Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι συζητήσεις στη Νέα Δημοκρατία για τα πρόσωπα που θα είναι στο ευρωψηφοδέλτιο και οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν στα μέσα Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες τα πρώτα επτά νέα πρόσωπα έχουν «κλειδώσει», ενώ προχωρημένες είναι οι συζητήσεις και σε ακόμα τέσσερις περιπτώσεις.
Παράλληλα φαίνεται πως σταδιακά μεγαλώνει ο αριθμός των νυν ευρωβουλευτών που θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν την επανεκλογή τους.
Να σημειωθεί πως ήδη ανακοινώθηκε η σύνθεση της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα για τις προσεχείς ευρωεκλογές και στην Πειραιώς ανεβάζουν ταχύτητες στο δρόμο προς την αναμέτρηση του Ιουνίου.
Στο γαλάζιο στρατόπεδο θέλουν να διατηρήσουν την μεγάλη διαφορά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και να πετύχουν τουλάχιστον το ποσοστό που είχε πάρει η Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές του 2019. Και το επόμενο τρίμηνο θα ενταθεί η προσπάθεια για να αυξηθούν τα ποσοστά συσπείρωσης, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ενίσχυση των κομμάτων που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.
Το προσεχές διάστημα θα τονίζεται όλο και εντονότερα από την κυβερνητική πλευρά η κρισιμότητα της επικείμενης αναμέτρησης και η ανάγκη να δοθεί εκ νέου σήμα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Για μια «σημαντική αναμέτρηση» που είναι μπροστά έκανε πρόσφατα λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και σημείωσε πως «θέλω να ζητήσω από όλες και όλους να αντιμετωπίσουμε τις ευρωεκλογές με την σημασία που τους αξίζει».
Τα ονόματα που έχουν κλείσει και εκείνοι που είναι σε αναμονή
Στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας πρόκειται να είναι οι: Δημήτρης Τσιόδρας (είναι διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού), Βασίλης Κοντοζαμάνης (πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα υγείας), Εύη Χριστοφιλοπούλου (στο παρελθόν είχε διατελέσει βουλευτής και υφυπουργός), Μιχάλης Αγγελόπουλος (πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΕ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος (πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου), Βούλα Πατουλίδου (αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης) και Σωτήρης Σέρμπος (αναπληρωτής καθηγητής στο Δημοκρίτειο).
Επίσης αναμένεται να είναι υποψήφιοι ο Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, ο δημοσιογράφος Γιώργος Aυτιάς, πιθανότατα ο καθηγητής Ναπολέοντας Μαραβέγιας και ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων νοτιοανατολικής Αττικής Γιώργος Καλλιακμάνης.
Δεν πρέπει να αποκλείεται στο κυνήγι του σταυρού να ριχτούν οι πρώην βουλευτές Γιώργος Αμυράς και Νόνη Δούνια, ενώ θεωρείται πως θα υπάρξει και μία υποψηφιότητα από την ΟΝΝΕΔ. Στα ονόματα που έχουν ακουστεί επίσης είναι του οδοντιάτρου Μιλτιάδη Μητσιά (που είναι γιος του γνωστού ερμηνευτή Μανώλη Μητσιά ) και του παραολυμπιονίκη Αντώνη Τσαπατάκη.
Δεδομένο παράλληλα είναι πως από τη Νέα Δημοκρατία αναζητούν πρόσωπα που να μπορούν να απευθυνθούν και σε ένα παραδοσιακό ακροατήριο, με στόχο να αποφευχθούν διαρροές προς τα δεξιά. Ήδη έχουν γίνει συζητήσεις και δεν αποκλείεται να υπάρξουν ένα ή δυο ονόματα έκπληξη, που θα στοχεύουν σε ένα πιο συντηρητικό κοινό.
Σε… ρυθμούς συνεδρίου η Ν.Δ.
Στην Πειραιώς οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ για το συνέδριο του κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί από τις 5 ως τις 7 Απριλίου στο Ζάππειο. Αύριο στη Θεσσαλονίκη διοργανώνεται προσυνέδριο με κεντρικό ομιλητή τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος αναμένεται να αναφερθεί και στην κρισιμότητα της επικείμενης αναμέτρησης των ευρωεκλογών
«Οι Βρυξέλλες είναι πιο κοντά στην Αθήνα απ’ ό,τι πολλές φορές νομίζουμε» σημείωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός θέλοντας να υπογραμμίσει τη σημασία των ευρωεκλογών για τη διαμόρφωση των ισορροπιών στην Ευρώπη την επόμενη μέρα. Προσέθεσε μάλιστα πως «θα πρέπει να σκεφτούν πολύ προσεκτικά οι Έλληνες πολίτες ποιους ευρωβουλευτές θα στείλουν στην επόμενη Ευρωβουλή για να μπορέσουν να διεκδικήσουν και να αγωνιστούν για τα εθνικά δίκαια μέσα στο περίπλοκο περιβάλλον των Βρυξελλών».
Ένα από τα βασικά ερωτήματα που μπαίνουν από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές είναι «ποιος μπορεί να υπερασπιστεί καλύτερα τις ελληνικές θέσεις και τα αιτήματα της κοινωνίας στις Βρυξέλλες». Από την Πειραιώς αυτό που σημειώνεται είναι πως το υψηλό ποσοστό που πέτυχε στις περσινές εθνικές εκλογές η Νέα Δημοκρατία δεν σημαίνει πως πρέπει να υπάρξει χαλαρότητα στις ευρωεκλογές, καθώς «το κοντέρ μηδενίζει ξανά».