Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, το οποίο χαρακτήρισε «ψευδεπίγραφο».
«Είναι μια απομίμηση μεταρρύθμισης που δεν δίνει καμία συνολική απάντηση στα αδιέξοδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που δεν αντιμετωπίζει στις παθογένειες της δημόσιας παιδείας της χώρας, μία ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση που θα στηρίξουν οι 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.
«Βαφτίζουν μεταρρυθμίσεις τις διευθετήσεις»
«Δεν εμπιστευόμαστε ότι θέλετε πραγματικά να ενισχύσετε τη δημόσια παιδεία και τα δημόσια πανεπιστήμια. Ούτε πιστεύουμε ότι το σχέδιο σας έχει στόχο την ίδρυση πραγματικά μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, που θα συμβάλουν στη συνολική αναβάθμιση της παιδείας στη χώρα», είπε και αμφισβήτησε την αξιοπιστία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, λέγοντας «πως βαφτίζει μεταρρυθμίσεις τις διευθετήσεις».
Ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε πως για το ΠΑΣΟΚ «μεταρρύθμιση στην παιδεία σημαίνει όραμα, διαβούλευση, αξιόπιστη υλοποίηση». «Αυτό κάναμε στα τέλη Αυγούστου του 2011, όταν 255 βουλευτές υπερψήφισαν τον νόμο 4009/11, γνωστό ως νόμο Διαμαντοπούλου. Θα το θυμάται καλά ο υπουργός Παιδείας, που τότε ήταν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ», σημείωσε.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «νομοθετεί καθ’ υπόδειξιν συμφερόντων», επισημαίνοντας το παράδοξο, όπως είπε, «συγκεκριμένα funds να έχουν κάνει ήδη τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα εδώ και μήνες και εσείς να έρχεστε εκ των υστέρων και να προσαρμόζετε, με συνταγματικές μάλιστα ακροβασίες, έναν νόμο πάνω στις επενδύσεις τους».
Πρόσθεσε δε πως το νομοσχέδιο «συντάχθηκε εν κρυπτώ». «Ακόμα και μετά την παρουσίασή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, χρειάστηκαν πάνω από δύο μήνες για να αναρτηθεί στη δημόσια διαβούλευση και να γίνουν τα αποκαλυπτήρια: ότι ο τίτλος “μη κερδοσκοπικό” είναι απλώς ο φερετζές των ιδιωτικών κερδοσκοπικών παραρτημάτων» είπε.
Επικαλέστηκε στη συνέχεια τη γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής και διατύπωσε το ερώτημα: «Πως ένα fund και ένα κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού, μόνο κερδοσκοπικό παράρτημα μπορούν να ιδρύσουν στην Ελλάδα. Κι επιπλέον, δεν περιλαμβάνονται κανόνες αποφυγής έμμεσης διανομής κέρδους και νόθευσης του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του παραρτήματος. Άρα ποια μη κερδοσκοπικά παραρτήματα διαφημίζετε;».
Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αποκάλυψε, καταθέτοντας στα πρακτικά το σχετικό έγγραφο, ότι «οι ενδιαφερόμενοι όχι μόνο γνώριζαν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, αλλά πριν ακόμα αυτό δημοσιευθεί είχαν γνωστοποιήσει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού την πρόθεσή τους να ιδρύσουν παράρτημα στην Ελλάδα».
«Δεν είναι λοιπόν ότι η χώρα δεν μπορεί να περιμένει 4 χρόνια για να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση, αλλά είναι τα συμφέροντα που βιάζονται. Το μεγάλο πρόβλημα της κυβέρνησης σας είναι ότι οι πολίτες συναντούν παντού φαινόμενα αλαζονείας και διαφθοράς», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
«Δεν είναι το ΠΑΣΟΚ που άλλαξε θέση, αλλά οι ομοτράπεζοί σας»
Απέκρουσε τις αιτιάσεις του πρωθυπουργού περί αλλαγής στάσης του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας πως «η στάση μας είναι τέτοια γιατί τα κίνητρά μας είναι οι αξίες μας και όχι τα συμφέροντα». «Μην κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια», πρόσθεσε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, στον οποίο καταλόγισε ότι διαστρεβλώνει τη θέση του ΠΑΣΟΚ, η οποία – όπως τόνισε – είναι σταθερή εδώ και 20 χρόνια και αφορά την ίδρυση πραγματικά μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με σεβασμό στο Συνταγμα και αναθεώρηση του αρθρου 16.
