Η μόνη που μπορεί να δώσει απαντήσεις είναι η Δικαιοσύνη, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στον απόηχο της ολοκλήρωσης των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη, και εν μέσω των καταγγελιών της αντιπολίτευσης για «συγκάλυψη», τονίζοντας πως το τελευταίο που θέλει είναι ο δημόσιος διάλογος να πέσει θύμα φημών και fake news.
«Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ημέρα που βρέθηκα στον τόπο του δυστυχήματος. Ήταν ό,τι πιο δύσκολο έχω κάνει στη ζωή μου» δήλωσε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. «Τιμώ και σκύβω το κεφάλι στις οικογένειες των θυμάτων, που έχουν το δικαίωμα να είναι οργισμένες.. Τον τελικό λόγο θα τον έχει η Δικαιοσύνη και μπορεί να τον έχει μόνο η Δικαιοσύνη, διότι και η διαδικασία της Βουλής από τη φύση της είναι λογικό να πολιτικοποιηθεί» σημείωσε, προσθέτοντας πως είναι «αναμενόμενο η αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για να αποκομίσει κομματικά οφέλη».
«Ψάχναμε ακόμη σορούς και βγαίνουν κάποιοι και μιλούν για μπάζωμα;»
Ερωτηθείς για τις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση περί «μπαζώματος» στο σημείο της τραγωδίας ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «επιχειρησιακές ενέργειες» καθώς «έπρεπε να σηκωθουν τα βαγόνια για να δούμε αν υπάρχουν νεκροί από κάτω».
«Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι η Δικαιοσύνη επέλεξε να αναζητήσει δεύτερο πραγματογνώμονα, έτσι ώστε να δοθούν οριστικές απαντήσεις σε όλες τις φήμες που διακινούνται. Έρχομαι στο θέμα του μπαζώματος και σε όλη αυτή τη λογική συγκάλυψης. Να συγκαλύψουμε τι ακριβώς; Εγώ δεν θα ξεχάσω ποτέ την ημέρα που βρέθηκα, αμέσως μετά, στον τόπο του δυστυχήματος, τις εικόνες, τις μυρωδιές. Ξέρω πολύ καλά ότι τις επόμενες μέρες έπρεπε να σταθεροποιηθεί το έδαφος, να πάνε οι γερανοί, να βρούμε αν υπάρχουν άλλοι αγνοούμενοι μέσα στα συντρίμμια» είπε.
«Αυτό το οποίο έγινε δεν ήταν τίποτε άλλο από τη σταδιακή αφαίρεση των βαγονιών της επιβατικής αμαξοστοιχίας. Δεν μιλάω για την εμπορική, για την οποία γίνεται η όλη συζήτηση. Τότε ψάχναμε ακόμα σορούς. Αυτή ήταν η πραγματικότητα τότε. Και να βγαίνουν κάποιοι να μιλάνε για ‘μπάζωμα’ και για ‘τσιμέντωμα; Λυπάμαι και οργίζομαι» συμπλήρωσε.
«Τώρα, αυτή η περιβόητη ιστορία ότι υπήρχαν βαγόνια, τα οποία τι έγιναν; Εξαερώθηκαν αυτά τα βαγόνια; Εξαφανίστηκαν, ως διά μαγείας; Δεν έμεινε τίποτα από τα βαγόνια;» απάντησε σε σχετική ερώτηση για τα βαγόνια της εμπορικής αμαξοστοιχίας.
Έκανε επίσης λόγο για «τεράστιες πολιτικές ευθύνες από πολιτικούς αρχηγούς που προσπαθούν να χτίσουν καριέρες και εν όψει των ευρωεκλογών πάνω σε σαχλαμάρες…», εξαπολύοντας βολές κατά του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου. «Από εκεί και πέρα, ο καθένας μπορεί να μην με πιστέψει, όπως μπορεί να μην πιστέψει και τον κ. Βελόπουλο. Τελικά, θέλω να πιστεύω ότι θα πιστέψει τους πραγματογνώμονες της Δικαιοσύνης» δήλωσε.
Πάνω από 800 ευρώ ο κατώτατος μισθός
Στο σκέλος της οικονομίας και ερωτηθείς για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού είπε πως θα ανακοινωθεί εντός του Μαρτίου και θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου συμπαρασύροντας προς τα πάνω επιδόματα και τριετίες. «Θα είναι πάνω από 800 ευρώ, δεν μπορώ να σας πω πόσο, αλλά θα είναι μια όχι ευκαταφρόνητη αύξηση» ερωτηθείς για το ύψος του κατώτατου μισθού.
Επανέλαβε δε πως αποτελεί προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ. ο μέσος μισθός στη χώρα να φτάσει στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος στα 950 ευρώ το 2027.
