«Κόκκινο» χτυπά η πολιτική αντιπαράθεση εν όψει της κατάθεσης – από τον Νίκο Ανδρουλάκη – πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, με το κλίμα στο πολιτικό σκηνικό να προμηνύει ένα θερμό τριήμερο συζήτησης στη Βουλή.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να παρέμβει στην Ολομέλεια για να καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας, την οποία αναμένεται να συνυπογράψουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νέα Αριστερά. Από την πλευρά του, το ΚΚΕ ανακοίνωσε πως θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας απέναντι στην κυβέρνηση της Ν.Δ., «αναδεικνύοντας τόσο την ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων για το έγκλημα των Τεμπών, μαζί με τις προσπάθειες συγκάλυψης, όσο και το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής».
Πηγές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο νωρίτερα για «πάρα πολύ καλή συνεργασία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ» για την τελική διαμόρφωση του κειμένου της πρότασης δυσπιστίας. «Υπήρξε πάρα πολύ καλή συνεργασία. Έγιναν προσθήκες, έγινε διαμόρφωση του κειμένου και οι όποιες τροποποιήσεις έγιναν δεκτές από το ΠΑΣΟΚ. Υπήρξε πάρα πολύ καλή συνεργασία» ανέφεραν προσθέτοντας πως «κάποια κομμάτια στην πρόταση έγιναν πιο αυστηρά, μετά από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και υπήρξε συνδιαμόρφωση».
Σε ποια θέματα θα εστιάζει η πρόταση δυσπιστίας
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «ο βασικός κορμός της πρότασης δυσπιστίας αφορά τα Τέμπη, υπάρχουν αναφορές στις υποκλοπές, στην υποκλοπή των στοιχείων των ομογενών και στις τελευταίες αποκαλύψεις για τα μονταρίσματα των συνομιλιών που αφορούν στα Τέμπη». Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι Νίκος Παππάς.
Η συζήτηση στην Ολομέλεια ξεκίνησε με τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, όπως είναι προγραμματισμένο. Με την έναρξη της συνεδρίασης ζήτησε τον λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος σημείωσε πως δεδομένου πως έχει προαναγγελθεί η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, «μάλλον δεν είναι δόκιμο να ξεκινήσει η διαδικασία της συζήτησης του νομοσχεδίου και λόγω της σοβαρότητας του περιεχομένου της πρότασης δυσπιστίας, η οποία από στιγμή σε στιγμή θα κατατεθεί στο προεδρείο».
«Η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας προϋποθέτει Ολομέλεια εν εξελίξει. Άρα αυτή τη στιγμή προσφέρουμε Ολομέλεια εν εξελίξει για να υποβληθεί η πρόταση δυσπιστίας όπως έχει αναγγελθεί. Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί πειράζει η Ολομέλεια εν εξελίξει που είναι η μόνη περίπτωση για να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας» απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και εξήγησε ότι μόλις κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας διακόπτεται η διαδικασία του νομοθετικού έργου, διακόπτονται οι επιτροπές και καθορίζεται ο χρόνος έναρξης και διεξαγωγής της συζήτησης.
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, βάσει του κανονισμού της Βουλης, με την υποβολή της πρότασης δυσπιστίας διακόπτεται η συζήτηση στην Ολομέλεια και η κυβέρνηση θα αποφασίσει εάν θα αρχισει αμέσως η τριήμερη συζήτηση ή το αργότερο μετά από δύο εικοσιτετράωρα. Εφόσον η συζήτηση ξεκινήσει άμεσα, η συζήτηση αναμένεται να κορυφωθεί αργά την Πέμπτη με ονομαστική ψηφοφορία.
Πρόταση δυσπιστίας: Κατατίθεται την Τρίτη με φόντο τα Τέμπη – Τι προβλέπει η διαδικασία
O κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης χαρακτήρισε εκ νέου σήμερα την πρόταση δυσπιστίας «καλοδεχούμενη» για την κυβέρνηση, κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα θα δοθεί το πράσινο φως για την άμεση εκκίνηση της συζήτησης.