Εξηγώντας τη θέση του κόμματός του, ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι η σταθερή θέση του εδώ και 20 χρόνια είναι αλλαγή του άρθρου 16 για μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, του είπε ότι εκείνος άλλαξε θέση, διαβάζοντας παλαιότερη δήλωση του κ. Μητσοτάκη.
Ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λόγο για «γενιτσαρικό τάγμα» πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ που τώρα βρίσκονται στη Ν.Δ., τα οποία «δεν θυμούνται τι έλεγαν τόσα χρόνια που ήταν υπουργοί, μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου; Σταματήστε λοιπόν την υποκρισία. Σταματήστε να περιφρονείτε τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού και μαζί με τους επικοινωνιακούς βραχίονες να προσπαθείτε να κάνετε το άσπρο-μαύρο. Δεν είναι το ΠΑΣΟΚ που άλλαξε θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά οι ομοτράπεζοί σας και εσείς προσωπικά».
Μίλησε επίσης για επικοινωνιακούς μηχανισμούς της κυβέρνησης που διαστρεβλώνουν και στοχοποιούν τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, γιατί, όπως είπε, «φοβάστε την πρόταση, την προοδευτική μας πρόταση, τη διαφορετική οπτική, γιατί είχατε συνηθίσει στον λαϊκισμό και τα ευχολόγια. Στηρίξατε την ηγεμονία σας στον φόβο για τα χειρότερα. Αυτό έχει τελειώσει. Ο ελληνικός λαός πλέον έχει άλλη επιλογή, με συγκεκριμένες προτάσεις για την υγεία, την παιδεία, την ακρίβεια, την στεγαστική κρίση, τα εργασιακά, την ανάπτυξη της χώρας. Αρχίστε να το συνηθίζετε».
«Καταψηφίζουμε επί της αρχής – Θα στηρίξουμε όσα άρθρα ενισχύουν το δημόσιο πανεπιστήμιο»
Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανήγγειλε πως το κόμμα θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, αλλά θα στηρίξει «όσα άρθρα βρίσκονται προς τη θετική κατεύθυνση της ενίσχυσης του δημοσίου πανεπιστημίου».
Απαντώντας στις αντιδράσεις που προκάλεσε η αναφορά του στα έδρανα της Ν.Δ. σχολίασε: «Σας ενοχλεί; Τελικά τι θέλετε; ΣΥΡΙΖΑ θέλετε. Εδώ υπάρχει ένα κόμμα που συναινεί στα σωστά και λέει τα πράγματα με το όνομά τους, όταν είστε υπηρέτες ισχυρών συμφερόντων ιδρύοντας αυτά τα παραρτήματα εις βάος του συμφέροντος των Ελλήνων μαθητών».
Υπογράμμισε τέλος πως το ΠΑΣΟΚ δεν θα δώσει «λευκή επιταγή γιατί ως εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης εγγυάται ότι η ίδρυση μη κρατικών/μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, μπορεί να γίνει διαφορετικά, μπορεί να γίνει σωστά και επιβάλλεται να γίνει σωστά. Προς όφελος των μεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας, που θέλουν τα παιδιά τους να έχουν πρόσβαση σε ποιοτική παιδεία, αλλά και για να μην δημιουργηθούν νέες ανισότητες».
«Απέναντι στα μπαλώματα και τους έωλους νόμους, που η συνταγματικότητά τους θα κριθεί στα δικαστήρια, εμείς έχουμε συγκεκριμένη και στέρεη πρόταση» κατέληξε.
naftemporiki.gr