Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το Μπακού «έχασε» 9 μη επανδρωμένα αεροσκάφη τουρκικής παραγωγής Bayraktar TB2 μέσα σε 48 ώρες, από την αρμένικη αεράμυνα.
Έπειτα σε ένα κατεστραμμένο Bayraktar ΤΒ2 η Αρμενία ισχυρίστηκε ότι βρήκε καναδικής τεχνολογίας κάμερα.
Τότε, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικολ Πασινιάν, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ακολουθήσει το παράδειγμα του Καναδά και να αναστείλει τις εξαγωγές στρατιωτικής τεχνολογίας προς την Τουρκία.
The countries that supply #Turkey with the necessary parts to manufacture Bayraktar drones should consider this evidence, follow Canada’s lead, and suspend future supplies. @NikolPashinyan pic.twitter.com/Vxc69s8qHv
— Government of Armenia (@armgov) October 20, 2020
Ο Πασινιάν απηύθυνε την έκκληση αυτή μία ημέρα αφότου Αρμένιοι αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας επέδειξαν, τμήματα ενός τουρκικού πολεμικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους και πάνω του τα καναδικής κατασκευής οπτικά συστήματα και συστήματα απόκτησης στόχων της L3 Harris WESCAM κατασκευασμένα στο Burlington, Ontario.
Η ανάλυση των δεδομένων από τη συσκευή – η οποία επιτρέπει στους χειριστές των μη επανδρωμένων αεροσκαφών να καθορίζουν στόχους στο έδαφος και να κατευθύνουν πυραύλους και βόμβες– έδειξε πως λειτουργούσε για συνολικά 31 ώρες.
Σημειώνεται ότι Αρμένιοι αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει το Αζερμπαϊτζάν ότι χρησιμοποιεί τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη όχι μόνο για τη στόχευση στρατιωτικών δυνάμεων, αλλά και για τη διενέργεια επιθέσεων κατά πολιτικών υποδομών σε όλο το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και στην ίδια την Αρμενία.
Τα διδάγματα στην άμυνα της Ελλάδας
Πάνω στην εμπειρία της Αρμενίας που «χτυπήθηκε» από τα τουρκικά Bayraktar TB2, «πάτησε» ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος στην επίσκεψή του στο Ερεβάν στην Αρμενία δήλωσε ότι «ο αρμενικός στρατός και το αρμενικό αμυντικό σύστημα έχει υποστεί επίθεση από ένα στρατό ο οποίος χρησιμοποιεί drones και ιδιαιτέρως drones Bayraktar».
Ο ΥΕΘΑ, επεσήμανε επιπλέον ότι «οι στενές σχέσεις μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για μας. Μπορούν να προσφέρουν την μεταφορά τεχνογνωσίας Άμυνας απέναντι σε ένα σύστημα το οποίο υφίσταται και το οποίο θα θέλαμε να γνωρίζουμε με επάρκεια». Ενώ αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι πολλοί αξιωματικοί των Αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν εκπαιδευτεί σε σχολές στην Ελλάδα.
Δηλώσεις οι οποίες έγιναν καθόλου τυχαία, καθώς η χώρα βρίσκεται σε μία περίοδο αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων και συγκεκριμένα σε μία περίοδο όπου «θέμα χρόνου» είναι το νομοσχέδιο για την καινοτομία στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Ν. Δένδιας: «Η Αρμενία έχει δείξει ενδιαφέρον για την μεταρρύθμιση στις ελληνικές ΕΔ»
Οικοσύστημα αμυντικής βιομηχανίας
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας σε κατ ιδίαν συναντήσεις που είχε με τον Αρμένιο ομόλογό του, Σουρέν Παπικιάν, τον αρμένιο υπουργό Εξωτερικών, Αραράτ Μιρζογιάν, αλλά και με τον πρωθυπουργό της χώρας, Νικόλ Πασιγιάν, υπενθύμισε ότι η Ιστορία συνδέει την Ελλάδα και την Αρμενία, που μοιράζονται «παρόμοιες τραγωδίες, εμπειρίες διωγμών και γενοκτονιών αλλά εστίασε και στο ότι υπάρχει έδαφος συνεργασίας για το οικοσύστημα αμυντικής βιομηχανίας, την ώρα που η αρμενική πλευρά έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για την μεταρρύθμιση στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Έτσι οι καλές πρακτικές της Αρμενίας στην αναχαίτιση των τούρκικων Bayraktar μπορούν να αποτελέσουν βάση για την Ελλάδα ώστε να διαμορφώσει ένα σύγχρονο σύστημα αεράμυνας ενώ οι αναλύσεις από συστήματα των καταρριφθέντων drones που έχουν στην κατοχή τους οι Αρμένιοι είναι δυνατόν να συνεισφέρουν ώστε να κατανοηθεί η τεχνολογία τους και οι δυνατότητές τους.
Το πάθημα να γίνει μάθημα
Εξάλλου, «πρόθεσή μας είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας στο σύγχρονο πολύπλοκο περιβάλλον να επιχειρούν υπό την κάλυψη ενός εξελιγμένου θόλου antidrone», ήταν τα λόγια του ΥΕΘΑ κατά την ομιλία του στην Ξάνθη τον Ιανουάριο, εστιάζοντας την προσοχή των ΕΔ στην ενίσχυση της αντι-αεροπορικής άμυνας της χώρας, χρησιμοποιώντας – γιατί όχι- και τα διδάγματα της Αρμενίας από τις επιθέσεις τουρκικών drones.