Skip to main content

Πρόταση δυσπιστίας: «Αμοντάριστη» συνεχίζεται η μάχη για τα Τέμπη – Live η συζήτηση στη Βουλή

Φωτ. Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Πυρά από την αντιπολίτευση για επιχείρηση συγκάλυψης - Πόλεμο από «συμφέροντα» βλέπει η κυβέρνηση

Με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει συγκάλυψη πολιτικών ευθυνών και την κυβέρνηση να αντιτείνει ότι δέχεται πυρά «οικονομικών συμφερόντων», άρχισε χθες στη Βουλή η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας.

Δείτε ζωντανά τη συζήτηση:


Η κυβέρνηση απάντησε σε υψηλούς τόνους στην κριτική κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία κατηγορεί για προσπάθεια εργαλειοποίησης της τραγωδίας των Τεμπών. «Καλοδεχούμενη» χαρακτήριζαν την πρόταση δυσπιστίας κυβερνητικά στελέχη, σημειώνοντας πως στην τριήμερη συνεδρίαση της Ολομέλειας, που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται αύριο, θα δοθούν απαντήσεις σε όλα. Τις προηγούμενες ημέρες από το «γαλάζιο» στρατόπεδο έχει γίνει λόγος για «αντικυβερνητική εκστρατεία με αιχμή μία εθνική τραγωδία».

Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη έχουν μιλήσει για «πόλεμο φθοράς της εκλεγμένης κυβέρνησης» στον οποίο «παίρνουν μέρος και οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα». Παράλληλα σφοδρά είναι τα πυρά της Ν.Δ. τόσο προς τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και προς το ΠΑΣΟΚ και στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές το πολιτικό θερμόμετρο αναμένεται να χτυπήσει «κόκκινο».

Αντιδράσεις για Κασσελάκη

Οι έντονες αντιδράσεις συνεχίζονται από την κυβερνητική πλευρά για τον Στέφανο Κασσελάκη, που έχει ζητήσει τη διενέργεια εκλογών και ευρωεκλογών με την παρουσία διεθνών παρατηρητών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως «γίνεται συνειδητά υπονομευτής του πολιτεύματος με αυτή την άνευ προηγουμένου απαράδεκτη και επικίνδυνη δήλωσή του».

Την ίδια στιγμή σε υψηλούς τόνους κριτική ασκείται από την κυβέρνηση προς τον Νίκο Ανδρουλάκη. Βέλη υπήρξαν αρχικά χθες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και στη συνέχεια στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Μ. Βορίδης κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πως είναι εντολοδόχος συγκεκριμένων εκδοτικών συμφερόντων. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο στόχος είναι να δοθούν στην τριήμερη συζήτηση απαντήσεις στα όσα λέει η αντιπολίτευση, ενώ αυτό που επισημαίνεται είναι πως η Δικαιοσύνη ερευνά όλες τις πτυχές της τραγωδίας.

Σημειώνεται δε πως «δεν μπορεί ένα τραγικό δυστύχημα που χάθηκαν τόσα νέα παιδιά να αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης». Παράλληλα, στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές από το κυβερνών κόμμα θέλουν να ανοίξουν τη βεντάλια των θεμάτων που θα μπουν στον δημόσιο διάλογο και επιδιώκουν να τρέξουν μια σειρά πρωτοβουλιών. Είναι χαρακτηριστικό πως στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που ήταν προορισμένη να γίνει σήμερα αλλά πήρε μικρή μετάθεση λόγω της πρότασης δυσπιστίας, θα κλειδώσει μεταξύ άλλων και η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Να σημειωθεί ότι με απόφαση της γραμματέως της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., Μαρίας Συρεγγέλα, διαγράφηκε από μέλος της Ν.Δ. ο πρώην βουλευτής Μιχάλης Ταμήλος για δηλώσεις του σχετικά με τα θύματα του δυστυχήματος των Τεμπών.

Ερωτήματα Ανδρουλάκη

Η τριήμερη σύγκρουση ξεκίνησε χθες όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατέθεσε, όπως είχε προαναγγείλει, την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης την οποία συνυπογράφουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας.

«Ποιος την ώρα της τραγωδίας είχε την προτεραιότητα να παρέμβει στο κρίσιμο ηχητικό υλικό; Ποιος είχε πρόσβαση σε αυτό πριν από την Ελληνική Αστυνομία και την Ελληνική Δικαιοσύνη; Ποιος επεξεργάστηκε τις συνομιλίες και ποιος τις διοχέτευσε στα ΜΜΕ για να ενισχύσει τη θεωρία περί ανθρώπινου λάθους και μόνο;», ρώτησε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης από το βήμα στη σκιά και των νέων αποκαλύψεων για τις επιλεκτικές διαρροές του ηχητικού υλικού σε συγκεκριμένα ΜΜΕ, πριν αυτό φτάσει στα χέρια των αρχών.

Πάντως, όπως διεφάνη χθες στη Βουλή, στόχος του κ. Ανδρουλάκη είναι αφενός να αναγκάσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει απαντήσεις για τον ενορχηστρωτή της συρραφής των συνομιλιών και αφετέρου να συνδέσει το περιστατικό με την υποχώρηση του κράτους δικαίου που καταγράφεται στην Ελλάδα. «Έχουμε εμπεδώσει πια ότι η υπονόμευση του κράτους δικαίου είναι έργο της παρέας του Μαξίμου. Αυτών, που οργάνωσαν τις υποκλοπές. Αυτών, που πήραν με παράνομο τρόπο στο κόμμα τους απόρρητα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων εκλογέων του εξωτερικού», κατήγγειλε. Απαντήσεις από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη ζήτησε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, ο οποίος κάλεσε τον πρωθυπουργό «να έρθει στη Βουλή και να δώσει απαντήσεις για την κυβερνητική μονταζιέρα». Και ο κ. Παππάς συνέδεσε το περιστατικό της συρραφής των συνομιλιών με ζητήματα κράτους δικαίους και διερωτήθηκε αν η κυβέρνηση είναι σε θέση να εγγυηθεί «τη διεξαγωγή αδιάβλητων εκλογών χωρίς διαρροή προσωπικών δεδομένων».