Υπεγράφη στο Κάιρο την Κυριακή η στρατηγική συμφωνία Ε.Ε. – Αιγύπτου. Πρόκειται για μια συμφωνία που βασίζεται σε έξι πυλώνες κοινού ενδιαφέροντος, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, κατά τις κοινές δηλώσεις μετά τη σύνοδο, στην οποία συμμετείχαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρο, ο καγκελάριος της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, και ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.
7,4 δισ. για 4 χρόνια
Όπως τόνισε η κ. Φον ντερ Λάιεν, οι έξι πυλώνες της συμφωνίας θα υποστηριχθούν από ένα νέο οικονομικό και επενδυτικό πακέτο 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια (2024-2027).
Today we launch our Strategic and Comprehensive partnership with Egypt.
We will work together in six areas of mutual interest:
1. Political relations
2. Economic stability
3. Investments & Trade
4. Migration
5. Security
6. People and skills pic.twitter.com/lTf7Gcl4vk— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) March 17, 2024
Οι πυλώνες είναι οι εξής:
- Ενίσχυση πολιτικού διαλόγου. Όπως ανέφερε η κ. Φον ντερ Λάιεν, θα διεξάγεται σύνοδος κορυφής κάθε δύο χρόνια. «Μαζί θα εργαστούμε για τη δέσμευσή μας να προωθήσουμε τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε.
- Οικονομική σταθερότητα. Η κ. Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στη στήριξη προς την Αίγυπτο. «Θα υποστηρίξουμε οικονομικά τις μεταρρυθμιστικές σας προσπάθειες, μαζί με διεθνείς εταίρους. Αυτό είναι στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου μας των 7,4 δισ. ευρώ», ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής.
- Επενδύσεις και εμπόριο. Η πρόεδρος της Κομισιόν εστίασε στον τομέα της ενέργειας. «Η Αίγυπτος επωφελείται ήδη πολύ από το Οικονομικό και Επενδυτικό Σχέδιο Νότιας Γειτονίας. Μπορούμε όμως να κάνουμε περισσότερα μαζί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το συμπληρώνουμε με πρόσθετες επενδύσεις 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ ως μέρος του σημερινού πακέτου. Και θα χαρούμε να υποστηρίξουμε τη Διάσκεψη Επενδύσεων της Ε.Ε. στην Αίγυπτο στο Κάιρο αργότερα αυτό το έτος», ανέφερε.
Η πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι οι ενεργειακές επενδύσεις είναι κεντρικό στοιχείο της συνεργασίας Ε.Ε. – Αιγύπτου. «Μαζί αναπτύσσουμε το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης GREGY. Για να συνδέσει την Αίγυπτο με την Ελλάδα. Φέρνοντας πιο κοντά τις δύο ακτές της Μεσογείου. Η Αίγυπτος έχει επίσης τους πόρους για να γίνει κόμβος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδίως όταν πρόκειται για ανανεώσιμο υδρογόνο», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι η Αίγυπτος είναι πρόθυμη να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και έχει υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης για αυτό. - Μετανάστευση και κινητικότητα. «Ήδη έχουμε καλή συνεργασία. Θα επενδύσουμε τουλάχιστον 200 εκατ. για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, για να διευκολύνουμε τη νόμιμη μετανάστευση και να ελέγξουμε την παράνομη μετανάστευση» σημείωσε η κ. Φον ντερ Λάιεν.
- Ασφάλεια και επιβολή του νόμου. «Έχουμε μια καθιερωμένη συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Και θα το ενισχύσουμε», υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν.
- Άνθρωποι και δεξιότητες. «Ο τελευταίος πυλώνας – από πολλές απόψεις, είναι ο πιο σημαντικός – αφορά τους ανθρώπους, τις δεξιότητές τους και την έρευνα. Οι ανταλλαγές φοιτητών στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ ήδη ευδοκιμούν. Η Αίγυπτος μπορεί τώρα να διαπραγματευτεί την ένταξή της σε άλλα προγράμματα της Ε.Ε., όπως το Creative Europe και το Horizon Europe. Αυτό θα εμβαθύνει τους δεσμούς μεταξύ του λαού μας και στις δύο πλευρές της Μεσογείου» είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.
To reinforce this strategic partnership, the EU is tabling a significant financial and investment support package worth €7.4 billion over the next four years ↓ https://t.co/pXOVyZe6g5
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) March 17, 2024
«Μοιραζόμαστε στρατηγικούς στόχους – Άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα»
Η κ. Φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε τεράστιας σημασίας τη συνεργασία Ε.Ε. – Αιγύπτου. «Η παρουσία έξι Ευρωπαίων ηγετών δείχνει πόσο εκτιμούμε τη σχέση αυτή» επεσήμανε και τόνισε ότι «μοιραζόμαστε στρατηγικούς στόχους», ενώ έκανε λόγο για ιστορική ημέρα.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στάθηκε στην ανάγκη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα. «Είμαστε όλοι εξαιρετικά ανήσυχοι για τον πόλεμο στη Γάζα και την εκτυλισσόμενη καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση. Η Γάζα αντιμετωπίζει λιμό. Αυτό είναι απαράδεκτο. Είναι κρίσιμο να επιτευχθεί μια συμφωνία για μια εκεχειρία γρήγορα τώρα που θα απελευθερώσει τους ομήρους και θα επιτρέψει σε περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στη Γάζα», είπε, καλώντας τον πρόεδρο της Αιγύπτου να μεσολαβήσει εκ νέου για μια κατάπαυση του πυρός.
