Αλυσιδωτές εξελίξεις προκαλεί η παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος 11 βουλευτών που εξελέγησαν με τους «Σπαρτιάτες» για εξαπάτηση των εκλογέων, αλλά και κατά του έγκλειστου της Χρυσής Αυγής, Ηλία Kασιδιάρη, ως ηθικού αυτουργού. Η παραγγελία της Γεωργίας Αδειλίνη αφορά ειδικότερα τους 11 βουλευτές που εξελέγησαν με το κόμμα στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές (εκτός από τον πρόεδρο των «Σπαρτιατών» Βασίλη Στίγκα) αλλά και τον έγκλειστο της Χρυσής Αυγής Ηλία Kασιδιάρη, που παραγγέλλεται να διωχθεί ποινικά ως ηθικός αυτουργός της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος, καθώς από την εισαγγελική έρευνα, προέκυψε ότι αυτός ήταν ο πραγματικός ηγέτης του κόμματος των «Σπαρτιατών», καθοδηγώντας και συμβάλλοντας καθοριστικά στην εκλογική του κάθοδο αλλά και την εκλογή των βουλευτών του στη Βουλή.
Άρειος Πάγος: Παραγγελία για διώξεις στους 11 βουλευτές των «Σπαρτιατών» και στον Ηλ. Κασιδιάρη
Με 8 έδρες πλέον οι «Σπαρτιάτες»
Τα παραπάνω προκάλεσαν ντόμινο εξελίξεων με τους βουλευτές Γιώργο Μανούσο και Γιάννη Δημητροκάλλη να ανακοινώνουν ότι αποχωρούν από τους «Σπαρτιάτες» και ότι ανεξαρτητοποιούνται. Μετά τις δύο ανεξαρτητοποιήσεις το κόμμα μένει πλέον με 8 έδρες στη Βουλή.
«Σπαρτιάτες»: Ανεξαρτητοποιήθηκε ο βουλευτής Γιώργος Μανούσος
Β. Στίγκας: Εργαλειοποιούν τη δικαιοσύνη για να εξουδετερώσουν πολιτικούς αντιπάλους
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» Βασίλης Στίγκας έκανε λόγο για «στοχοποίηση» του κόμματος, βάλλοντας κατά της κυβέρνησης την οποία εγκάλεσε για «εργαλειοποίηση» της ποινικής δικαιοσύνης για να «εξουδετερώσει τους πολιτικούς αντιπάλους» της.
«Μέσα σε ένα ιδιαίτερα δυσάρεστο πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε βάρος της κυβέρνησης με τους τραγικούς χειρισμούς της σε σωρεία σημαντικών κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων, εξαιτίας των οποίων η πλειοψηφία του ελληνικού λαού ασφυκτιά, οι ‘Σπαρτιάτες’ έπρεπε να στοχοποιηθούν, προκειμένου η κοινή γνώμη να αποπροσανατολιστεί με την ποινική δίωξη, έστω και σε βαθμό πλημμελήματος, εναντίον των βουλευτών του κόμματος προς δημιουργία εντυπώσεων και εκφοβισμού» ανέφερε συγκεκριμένα.
Τα νέα δεδομένα και το ενδεχόμενο αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών
Η σημερινή εξέλιξη όμως πιθανότατα να οδηγήσει και σε νέα δεδομένα και αλλαγή συσχετισμών στη Βουλή, καθώς αναμένεται και η απόφαση από το Εκλογοδικείο.
Μιλώντας στο Naftemporiki TV η καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ, Ιφιγένεια Καμτσίδου, διευκρίνισε σχετικά με τις ανεξαρτητοποιήσεις πως «νομικά δεν έχουν καμία σημασία γιατί το αδίκημα έχει τελεστεί». Επομένως «είτε μείνουν, είτε φύγουν από τους Σπαρτιάτες δεν έχει κανένα νόημα» τόνισε, προσθέτοντας πως «η ποινική ευθύνη είναι ατομική». Όπως εξήγησε, η δίωξη σημαίνει ότι θα ξεκινήσει η ποινική διαδικασία σε βάρος των βουλευτών που είναι κατηγορούμενοι για την τέλεση του αδικήματος της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος.
