Κρίσιμη συνεδρίαση διεξάγεται σήμερα στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη όπου θα τεθούν στο τραπέζι το πόρισμα της ΝΔ για τις ευθύνες του σταθμάρχη Λάρισας, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να αρθεί άμεσα η ασυλία του Κώστα Αχ. Καραμανλή και οι θέσεις των μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης για διενέργεια προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.
Η Εξεταστική Επιτροπή «για το έγκλημα των Τεμπών» συνεδριάζει σήμερα στις 15:00 στη Βουλή στον απόηχο των μαζικών συλλαλητηρίων της 28ης Φεβρουαρίου αλλά και του 1,3 εκατ. υπογραφών πολιτών από πολίτες που ζητούν να αποδοθούν ευθύνες για το έγκλημα.
Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη στη συνεδρίαση πρόκειται να συζητηθεί το πόρισμα της πλειοψηφίας (ΝΔ) το οποίο αποδίδει το δυστύχημα στον σταθμάρχη Λάρισας και τους μηχανοδηγούς της επιβατικής αμαξοστοιχίας αλλά και οι πορισματικές θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που ζητούν να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες του Κώστα Αχ. Καραμανλή (και άλλων προσώπων) είτε με άμεση άρση της ασυλίας του, είτε με παραπομπή σε προανακριτική επιτροπή της Βουλής.
Οι θέσεις της αντιπολίτευσης
Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ (δεν κατέθεσε πόρισμα), το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και η Νέα Αριστερά υπογραμμίζουν ότι από την έρευνα προέκυψαν σαφείς ενδείξεις για ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων. Ωστόσο, η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά από την Εξεταστική Επιτροπή να προχωρήσει σε ομόφωνη ερμηνευτική δήλωση η οποία θα διευκρινίζει ότι για τα εγκλήματα παραλείψεως κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων αρμόδια είναι η τακτική Δικαιοσύνη, καθώς από το άρθρο 86 Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών «δεν προκύπτει ότι συμπεριλαμβάνεται και η παράλειψη εκτέλεσης οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας».
Βάσει αυτής της πρότασης, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγει ο δρόμος για την άρση της ασυλίας του κ. Καραμανλή ώστε να διωχθεί για τα ποινικά αδικήματα «της ανθρωποκτονίας και των σωματικών βλαβών από ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή».
Το ΠΑΣΟΚ ζητά διερεύνηση ευθυνών τόσο του κ. Καραμανλή όσο και του παλαιού υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ενώ το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση μιλούν γενικότερα για διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ σε βάθος 15 ή 12 ετών αντίστοιχα.
Παράλληλα η πρόταση της Νέας Αριστεράς είναι να διερευνηθούν «τυχόν εγκλήματα που έχει τελέσει κατά την άσκηση των καθηκόντων του κ. Καραμανλής».
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι τα συμπεράσματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν περιορίζονται σε ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των αρμοδίων για την μη αποτροπή του δυστυχήματος αλλά εστιάζουν και στο τι ακολούθηση, καταγγέλλοντας απόπειρα συγκάλυψης με αιχμή την υπόθεση του αμφιλεγόμενου μπαζώματος του τόπου του δυστυχήματος. Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται λόγος για ενδεχόμενες ευθύνες του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και του πρώην υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Χρήστου Τριαντόπουλου.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, προανήγγειλε ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής, Δημήτρη Μαρκόπουλου και κατά του συνόλου του Προεδρείου. Η κυρία Κωνσταντοπούλου καταλόγισε στον κ. Μαρκόπουλο και στο Προεδρείο «ενέργειες συγκάλυψης και υπόθαλψης των υπαιτίων» και τους κατήγγειλε για «βίαιο τρόπο λήξης των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής, τη στιγμή που ένα μεγάλο μέρος της δικογραφίας διαβιβάστηκε στη Βουλή και δεν έχει εξεταστεί».