Ο Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος πήρε το λόγο στην Ολομέλεια της Βουλής, έκανε λόγο για «σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας» της κυβέρνησης αλλά και για προσπάθεια αντισυνταγματικής μεθόδευσης, καταστρατήγησης του Συντάγματος με απροκάλυπτα χαρακτηριστικά.
Σήμερα, όπου συζητείται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, υπερασπιζόμενος την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση, ανέφερε «η κυβέρνηση έχει σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας όταν προσπαθεί να μας πείσει για τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου, εφόσον με τις συνταγματικές προβλέψεις δεν τα πάει καθόλου καλά ο κ. Μητσοτάκης».
Μη κρατικά πανεπιστήμια: Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Νίκη
«Ανωτατοποίηση των κολεγίων του ενός ορόφου»
Πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση παίζει με τις λέξεις καθώς δεν τα ονομάζει ιδιωτικά αλλά μη κρατικά και τόνισε πως επιδιώκει την «ανωτατοποίηση των κολεγίων του ενός ορόφου».
«Για να μας πείσετε, ο κ. Πιερρακάκης μας είπε ότι το Σύνταγμα δεν είναι τοτέμ», είπε, ρωτώντας γιατί, εφόσον μπορεί να γίνει μια τέτοια ερμηνεία του Συντάγματος, δεν προχωρούσε τόσα χρόνια η κυβέρνηση τα ιδιωτικά ΑΕΙ.
«Με μεγάλη ευκολία βαφτίζετε το κρέας ψάρι»
Τόνισε ωστόσο ότι η απάντηση είναι ότι «η ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση απαιτεί αναθεώρηση του Συντάγματος, για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν χωρεί καμία σκέψη για αναθεώρηση του άρθρου 16».
Ενώ ανέφερε και το ότι η κυβέρνηση παρακάμπτει το άρθρο 16 και διαστρεβλώνει το νόημα του σχολιάζοντας ότι «για να τακτοποιήσετε κολλητούς και να παίξετε το παιχνίδι της εξουσίας με μεγάλη ευκολία βαφτίζετε το κρέας ψάρι».
«Τα πανεπιστήμια δεν είναι επιχειρήσεις. Οι φοιτητές δεν είναι πελάτες»
Συνεχίζοντας, ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες διατάξεις του Συντάγματος που ξεκαθαρίζουν ότι απαγορεύεται «η εμπορευματοποίηση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στη χώρα μας».
«Τα πανεπιστήμια δεν είναι επιχειρήσεις. Οι φοιτητές δεν είναι πελάτες. Οι διδάσκοντες δεν υπόκεινται στο διευθυντικό δικαίωμα κανενός εργοδότη. Ούτε η ακαδημαϊκή διδασκαλία ούτε η έρευνα υπόκεινται στο δικαίωμα του εργοδότη», είπε.
Αναφερόμενος, στο επιχείρημα περί «υποχρέωσης» της χώρας απέναντι στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, είπε πως «είναι ξεκάθαρο ότι οι υποχρεώσεις μας στην Ευρώπη αναφέρονται σε φορείς τριτοβάθμιας και όχι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης» και πως καταρρίπτεται από το γεγονός ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μας έχει εγκαλέσει ποτέ στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Επισήμανε, μάλιστα, ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος έχει συνδεθεί στο παρελθόν με «πολιτισμικές μάχες» όχι μόνο ανάμεσα σε συνταγματολόγους και στα κόμματα, αλλά με κινητοποιήσεις πολιτών και φοιτητών, γι’ αυτό «φοβάται» η κυβέρνηση την «αναθεωρητική διαδικασία».
«Το νομοσχέδιο είναι ξεκάθαρα αντισυνταγματικό»
«Οι μεθοδεύσεις σας απαξιώνουν την έννομη τάξη, απαξιώνουν το Σύνταγμα, την νομολογία, τον επιστημονικό κόσμο. Και ανησυχούμε αν η ακόμα μία φορά απαξίωση του κανονιστικού κύρους του Συντάγματος, ανοίγει τον δρόμο για νέες αυταρχικές επιλογές και παραβιάσεις», υπογράμμισε ο Σ. Φάμελλος.
Κλείνοντας, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι «το νομοσχέδιο είναι ξεκάθαρα αντισυνταγματικό» και κάλεσε όλους τους βουλευτές να μην «καταπατήσουν τον όρκο τους» και να ψηφίσουν την ένσταση αντισυνταγματικότητας.
Όπως είπε, σε αυτήν την ψηφοφορία «κρίνεται και το αν θα συνεχιστεί η συζήτηση του νομοσχεδίου», αλλά και «πώς θα συνεχίσει την πορεία της αυτή η κατάφωρα αυταρχική, αντιδημοκρατική και με αντισυνταγματικές λειτουργίες κυβέρνηση».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε, είναι εδώ για να «σταματήσει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια» και «συνολικά τα σχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη».
«Το βάρος πέφτει στους βουλευτές της συμπολίτευσης αν θα πάρουν θέση με τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας», κατέληξε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