Skip to main content

Τέμπη: Άδεια από κυβερνητικούς βουλευτές η Βουλή, γεμάτη από συγγενείς θυμάτων – «Τεράστιο θεάτρο… απαξίωση της ζωής»

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Οργή των συγγενών για την εξέλιξη της συζήτησης στη Βουλή και το πόρισμα της Εξεταστικής

Η απροθυμία του πολιτικού συστήματος να αναλάβει τις ευθύνες του για το έγκλημα των Τεμπών απεικονίστηκε χθες με τον πιο ευκρινή τρόπο στα άδεια έδρανα της συμπολίτευσης στην αίθουσα της Ολομέλειας κατά τη συζήτηση για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής ενώ στον αντίποδα η πολυάριθμη παρουσία των συγγενών των θυμάτων και των επιζώντων έδωσε ένα σαφές μήνυμα της αποφασιστικότητας για τη διασφάλιση της τιμωρίας των ενόχων.

Η συντριπτική πλειονότητα των βουλευτών της ΝΔ με δεδομένη και την απουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη απέφυγε να δώσει το παρών στη χθεσινή συνεδρίαση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για αρκετές ώρες στην αίθουσα βρίσκονταν μόλις 20 από τους 158 γαλάζιους βουλευτές οι οποίοι παρακολούθησαν τον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής, Δημήτρη Μαρκόπουλο και τον εισηγητή της πλειοψηφίας Λάζαρο Τσαβδαρίδη να διαβεβαιώνουν ότι από την έρευνα της Βουλής δεν προέκυψαν ενδείξεις για ευθύνες του αρμόδιου υπουργού Κώστα Αχ. Καραμανλή ή οποιουδήποτε άλλου πολιτικού προσώπου.  

Γέμισαν τα θεωρεία

Στον αντίποδα οι συγγενείς των 57 θυμάτων αλλά και επιζώντες του πολύνεκρου δυστυχήματος γέμισαν τα θεωρεία της αίθουσας της Ολομέλειας προκειμένου να παρακολουθήσουν από κοντά τη συνεδρίαση και να διαπιστώσουν αν υλοποιήθηκε η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα πέσει φως στην τραγωδία και θα τιμωρηθούν οι ένοχοι.

Η πορεία της συζήτησης, όμως, και η επίρριψη της αποκλειστικής ευθύνης από την πλευρά της πλειοψηφίας στον κομματικά τοποθετημένο σταθμάρχη Λάρισας και τους νεκρούς μηχανοδηγούς κάθε άλλο παρά ικανοποίησε τους συγγενείς των θυμάτων και τους επιζώντες της μοιραίας βραδιάς, η οποία σύμφωνα με τους περισσότερους ειδικούς θα είχε αποφευχθεί αν είχε υλοποιηθεί εγκαίρως το έργο της τηλεδιοίκησης.

Πολλοί από τους συγγενείς δεν έκρυψαν μάλιστα τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι μήνες κοινοβουλευτικής διερεύνησης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για το πολύνεκρο δυστύχημα δεν ευθύνεται κανένα πολιτικό πρόσωπο.

«Η εξεταστική είναι το τρίτο έγκλημα»

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτέλεσε ο Χρήστος Κωνσταντινίδης ο οποίος έχασε τη σύζυγό του το βράδυ της τραγωδίας. Ο κ. Κωνσταντινίδης εθεάθη να χειροκροτεί δηκτικά τα λεγόμενα του Προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής, Δημήτρη Μαρκόπουλου, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η καλύτερη απάντηση στις 57 οικογένειες είναι η «δομική μεταρρύθμιση». «Η εξεταστική είναι το τρίτο έγκλημα, δηλαδή το έγκλημα της συγκάλυψης. Νομίζω ότι το ζούμε στη σημερινή μέρα» δήλωσε ο κ. Κωνσταντινίδης.

«Μεγάλη απαξίωση στην ανθρώπινη ζωή»

Στα θεωρεία της Ολομέλειας βρέθηκε και η επιζώσα του δυστυχήματος Ευδοκία Τσαγκλή. Και εκείνη φάνηκε άλλοτε να απορεί και άλλοτε να εντυπωσιάζεται αρνητικά από τους πολιτικούς ισχυρισμούς περί παντελούς έλλειψης ενδείξεων για τις ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων. «Ήταν πολύ απογοητευτικό μετά από τρεις μήνες και ξέροντας τα γεγονότα να βλέπεις αυτό το τεράστιο θέατρο, την μεγάλη απαξίωση στην ανθρώπινη ζωή» σχολίασε.