Ανεβάζουν ταχύτητες τα κομματικά επιτελεία, καθώς απομένουν λιγότεροι από δύο μήνες για τις ευρωεκλογές και η μεγάλη μάχη δίνεται για την αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης. Από την κυβέρνηση θέλουν να αποφύγουν μια ψήφο διαμαρτυρίας και βάζουν το δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτειες» για να αντιμετωπίσουν διαρροές προς τα άλλα κόμματα. Την ίδια στιγμή τα κόμματα της αντιπολίτευσης στοχεύουν στην αύξηση των ποσοστών τους σε σχέση με τις περσινές εθνικές εκλογές και βάζουν τον δικό τους πήχη στο δρόμο προς τις κάλπες.
Από τη Νέα Δημοκρατία δεν έχουν επισήμως βάλει κάποιο στόχο, ωστόσο επιδίωξη είναι το «γαλάζιο» ποσοστό να είναι κοντά στο 33.12% των ευρωεκλογών του καλοκαιριού του 2019. Στη μάχη των εντυπώσεων βέβαια παίζει ρόλο και η διαφορά από το δεύτερο κόμμα αλλά και τι ποσοστά θα πάρουν κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. «Είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Η πατρίδα δεν θα συγχωρέσει κανένα πισωγύρισμα» υπογράμμισε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας την ανάγκη οι πολίτες στην κάλπη να στείλουν μήνυμα συνέχισης των μεταρρυθμίσεων.
Στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ικανοποίηση για το γεγονός πως στις τελευταίες δημοσκοπήσεις το κόμμα είναι στη δεύτερη θέση και καταγράφει άνοδο στα ποσοστά του σε σχέση με τις μετρήσεις του χειμώνα. Βέβαια αναγνωρίζεται πως ιδιαίτερη σημασία έχει αν το ποσοστό των ευρωεκλογών θα είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτό των περσινών εθνικών εκλογών. « Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο λαός θα στείλει ένα πολύ μεγάλο μήνυμα στις ευρωεκλογές» τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης χθες σε εκδήλωση που έγινε στο πλαίσιο της παρουσίασης των υποψήφιων των προκριματικών που συμπεριλαμβάνονται στο ψηφοδέλτιο της Αττικής
Στην Χαριλάου Τρικούπη θέλουν να κατακτήσουν την δεύτερη θέση, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να σημειώνει πως «αν το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερο κόμμα θα έχει πάρει ένα ισχυρό μήνυμα η Νέα Δημοκρατία, θα σταματήσει να κάνει παρέλαση αλαζονείας, διαφθοράς και συγκάλυψης και θα υπάρξει μια πρωτοβουλία στον ευρύτερο χώρο για μια ισχυρή δημοκρατική παράταξη πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές». Στο ΠΑΣΟΚ παρακολουθούν με προσοχή τα τελευταία ευρήματα των δημοσκοπήσεων (όπου το κόμμα είναι στην τρίτη θέση) και το επόμενο διάστημα θα ενταθεί η προσπάθεια για την προσέγγιση ψηφοφόρων που ακόμα και τώρα παραμένουν αναποφάσιστοι.
Σε αύξηση των ποσοστών του εστιάζει το ΚΚΕ, που στις δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές δείχνει να παίρνει υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με αυτό των περσινών εθνικών εκλογών. Την ίδια στιγμή στη Νέα Αριστερά έχουν ως στόχο να εκλέξουν ευρωβουλευτή, ενώ και η Πλεύση Ελευθερίας θέλει να πετύχει υψηλότερο ποσοστό από αυτό των εθνικών εκλογών.
Στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας η Ελληνική Λύση καταγράφει στις δημοσκοπήσεις άνοδο (σε κάποιες από τις μετρήσεις είναι στην τέταρτη θέση) και φαίνεται πως έχει τις καλύτερες επιδόσεις κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Να αξιοποιήσει την συγκυρία και να πετύχει άνοδο των ποσοστών θέλει και το κόμμα Νίκη, ενώ μένει να φανεί ποιες εξελίξεις θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα όσον αφορά τους Σπαρτιάτες.
Στις κάλπες του καλοκαιριού ενδιαφέρον έχει και τι ποσοστά θα πιάσουν το κόμμα «Κόσμος» του Πέτρου Κόκκαλη αλλά και οι «Δημοκράτες» του Ανδρέα Λοβέρδου
Τα ποσοστά συσπείρωσης
Τα κομματικά επιτελεία διαβάζουν με προσοχή και το πως εξελίσσεται η συσπείρωση στην τελική ευθεία πριν από τις ευρωεκλογές. Για παράδειγμα σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco:
- Η Νέα Δημοκρατία χάνει τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες από τη συσπείρωσή της και κινείται στο 61%. Η πλειοψηφία κατευθύνεται προς την αδιευκρίνιστη ψήφο 15%, ενώ απώλειες υπάρχουν προς κόμματα που κινούνται στα δεξιά όπως η Ελληνική Λύση (7%) και η Νίκη (4%). Παράλληλα στην αποχή κατευθύνεται το 4%, ενώ στο κόμμα Δημοκράτες πάει στο 3%, στο ΠΑΣΟΚ το 2% και στη Φωνή Λογικής το 1% .
- Ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει τη συσπείρωσή του κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας στο 58%. Κυρίως χάνει προς τη Νέα Αριστερά (11%), την αδιευκρίνιστη ψήφο (10%) και το ΠΑΣΟΚ (7%). Παράλληλα στο ΚΚΕ πάει το 5%, προς την Πλεύση Ελευθερία; το 3% και προς το κόμμα « Κόσμος» του Π. Κόκκαλη το 2%.
- Το ΠΑΣΟΚ παραμένει σε υψηλά ποσοστά συσπείρωσης καθώς κινείται στο 76%, ωστόσο το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση. Οι περισσότερες απώλειες είναι προς την αδιευκρίνιστη ψήφο 12%, ενώ προς το κόμμα Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου πάει το 5%.