Τι μπορεί να συμβεί με τις έδρες, εφόσον εκπέσουν οι βουλευτές των «Σπαρτιατών»
Ερωτηθείσα για το τι προβλέψεις υπάρχουν σε περίπτωση που εκπέσουν των κοινοβουλευτικών τους εδρών οι παραπάνω βουλευτές και για το πού θα καταλήξουν οι έδρες αυτές, η κ. Καμτσίδου ξεκαθάρισε: «Πρώτα από όλα για να εκπέσουν πρέπει να εκδοθεί απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (του Εκλογοδικείου). Για να εκπέσουν δεν αρκεί απλώς η ποινική καταδίκη τους. Θα πρέπει το αδίκημα να είναι ατιμωτικό, δηλαδή από αυτά που προβλέπεται ότι οδηγούν στην έκπτωση και να εκδοθεί απόφαση του ανώτατου ειδικού δικαστηρίου».
Στη συνέχεια, όπως εξήγησε, «έχουν διατυπωθεί δύο απόψεις: Η μία άποψη η οποία είναι συντηρητική, με την έννοια ότι επιδιώκει να διαφυλάξει το κοινοβουλευτικό status quo, λέει ότι οι έδρες των Σπαρτιατών μπορεί να μοιραστούν στις υπόλοιπες κομματικές δυνάμεις αναλογικά της δύναμής τους». Στην περίπτωση αυτή, όπως παρατήρησε η καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, θα έχει ενδιαφέρον πώς θα αντιμετωπιστεί η ύπαρξη ενός νέου κόμματος και το αν η Νέα Αριστερά θα εξαιρεθεί από αυτή τη μοιρασιά.
Υπογράμμισε επίσης πως δεν έχει υπάρξει ποτέ «τέτοιου εύρους έκπτωση βουλευτών» και πρόσθεσε πως για την ίδια «το δημοκρατικά ορθό είναι να εφαρμοστεί το Σύνταγμα που ορίζει πως αν η μείνει κενή η έδρα, διενεργείται εκλογή». «Νομίζω ότι πρέπει να πάμε σε εκλογική διαδικασία για την αναπλήρωση των κενών που μπορεί να παρουσιαστούν» ανέφερε, τονίζοντας την ανάγκη σεβασμού του Συντάγματος.
«Έχουμε μεγάλο δρόμο»
Επισήμανε πάντως πως «θα μεσολαβήσει αρκετός χρόνος» μέχρι να συμβούν όλα τα παραπάνω. «Είναι μία δίκη που έχει πολύ ιδιόρρυθμα χαρακτηριστικά. Πρώτα από όλα είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται στην πράξη η σχετική ρύθμιση του ποινικού κώδικα. Δεν είχαμε ποτέ παρόμοιο περιστατικό… Έχουμε μεγάλο δρόμο ακόμη και σε πρώτο βαθμό αν ξεκινήσει η δίκη τον Σεπτέμβριο δεν νομίζω ότι θα αρκέσουν λίγες εβδομάδες, η διαδικασία θα διαρκέσει κάποιους μήνες» σημείωσε.
Το σενάριο κατανομής των εδρών
Για τα σενάρια που ανοίγουν μετά τη σημερινή εξέλιξη μίλησε και η δικαστική συντάκτρια Ιωάννα Μάνδρου. Όπως ανέφερε, στο πλαίσιο σχετικού ρεπορτάζ στον ΣΚΑΪ, η εξέλιξη αυτή «δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες ότι το Εκλογοδικείο θα έχει έναν ακόμη πολύ ισχυρό σύμμαχο προκειμένου να οδηγηθεί σε κρίση που μπορεί να φτάσει στην έκπτωση όλης της Κ.Ο.», στο να «τεθεί δηλαδή το κόμμα των ‘Σπαρτιατών’ εκτός Βουλής». «Θα δούμε σε αυτή την περίπτωση το σενάριο να κατανεμηθούν οι έδρες των Σπαρτιατών στα υπόλοιπα κόμματα, αυξάνοντας καταρχήν τη δύναμη του κυβερνώντος κόμματος, αλλά προσδίδοντας και έδρες τοσο στον ΣΥΡΙΖΑ και στον ΠΑΣΟΚ, ενδεχομένως στη Νέα Αριστερά γιατί δεν ξέρουμε αν από τους υπόλοιπους του ΣΥΡΙΖΑ αυτοί που είναι επιλαχόντες παραμένουν σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ ή έχουν προσχωρήσει στον νέο κομματικό σχηματισμό» επισήμανε.
naftemporiki.gr