Δεν θα δοθεί επίδομα Πάσχα
Ξεκαθάρισε επίσης πως δεν θα δοθεί επίδομα Πάσχα, καθώς όπως είπε, η κυβέρνηση έχει να υλοποιήσει έναν δύσκολο προϋπολογισμό: «Είμαι σαφής, δεν μου αρέσει να ωραιοποιώ καταστάσεις… Αν μπορούμε να κάνουμε κάτι (για τους ευάλωτους θα πρέπει να το κάνουμε απολογιστικά στο τέλος του χρόνου. «Θα ήταν εύκολο να πω εκλογές έρχονται ‘δώσε κάτι’. Δεν θα το κάνω».
Πάνω από 800 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Δεν θα δοθεί «επίδομα Πάσχα»
«Θα προχωρήσουμε την αλλαγή στο άρθρο 16 – Το 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια»
Για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Να δούμε τη μεγάλη εικόνα: στο βασικό επιχείρημα γιατί η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα μαζί με την Κούβα που υπάρχει κρατικό μονοπώλιο δεν υπάρχει καμία απάντηση. Γιατί ο φοιτητής να μην έχει δυνατότητες επιλογής;».
Επισήμανε ακόμη πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει την αλλαγή στο άρθρο 16. «Αυτή τη στιγμή κινούμαστε εντός των δυνατοτήτων που μας δίνει το άρθρο 16, επιτρέπουμε δηλαδή εγκατάσταση παραρτημάτων. Αν εσείς και εγώ θέλουμε να ιδρύσουμε εξαρχής ένα πανεπιστήμιο μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό, δεν μπορούμε να το κάνουμε. Αλλά μπορεί ένα ξένο πανεπιστήμιο να έρθει και να φτιάξει ένα παράρτημα με πολύ αυστηρές προδιαγραφές» εξήγησε.
Στηλιτεύοντας την στάση του ΠΑΣΟΚ σχολίασε πως ήταν «λες και μπήκε στη μηχανή του χρόνου». «Δεν υπάρχει ανάγκη αυτή τη στιγμή να αλλάξουμε το άρθρο 16 για να κάνουμε αυτό το οποίο κάναμε. Προφανώς όταν αλλάξουμε το άρθρο 16 θα μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, αλλά ας αναζητήσει ο κ. Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ τις γνωμοδοτήσεις των έγκριτων συνταγματολόγων που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα συνταγματικότητας. Θα κριθεί αυτό τελικά» τόνισε.
Εκτίμησε ακόμη πως «θα υπάρξει ενδιαφέρον για ποιοτικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια». «Ας περιμένουμε να εκδηλωθεί το ενδιαφέρον όσων θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Θέλουμε την Ελλάδα περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο. Το 2025 θα δούμε τα πρώτα απτά αποτελέσματα (πρώτα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια)» είπε, ξεκαθαρίζοντας ακόμη πως «δεν σκεφτόμαστε να βάλουμε δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια».
«Μην μας κουνάει το δάχτυλο ο ΣΥΡΙΖΑ»
Για την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει με αιχμή την επιχειρηματική δραστηριότητα του Στέφανου Κασσελάκη ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε έναν νόμο ο οποίος δεν επέτρεπε σε πολιτικά πρόσωπα και σε συγγενείς πρώτου βαθμού, στις συζύγους εν προκειμένω, να έχουν καμία επιχειρηματική δραστηριότητα εκτός Ελλάδας, ούτε καν -όχι off shore εταιρεία- εταιρεία ευρωπαϊκή. Ένας νόμος ο οποίος δεν είχε πολλή λογική. Έγινε για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Στοχοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ εμένα και τη σύζυγό μου τότε. Προσαρμοστήκαμε στις απαιτήσεις του νόμου αμέσως και τώρα ο νόμος αυτός εξακολουθεί να ισχύει και ο νόμος αυτός αφορά και τον κ. Κασσελάκη. Μην μας κουνάει το δάχτυλο ο κ. Κασσελάκης. Κανείς δεν τον ρώτησε πώς έβγαλε τα λεφτά του στην Αμερική. Αν είχε, ξέρω κι εγώ, αστακοκάραβα ή βιντζότρατες ή οτιδήποτε άλλο. Δεν ξέρω, δεν είναι αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει εδώ. Ούτε κανείς έθεσε ζητήματα φοροδιαφυγής».
Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε, δεν πρέπει να «κουνάει το δάχτυλο» για θέματα κράτους δικαίου, όταν έχει βγει ο κ. Κοντονής την τελευταία εβδομάδα και έχει μιλήσει και έχει πει απίστευτα πράγματα για ‘παρα-υπουργείο Δικαιοσύνης’, έχει βγει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας και είπε: «α, τώρα, mea culpa. Δεν πειράζει, στείλαμε δέκα ανθρώπους ουσιαστικά στο πολιτικό “εκτελεστικό απόσπασμα”, τους “κρεμάσαμε στα μανταλάκια”, αλλά μάλλον κάναμε λάθος».
«Ανδρουλάκης ή Κασσελάκης;»
Στο δίλημμα «Ανδρουλάκης ή Κασσελάκης» απάντησε: «Όποιον προτιμούν οι πολίτες».
«Η μεγαλύτερη σαχλαμάρα που έχω ακούσει» τα περί πρότασης υπουργοποίησης Κασσελάκη
Για τα περί πρότασης υπουργοποίησης του Στέφανου Κασσελάκη ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Ας είμαστε σοβαροί. Είναι αδιανόητο να λέγονται αυτά… απορώ ποιος τα διακινεί. Η μεγαλύτερη σαχλαμάρα που έχω ακούσει ποτέ μου».
Για τα e-mail της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου: «Υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν»
Ερωτηθείς για τα e-mail της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η υπόθεση «πρέπει να διερευνηθεί» και πως «υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν». «Κάνουμε κι εμείς τη δική μας έρευνα» είπε αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία.
Πού βάζει η Ν.Δ. τον πήχη των ευρωεκλογών
Ο κ. Μητσοτάκης υπαινίχθηκε έλλειμμα ουσιαστικής πρότασης διακυβέρνησης από την αντιπολίτευση διερωτώμενος: «Υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης;» και πρόσθεσε πως ο ίδιος αισθάνεται «ισχυρή αντιπολίτευση, αλλά από τα προβλήματα και τις έγνοιες των ανθρώπων».
Για το πού βάζει τον πήχη των ευρωεκλογών είπε πως στόχος είναι «το καλύτερο δυνατό» αποτέλεσμα. «Θα το δούμε το βράδυ των εκλογών» ανέφερε, σημειώνοντας πως «υπάρχει πάντα απόσταση μεταξύ εθνικών εκλογών και ευρωεκλογών». Όπως παρατήρησε, δεν είναι μόνο το ποσοστό, αλλα ο αριθμός των ευρωβουλευτών που έχει σημασία.
Εντός του Μαΐου η επίσκεψη στην Άγκυρα
Σε ερώτηση για την επικείμενη επίσκεψή του στην Τουρκία ο πρωθυπουργός είπε ότι βάσει προγραμματισμού θα γίνει «κάποια στιγμή τον Μάιο». Διαπίστωσε ακόμη πως «υπάρχει μία ειλικρινής διάθεση και από την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας να μπορέσουμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας, τουλάχιστον να αποφύγουμε τις εντάσεις και τις ενέργειες που προκαλούν».
«Βεβαίως και στον πολιτικό διάλογο συζητάμε και το μεγάλο ζήτημά μας, το μεγάλο αγκάθι, και δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αλλά και να μην το λύσουμε αυτό το θέμα, 40 χρόνια δεν έχουμε μπορέσει να το λύσουμε, μπορούμε τουλάχιστον να συμφωνήσουμε πολιτισμένα ότι διαφωνούμε» συνέχισε.
«Το ζήτημα της βίας πρέπει να μας απασχολεί όλους»
Για την επίθεση που δέχθηκαν δύο άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στην πλατεία Αριστοτέλους είπε πως το ζήτημα της βίας «πρέπει να μας απασχολεί όλους, να μας στεναχωρεί όλους και να μας κινητοποιεί όλους, ώστε να μπορούμε να κάνουμε κάτι ώστε να μην επαναληφθεί ποτέ εικόνα σαν κι αυτή την οποία είδαμε στη Θεσσαλονίκη».
Διαβεβαίωσε επιπλέον πως θα αποδοθούν ευθύνες. «Έχουν γίνει οι συλλήψεις, έχουμε ήδη έναν πιο αυστηρό αντιρατσιστικό νόμο. Και εφόσον υπάρχουν παραπομπές στη Δικαιοσύνη, θα δικαστούν οι ύποπτοι με αυτό το νομικό πλαίσιο. Νομίζω ότι υπήρξε και μια συνολική κινητοποίηση της κοινωνίας, η οποία πια έρχεται και λέει ότι ‘δεν είμαστε αυτοί, δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι μια χώρα στην οποία κάποιος να μην αισθάνεται άνετα να κυκλοφορήσει στον δρόμο έτσι όπως θέλει να είναι’» συμπλήρωσε.
naftemporiki.gr