθετε πράγματα που ούτε μπορούσατε να φανταστείτε. Θα απορήσετε, ίσως ακόμη και να θυμώσετε… σημασία έχει όμως η επίγνωση προς τα πού βαδίζουμε», γράφει ο Γιώργος Χαρβαλιάς, τονίζοντας ότι από τη στιγμή που δεν έχει ρυθμιστεί ούτε η μεγαλύτερη συμβατική υποχρέωση της Γερμανίας, το Αναγκαστικό Δάνειο, δεν μπορούμε να μιλάµε για «περασμένα – ξεχασμένα».
Και αυτή είναι ίσως η ανεκτίμητη συνεισφορά του βιβλίου του, όπως επισημαίνει και ο Κώστας Καραμανλής. Ότι προτάσσει και τεκμηριώνει την οφειλή. Το υλικό χρέος για τη βιβλική καταστροφή της χώρας στην Κατοχή το οποίο εξακολουθούν να µην αποδίδουν οι Γερμανοί και το ηθικό χρέος των ελληνικών κυβερνήσεων που αποφεύγουν να απαιτήσουν το αυτονόητο…
Ο συγγραφέας
Ο Γιώργος Χαρβαλιάς είναι δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής, εξειδικευμένος σε θέματα γεωστρατηγικής. Αποφοίτησε από το Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε για μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο του Kent της Μεγάλης Βρετανίας (Master στον τομέα της Συγκριτικής Πολιτειολογίας) και στο Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου (Master στον τομέα των Σπουδών Πολέμου).
Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα στον Ελεύθερο Τύπο της δεκαετίας του ’90 και την κρατική ραδιοτηλεόραση, ως αναλυτής διεθνών θεμάτων. Διετέλεσε διευθυντής της εφημερίδας Έθνος, απ’ όπου αποχώρησε το 2010, αρνούμενος να συναινέσει στην πολιτική μαζικών απολύσεων και συρρίκνωσης που είχε αποφασιστεί λόγω μνημονίου.
Σήμερα, αρθρογραφεί στην εφημερίδα Δημοκρατία και εργάζεται ως σύμβουλος στρατηγικής για μεγάλους επενδυτές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.