Ώρα μηδέν για τους «κυνηγούς» υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς εντάχθηκαν και επίσημα στην «φαρέτρα» του Π.Ν. τα τρία πρώτα αμερικανικά MH-60 Romeo.
Στην τελετή υποδοχής παρέστησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων.
Τελετή Υποδοχής και Ένταξης στη Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού των νέων Ελικοπτέρων MH-60 ROMEO#naftemporiki pic.twitter.com/dBd0j1VfQF
— naftemporiki.gr (@naftemporikigr) March 20, 2024
Κ. Μητσοτάκης: Επιβάλλονται οι προσεγγίσεις, δεν επιτρέπονται οι ψευδαισθήσεις
Μιλώντας στην τελετή υποδοχής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι παρά την ηρεμία που επικρατεί στο Αιγαίο, δεν πρέπει να ξεχνάμε και ότι οι εξ ανατολών γείτονες μας επιταχύνουν το δικό τους εξοπλιστικό πρόγραμμα. «Επιβάλλονται συνεπώς οι προσεγγίσεις, όμως σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπονται οι ψευδαισθήσεις. Δεν θα είμαστε αφελείς. Μένουμε προσηλωμένοι πάντοτε στην πυξίδα που δείχνει την ειρήνη και το Διεθνές δίκαιο. Ταυτόχρονα θα είμαστε σε διαρκή επιφυλακή για την προάσπιση των εθνικών μας δικαίων» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Κλείνοντας, είπε ότι τα ελικόπτερα μας θα μεταφέρουν το μήνυμά μας στους γαλάζιους ουρανούς και το λευκό των κυμάτων στις θάλασσες μας.
Ν. Δένδιας: Κορυφαία προτεραιότητα η διατήρηση των υπηρεσιακών δυνατοτήτων
Κατά τον χαιρετισμό του, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε τον πρώην υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος έφερε εις πέρας μαζί με τους συνεργάτες του στο υπουργείο, υπό τις οδηγίες του πρωθυπουργού, τις συμφωνίες για την απόκτηση των ελικοπτέρων αυτών.
«Αντιμετωπίζουμε πληθώρα προκλήσεων στο γεωπολιτικό μας περιβάλλον και κατά συνέπεια η διατήρηση και η επαύξηση των υπηρεσιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι μαζί με τα υφιστάμενα ελικόπτερα, το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά έναν στόλο υψηλών δυνατοτήτων.
Χαρακτηριστικά των «κυνηγών» των υποβρυχίων
Τα νέα αποκτήματα, MH-60R Seahawk -Romeo- του Πολεμικού Ναυτικού θεωρούνται κορυφαία στο είδος τους, καθώς προσφέρουν μετασχηματιστικές δυνατότητες ανθυποβρυχιακού (ASW) και ανθυποβρυχιακού πολέμου (ASuW).
Οι προηγμένοι ψηφιακοί αισθητήρες περιλαμβάνουν το ραντάρ πολλαπλών τρόπων, το σύστημα ηλεκτρονικών μέτρων υποστήριξης, την ηλεκτρο-οπτική/υπέρυθρη κάμερα, τις ζεύξεις δεδομένων, τα συστήματα επιβιωσιμότητας του αεροσκάφους, το σόναρ βύθισης και τους ηχοβολείς.
Το πλήρως ολοκληρωμένο σύστημα αποστολής επεξεργάζεται τα δεδομένα των αισθητήρων για να δημιουργήσει μια πλήρη εικόνα της κατάστασης στην επιφάνεια του ωκεανού και στον υποθαλάσσιο τομέα.
Κατάλληλα εκπαιδευμένοι χειριστές μπορούν να παρακολουθούν, να στοχεύουν και να επιχειρούν σε πλοία ή υποβρύχια αποτελεσματικά και αποδοτικά.
Στο οπλοστάσιό τους οι «κυνηγοί» υποβρυχίων περιλαμβάνουν τορπίλες, πυραύλους και ρουκέτες αέρος-εδάφους και πυροβόλα που εξυπηρετούν το πλήρωμα.
Το πρόγραμμα εφοδιασμού βάσει επιδόσεων της Lockheed Martin για τα ελικόπτερα MH-60R επιτρέπει την ετοιμότητα και τη διαθεσιμότητα πτήσης κατά 95% – ένα ποσοστό που δεν συγκρίνεται με άλλα ναυτικά ελικόπτερα.
Ενώ η επιχειρησιακή υπεροχή των αμερικανικών MH-60 Romeo εκτιμάται μέχρι το 2045, αλλά και περισσότερο.
https://twitter.com/USAmbassadorGR/status/1770408284899389537
Σε θέση ισχύος η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία
Με την επίσημη ένταξη των τριών MH-60 Romeo η Ελλάδα θα βρεθεί σε θέση ισχύος απέναντι στη Τουρκία – μόλις αυτά είναι έτοιμα και επιχειρησιακά- καθώς μετατρέπουν τον Ελληνικό Στόλο πιο ισχυρό ανθυποβρυχιακά.
Την ίδια -σχεδόν- στιγμή που ο τουρκικός στόλος απέκτησε τα νέα υποβρύχια 214, η παραλαβή των τριών αμερικανικών «κυνηγών» υποβρυχίων συνδυαστικά και με την απόκτηση των τριών φρεγατών Belharra, έρχεται να προκαλέσει «πονοκέφαλο» στη γειτονική χώρα αλλά και να αλλάξει εντελώς τα δεδομένα στον βυθό του Αιγαίου και κατ’ επέκταση της Ανατολικής Μεσογείου.
Παραλαμβάνουμε σήμερα, στην τελετή παρουσία του @PrimeministerGR Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βάση του Πολεμικού Ναυτικού στον Μαραθώνα, τα νέα ελικόπτερα MH-60 ROMEO. Η Ελλάδα ακόμη πιο δυνατή! #elladadynati pic.twitter.com/JGWamvYaH5
— Nikos Dendias (@NikosDendias) March 20, 2024