Πυρά Π. Μαρινάκη κατά Στ. Κασσελάκη και Ν. Ανδρουλάκη
Με φόντο την πολιτική θύελλα που έχει ξεσπάσει μετά το δημοσίευμα περί αλλοίωσης των ηχητικών συνομιλιών από το βράδυ της τραγωδίας των Τεμπών, από την κυβέρνηση τονίζουν πως θέλουν να δοθούν απαντήσεις και να χυθεί άπλετο φως από τη Δικαιοσύνη. «Το δημοσίευμα της εφημερίδας ‘Το Βήμα της Κυριακής’ επιχείρησε με παραπλανητικό τρόπο να θέσει εν αμφιβόλω το πως μεταφέρθηκε η επιχειρηματολογία περί ανθρωπίνου λάθους. Ουδείς αμφισβητεί πως η δικαστική έρευνα προχώρησε με τα πλήρη στοιχεία και πως αυτή προς το παρόν τουλάχιστον κατέληξε στη συνδρομή του ανθρώπινου λάθους, ασφαλώς και εξετάζονται και άλλες πτυχές της τραγωδίας» σημείωσε ο Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Έστρεψε παράλληλα τα βέλη του στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας τον χρονισμό του δημοσιεύματος με την προαναγγελία Ανδρουλάκη για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας: «Έρχεται ο πρόθυμος κ. Ανδρουλάκης για να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, όταν μιλάμε για συγκεκριμένη εφημερίδα δεν μιλούμε αορίστως, εμείς δεν επιτιθέμεθα σε πρόσωπα, παραθέτουμε γεγονότα και μιλάμε για ταύτιση συμφερόντων. Βγαίνει ένα δημοσίευμα που αποδομείται σημείο προς σημείο και μετά ένας πολιτικός αρχηγός σπεύδει να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Ενώστε τις τελείες και θα καταλάβετε», είπε χαρακτηριστικά.
Ν. Ανδρουλάκης: Κάλεσμα στα κόμματα για πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε πυρά και κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ με αιχμή το αίτημά του για διενέργεια εκλογών και ευρωεκλογών παρουσία διεθνών παρατηρητών. Ο κ. Μαρινάκης κατηγόρησε τον κ. Κασσελάκη ότι γίνεται συνειδητά υπονομευτής του πολιτεύματος και τόνισε ότι «περνά σε άλλη πίστα και από την πολιτική γελοιοποίηση γίνεται υπονομευτής του πολιτεύματος. «Θεωρώ πως αυτές οι δηλώσεις δεν εκφράζουν την πλειοψηφία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε.
ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί ο Στ. Κασσελάκης ζητεί εκλογές με διεθνείς παρατηρητές και συνδρομή της Ε.Ε.
Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα γίνει κανονικά αύριο η συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου όπως ήταν προγραμματισμένο, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι εφόσον κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή κατά τη κυβέρνησης το υπουργικό δεν μπορεί να γίνει αύριο αλλά μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης.
Στ. Κασσελάκης: Διενέργεια εκλογών – και των ευρωεκλογών – παρουσία διεθνών παρατηρητών
Είχε προγηθεί το άρθρο του κ. Κασσελάκη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» με το οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε το αίτημά του για τη διενέργεια εκλογών, αλλά και τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών με την παρουσία διεθνών παρατηρητών. «Επιμένω στη διενέργεια εκλογών και των ευρωεκλογών με την παρουσία διεθνών παρατηρητών και προσβλέπω στη συνδρομή των ευρωπαϊκών θεσμών» ανέφερε, σημειώνοντας πως «το επιχείρημα ότι αυτό δεν συμβαίνει στις προηγμένες Δημοκρατίες δεν ισχύει δυστυχώς για τη χώρα μας σήμερα».
Στ. Κασσελάκης: Επιμένω στη διενέργεια εκλογών – και των ευρωεκλογών – παρουσία διεθνών παρατηρητών
naftemporiki.gr