Skip to main content

Ο Κ. Μητσοτάκης στον Καναδά -Συνάντηση με Τριντό – Ψηλά στην ατζέντα επενδυτικές ευκαιρίες

Συναντήσεις με την ομογένεια για την επιστολική ψήφο- Υπογραφή συμφωνίας για τα 7 Canadair

Το «πρώτο καλωσόρισμα» δέχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πoυ πραγματοποιεί  διήμερη επίσημη επίσκεψη, στις 24 και 25 Μαρτίου στον Καναδά, όπου  θα έχει πλήθος επαφών, αρχής γενομένης με τον Καναδό ομόλογό του, Τζάστιν Τριντό στο Μόντρεαλ, το μεσημέρι της Κυριακής.

Η πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα, Karine Asselin, σε ανάρτησή της στο Χ χαιρέτισε την άφιξη του Έλληνα πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση στη συνάντηση με τον Τριντό θα κυριαρχήσουν τα θέματα των διεθνών εξελίξεων, της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων και θα δοθεί έμφαση στην εμπορική και οικονομική συνεργασία των δύο κρατών.

Υπογραφή της συμφωνίας για τα Canadair

Κατά την επίσκεψη θα υπογραφτεί και η συμφωνία για την προμήθεια επτά Canadair στην Ελλάδα. Η συμφωνία προβλέπει την αγορά πέντε αεροσκαφών τύπου DHC-515, μέσω του εξοπλιστικού προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» για τις ανάγκες της Πυροσβεστικής και ακόμα δύο μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας rescEU της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα δύο τελευταία θα έχουν ως έδρα την Ελλάδα και θα επιχειρούν κανονικά στη χώρα μας, όμως θα έχουν ως προτεραιότητα τις αποστολές ευρωπαϊκής βοήθειας σε περίπτωση μεγάλων πυρκαγιών σε άλλη χώρα. Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το συνολικό κόστος της συμφωνίας φτάνει τα 360 εκατομμύρια ευρώ.

Κάλεσμα στους ομογενείς για την επιστολική ψήφο

Επίσης ο πρωθυπουργός θα έχει επαφές με την ομογένεια που αριθμεί περίπου 350.000 άτομα, για να προωθήσει το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται ότι θα απευθύνει νέο κάλεσμα στους Έλληνες του Καναδά που έχουν δικαίωμα ψήφου να εγγραφούν στη σχετική πλατφόρμα με στόχο τη διεύρυνση της συμμετοχής στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Τέλος ο πρωθυπουργός το βράδυ της Δευτέρας (τοπική ώρα) θα είναι κεντρικός ομιλητής σε κοινό επιχειρηματιών στο Economic Club of Canada στο Τορόντο. Παράλληλα, θα έχει συναντήσεις με επενδυτές, που εκπροσωπούν τράπεζες, εταιρείες ακινήτων και Logistic centers, οι οποίοι θα ενημερωθούν για τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα, μετά την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα, και το σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον.

Να σημειωθεί ότι κ. Μητσοτάκης την Κυριακή θα παρακολουθήσει τη δοξολογία για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου στον Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ενώ μαζί με τον Τζάστιν Τριντό θα παρακολουθήσουν την παρέλαση συλλόγων της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ.