Skip to main content

Ελληνοτουρκικά: Προετοιμασία για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Τι αναφέρουν διπλωματικές πηγές

Με γοργούς ρυθμούς προετοιμάζει η Αθήνα την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Άγκυρα όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές το ταξίδι, εκτιμούν, πως θα πραγματοποιηθεί στα Μέσα Μάϊου.

Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να μεσολαβήσει συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, με στόχο να προχωρήσουν σε έναν από κοινού προγραμματισμό για τα θέματα που θα συζητηθούν αλλά και για τα πρόσωπα που θα τους συνοδεύσουν.

Συναντήθηκαν Γ. Γεραπετρίτης-Χακάν Φιντάν: Συζήτηση για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα

Με τα μάτια στραμμένα όλων σε θέματα που αφορούν ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν, ότι η συζήτηση θα γίνει όταν ωριμάσουν οι συνθήκες.

Ωστόσο η συζήτηση με την Τουρκία θα ξεκινήσει σε επίπεδο διαδικαστικό με το να τεθεί το πλαίσιο της συζήτησης, το οποίο περιλαμβάνει τις βασικές παραδοχές, τα χρονοδιαγράμματα, τον τρόπο με τον οποίο θα προσεγγίσουν Αθήνα και Άγκυρα τα ζητήματα καθώς επίσης και τα πρόσωπα τα οποία θα συμμετέχουν στον διάλογο αυτό.

«Η Ελλάδα δε θα είναι με το δάχτυλο στην σκανδάλη»

Με τις παραβιάσεις εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα να βρίσκονται στο μηδέν αλλά και με την Τουρκία να ενισχύει ολοένα και περισσότερο την άμυνά της, πάγια θέση της Αθήνας είναι να μην υπάρχει εφησυχασμός καθώς οι διαφορές ασφαλώς εξακολουθούν να υφίστανται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, το σημαντικό όμως είναι να μην παράγουν κρίσεις.

Αναφορικά με την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι η Ελλάδα «δε θα είναι με το δάχτυλο στην σκανδάλη» αλλά η ενίσχυση των ΕΔ είναι απαραίτητη ούτως ώστε να εξασφαλίζει τις υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό στο πεδίο της Εθνικής Άμυνας.

ΜΟΕ και Θετική Ατζέντα

Σύμφωνα με το αυστηρό χρονοδιάγραμμα των συναντήσεων, στις 26 Απριλίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί ο διάλογος για τη Θετική Ατζέντα ενώ τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) θα λάβουν χώρα στις 22 Απριλίου όπου αντιπροσωπεία της Τουρκίας θα ταξιδέψει στην Αθήνα.

Διακήρυξη των Αθηνών

Αναφορικά με την υπογραφή της Διακύρηξης των Αθηνών, αμφότερες πλευρές συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο συνεργασίας, που η Αθήνα εκτιμά πως σε ένα μεγάλο ποσοστό έχουν συμφωνηθεί.

Άλλωστε η κίνηση αυτή σηματοδότησε μια «επανατοποθέτηση» των δυο χωρών καθότι είναι μία συμφωνία η οποία έχει πολύ ισχυρά συμφέροντα, μολονότι δεν παράγει νομικές υποχρεώσεις για τα μέρη.

Πρόκειται για μια πολιτική διακήρυξη πολύ υψηλού συμβολισμού αλλά και λειτουργικής δέσμευσης για τα μέρη σε ότι αφορά το επίπεδο συμμόρφωσης. Η Ελλάδα δηλώνει ικανοποιημένη ως προς τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Ιδιαίτερα αν κάποιος δει διαφορετικά τις μεταξύ τους σχέσεις, διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι θα κατανοήσει ότι η περίοδος την οποία βιώνουμε είναι μια περίοδος σχετικής ηρεμίας.

Κυπριακό και ευρωτουρκικές σχέσεις

Τέλος, αναφορικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, κατά τις ίδιες πηγές, σημαντικό ρόλο θα παίξει το Κυπριακό, με την Ευρωπαϊκή Ένωση παρούσα σε όλα τα στάδια των συζητήσεων.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να επισπεύσει τις διαδικασίες έτσι ώστε να υπάρξει ουσιαστικός εποικοδομητικός διάλογος για το Κυπριακό.

Είναι πολύ σημαντικό να καταβληθεί κάθε προσπάθεια στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να υπάρχει μια ουσιαστική συζήτηση για το Κυπριακό και η Αθήνα θα συνεχίσει να παρέχει τις καλύτερες υπηρεσίες προς την κατεύθυνση αυτή.

Σε κάθε στάδιο της συζήτησης για το Κυπριακό αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό πράγμα η παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία θα έχει λόγο στα τεκταινόμενα.