Η πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε την ανησυχία της Ε.Ε. για τους κινδύνους που θα είχε μια πλήρους κλίμακας επίθεση στη Ράφα για τον ευάλωτο άμαχο πληθυσμό. «Αυτό πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος» τόνισε, ενώ ευχαρίστησε την Αίγυπτο για τις προσπάθειές της να διασφαλίσει ότι οι ανθρωπιστικές προμήθειες μπορούν να φτάσουν στη Γάζα.
«Η Ε.Ε. κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να παράσχει την τόσο αναγκαία βοήθεια. Σήμερα η Γάζα χρειάζεται 500 φορτηγά την ημέρα – ή το αντίστοιχο από ξηρά, αεροπορική και θαλάσσια. Μόνο φέτος, η Ε.Ε. θα παράσχει 275 εκατομμύρια ευρώ βοήθεια στους Παλαιστίνιους. Έχουμε παραδώσει πάνω από 1.800 τόνους βοήθειας, περιλαμβανομένου ιατρικού εξοπλισμού προς την Αίγυπτο, και διασφαλίζουμε ότι αυτή η βοήθεια μπορεί να φτάσει στη Γάζα μέσω όλων των πιθανών διαδρομών, συμπεριλαμβανομένου του θαλάσσιου διαδρόμου που άνοιξε πρόσφατα στην Κύπρο», σημείωσε, τέλος, η πρόεδρος της Επιτροπής.
Egypt is a pillar of stability and security in the Middle-East.
We will work hand in hand with Egypt and other partners to channel aid to Gaza via all possible routes.
Civilians must be protected and there can be no forced displacement of Palestinians from Gaza.
We want to… pic.twitter.com/2zosgutTT4
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) March 17, 2024
Μητσοτάκης: Υψίστης σημασίας για την Ε.Ε. η σταθερότητα της Αιγύπτου
Λαμβάνοντας τον λόγο, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε σημαντική στιγμή την εφαρμογή της στρατηγικής συνεργασίας με την Αίγυπτο.
«Θέσαμε ξεκάθαρους στόχους. Αναγνωρίζουμε ότι η σταθερότητα της Αιγύπτου είναι ύψιστης σημασίας για την Ε.Ε.» σημείωσε ο πρωθυπουργός. Όπως τόνισε, η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι σταθερός υποστηρικτής της Αιγύπτου, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό της ρόλο σε πολλούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «όλοι ανησυχούμε πολύ για την κατάσταση στη Γάζα. Η ανθρωπιστική κρίση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, απαιτείται άμεση κατάπαυση πυρός, απελευθέρωση ομήρων και άνοιγμα ανθρωπιστικών διόδων».
Κ. Μητσοτάκης από Αίγυπτο: Βάζουμε τα θεμέλια για εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας
Στάθηκε, δε, στον σημαντικό ρόλο της Αιγύπτου και επεσήμανε ότι «είναι τεράστιας σημασίας να δράσουμε όλοι μαζί ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω αποσταθεροποίηση».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει σε οποιαδήποτε προσπάθεια για σταθερότητα στην περιοχή, ενώ ανέφερε ότι η Αθήνα κατέχει ηγετικό ρόλο στην επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα. Συνεχάρη, επίσης, την Κύπρο για τον ανθρωπιστικό διάδρομο δια θαλάσσης προς τη Γάζα.
Ελλάδα-Αίγυπτος: Εμβάθυνση στρατηγικής σχέσης με σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, είπε ότι η Αίγυπτος έχει κάνει προσπάθειες για να ανασχέσει τις μεταναστευτικές ροές. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «πρέπει να μην επιτρέψουμε το άνοιγμα νέων παράνομων δρόμων μετανάστευσης», προσθέτοντας ότι «θα προσπαθήσουμε να ανοίξουμε νόμιμους δρόμους μετανάστευσης».
Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η Αίγυπτος μπορεί να γίνει ενεργειακό κέντρο για την περιοχή» και πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε να προωθούμε έργα όπως ο αγωγός διασύνδεσης GREGY».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, στις δηλώσεις του εστίασε στον ανθρωπιστικό διάδρομο δια θαλάσσης από την Κύπρο.
Σίσι: Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην ενέργεια
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ανέφερε ότι οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην ενέργεια. Εξέφρασε, δε, την ελπίδα να λήξει η κρίση στη Γάζα και αναφέρθηκε στη λύση των δύο κρατών.
Όπως τόνισε, «είναι σημαντικό να στείλουμε ένα ενωμένο μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα». Πρόσθεσε, δε, ότι «η καθυστέρηση στη λύση της σύρραξης προκαλεί έλλειψη σταθερότητας στην περιοχή».
Διαβάστε επίσης:
Κάιρο: Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο σημερινής μίνι συνόδου