Εντείνονται οι ζυμώσεις για την συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του Κώστα Αχ. Καραμανλή ή και άλλων πολιτικών προσώπων με τον ΣΥΡΙΖΑ να σηκώνει το γάντι που πέταξε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης περί έλλειψης κατηγορητηρίου κατά του πρώην υπουργού Μεταφορών και Υποδομών.
Η κυβέρνηση μπορεί να διασφάλισε χωρίς απώλειες την προηγούμενη εβδομάδα την καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας εναντίον της αλλά όσα προέκυψαν στη συζήτηση για το επίμαχο «μπάζωμα» του τόπου του δυστυχήματος, την παραποίηση των συνομιλιών της μοιραίας βραδιάς αλλά και τους χειρισμούς του τότε υπουργού Κώστα Αχ. Καραμανλή, έθεσαν εκ νέου στο τραπέζι το θέμα της αναζήτησης ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολομέλεια της Βουλής ότι η ΝΔ δεν συναινεί στη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής γιατί δεν υπάρχει κατηγορητήριο κατά του κ. Καραμανλή έδωσε την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να συντάξει κατηγορητήριο κατά του πρώην υπουργού Μεταφορών και να το επιδώσει στη ΝΔ. Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου οι πράξεις και οι παραλείψεις του κ. Καραμανλή «πληρούν την αντικειμενική και την υποκειμενική υπόσταση των κακουργημάτων της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο κατ’ άρθρο 299 ΠΚ, της διατάραξης της ασφάλειας της συγκοινωνίας μέσων σταθερής τροχιάς κατ’ άρθρο 291 παρ.1δ και στ ΠΚ και της έκθεση κατ’ άρθρο 306 παρ.2 ΠΚ».
Απαντώντας η κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι δεν σκοπεύει να τοποθετηθεί για το ζήτημα εάν δεν συνταχθεί και κατατεθεί πρώτα πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. «Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας, όποιος θεωρεί ότι υπάρχουν ενδείξεις ενοχής για πράξη ή παράλειψη από πολιτικά πρόσωπα, έχει τη δυνατότητα να συντάξει κατηγορητήριο, το οποίο θα περιέχει και πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής εξέτασης και αφού συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών, να το φέρει στην Ολομέλεια της Βουλής, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία. Μέχρι να ακολουθηθεί η ανωτέρω διαδικασία, μιλάμε απλώς για ακόμα ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης» σχολίασε το Μέγαρο Μαξίμου.
Πάντως, ούτε και το ΠΑΣΟΚ διασαφήνισε τις προθέσεις του αν και δεν θεωρείται πιθανό να πει όχι σε μια πρόταση για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων. «Εμείς καταθέσαμε προανακριτική στην ώρα της και όπως έπρεπε για το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, που περιγράφει με απόλυτο τρόπο όλες τις παραβάσεις και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Η Νέα Δημοκρατία επέλεξε μια εξεταστική από το 1997 για να διαχύσει τις ευθύνες και να μην φτάσουμε σε κανένα αποτέλεσμα, όπως τελικά πέτυχε και φάνηκε στη συνεδρίαση που έγινε πριν από δέκα ημέρες» σχολίασε ο κ. Ανδρουλάκης ερωτηθείς σχετικά.
Στάση αναμονής φαίνεται να τηρεί και το ΚΚΕ. «Σε κάθε περίπτωση ο λαϊκός παράγοντας είναι αυτός που μπορεί να αποκρούσει τις προσπάθειες συγκάλυψης και να εγγυηθεί ότι αυτό το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί, δεν θα παραγραφεί» σχολίασε ο Περισσός.
Υπέρ της συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής τάχθηκε στο μεταξύ η Ελληνική Λύση. «Στα Τέμπη έγινε ένα έγκλημα και εμείς θέλουμε όλοι να τιμωρηθούν, ανεξάρτητα αν επί ένα χρόνο δεν μας άκουγαν τα υπόλοιπα κόμματα» δήλωσε σχετικά ο Πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Βελόπουλος.
Από την πλευρά της η Νέα Αριστερά ξεκαθάρισε ότι στηρίζει την προσπάθεια για συγκρότηση προανακριτικής. «Καλοδεχούμενη λοιπόν, εφόσον κατατεθεί με συγκεκριμένες κατηγορίες, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για Προανακριτική για τα Τέμπη. Είναι θετικό το γεγονός ότι άλλαξαν τη ‘γραμμή’ τους και συμφωνούν με ό,τι γράφει το Πόρισμα της Νέας Αριστεράς, που μιλάει ξεκάθαρα για «σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης, για τη διερεύνηση τυχόν εγκλημάτων που έχει τελέσει κατά την άσκηση των καθηκόντων του ο πρώην Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνος Καραμανλής» σχολίασε η Νέα Αριστερά.