«Ζήτησα να ελεγχθώ, απορώ γιατί αντιδρά έτσι η κυβέρνηση» δήλωσε ο πρώην υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, αναφερόμενος στο αίτημα που κατέθεσε στον πρόεδρο της Βουλής προκειμένου να ενεργοποιηθεί το άρθρο 86 παρ.5 του Συντάγματος, για τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών του στο πλαίσιο της ποινικής διερεύνησης της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη
«Λειτούργησα με τον πλέον θεσμικό τρόπο» επεσήμανε ο κ. Σπίρτζης, μιλώντας την Παρασκευή 22/3 στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ενώ τόνισε ότι πήρε μια πρωτοβουλία από άρθρο που προβλέπεται στο Σύνταγμα. Όπως υπογράμμισε, βάσει του άρθρου του Συντάγματος, δεν τίθεται θέμα παραγραφής.
Αναφερόμενος στην τραγωδία των Τεμπών, είπε ότι «η κυβέρνηση έκανε οκτώ καμπάνιες προκειμένου να έχει διάχυση ευθυνών, ενέπλεξε τη σύμβαση 717, το τι είχε γίνει και τι δεν είχε γίνει». Καταλόγισε, δε, στην κυβέρνηση ότι απέρριψε δύο προτάσεις για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος είχε ταχθεί υπέρ της σύστασής της.
Σημείωσε επιπλέον ότι «το θέμα δεν είναι πολιτικό» και συμπλήρωσε ότι «οι ευθύνες όταν γίνονται τέτοια γεγονότα είναι προσωποποιημένες, δεν είναι μόνο πολιτικές, αυτό σημαίνει ότι όταν έχεις διατελέσει υπουργός ή υπηρετείς σε μία τέτοια θέση πρέπει να είσαι έτοιμος να ελεγχθείς για οποιοδήποτε γεγονός έχει συμβεί στη θητεία σου ή έχεις παραλείψει».
«Πλημμελής η δουλειά της Ευρωπαίας εισαγγελέως»
Αναφερόμενος στην Ευρωπαία εισαγγελέα, είπε ότι έκανε «πλημμελέστατη δουλειά», επισημαίνοντας ότι «δέχθηκε μία ανώνυμη επιστολή, την υιοθέτησε στο σύνολό της, δεν ερευνά τη σύμβαση 717 από την αρχή μέχρι το τέλος».
«Όταν δεν ελέγχει από την αρχή μέχρι το τέλος και όταν το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει δει πως η σύμβαση 717 ήταν όχι απλά ελλιπής, αλλά άθλια, και δεν το πιάνει αυτό η Ευρωπαία εισαγγελέας, έχει κάνει πλημμελέστατη δουλειά» συνέχισε.
Ερωτηθείς θα μπορούσε να γίνει με τη σύμβαση 717, είπε ότι «αυτό που μπορούσες να κάνεις, είναι είτε συμπληρωματική σύμβαση –που είναι χρονοβόρα διαδικασία, γιατί τότε ήμασταν στα μνημόνια, δεν είχε η χώρα 40-50 εκατ. που χρειάζονταν για σύστημα τηλεδιοίκησης- ή θα ολοκληρωνόταν αυτή η σύμβαση, δεν θα είχαμε σύστημα τηλεδιοίκησης και τότε θα υπήρχαν πραγματικές ευθύνες, θα γυρνούσαμε χρήματα στην Ε.Ε».
Σύμβαση 717: Ελεύθεροι με εγγυήσεις – μαμούθ οι πρώτοι κατηγορούμενοι ΕΡΓΟΣΕ
«Είχαμε μια καθυστέρηση χωρίς λόγο»
Αναφερόμενος στον Κ. Αχ. Καραμανλή, είπε ότι «καλά έκανε και έδωσε παρατάσεις. Άλλο δεν έκανε καλά. Δεν υπέγραψε τη συμπληρωματική σύμβαση το 2019 αλλά το 2021, είχαμε μια καθυστέρηση χωρίς λόγο».
«Η Ευρωπαία εισαγγελέας καλά κάνει και ψάχνει οποιοδήποτε συγχρηματοδούμενο έργο, αν ήταν νόμιμη και χρηστή η διαχείριση, αλλά να κάνει πλήρως τη δουλειά της, δεν την έχει κάνει» συνέχισε.
Σημείωσε εξάλλου ότι «αν θέλουμε να χτίσουμε μια άλλη σχέση μεταξύ του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας, πρέπει να παραιτηθούμε όλοι από οποιαδήποτε ασυλία», τονίζοντας ότι ήταν λάθος που δεν έγινε κάποια αλλαγή στο συγκεκριμένο πλαίσιο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.