Skip to main content

Στο 3,5% η διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση της Pulse

Προβάδισμα 3,5% στο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.Δ. δίνει γκάλοπ της Pulse για το Action24, ενώ στην ίδια δημοσκόπηση το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου φαίνεται να μένει εκτός Βουλής.

Η πρώτη δημοσκόπηση της Pulse για το Action24, μετά την προκήρυξη εκλογών καταγράφει προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ με διαφορά 3,5% στην εκτίμηση ψήφου, έναντι 4% που κατέγραφε η προηγούμενη έρευνα που δημοσιοποιήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2014.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου εθνικών εκλογών με αναγωγή επί των εγκύρων, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 30,5% (ακριβώς το ίδιο ποσοστό με την προηγούμενη δημοσκόπηση) και η ΝΔ 27% (έναντι 26,5% που είχε στην προηγούμενη έρευνα).

Την τρίτη θέση μοιράζονται το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη, το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή με 6%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,5%, οι ΑΝΕΛ με 3% και το νεοσύστατο κόμμα Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου με 2,5%.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής της δημοσκόπησης, προκύπτει βουλή 7 κομμάτων, με το ΣΥΡΙΖΑ να καταλαμβάνει 141 έδρες, τη ΝΔ 80, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και τη Χ.Α. από 18, το ΚΚΕ 16 και τους ΑΝΕΛ 8.

Ο Αντώνης Σαμαράς εξακολουθεί να προηγείται ως καταλληλότερος πρωθυπουργός με 36% έναντι 30% του Αλέξη Τσίπρα.

Στην παράσταση νίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει 61%, έναντι 29% της ΝΔ.

Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων (57%) προτιμούν μία κυβέρνηση συνεργασίας δύο ή περισσότερων κομμάτων , έναντι του 32% που θεωρούν καλύτερο να προκύψει από τις εκλογές μία αυτοδύναμη, μονοκομματική κυβέρνηση.

Από εκείνους που προτιμούν μία κυβέρνηση συνεργασίας, το 43% προτιμούν να είναι μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας με όσο το δυνατόν περισσότερα κόμματα, το 29% μία κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ και το 25% μία κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ.

Μικρή αύξηση εμφανίζει το ποσοστό αυτών που εκτιμούν ότι υπάρχει κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ (50%). Σημειώνεται ότι στην πρώτη έρευνα της Pulse για το Action24 με αυτό το ερώτημα, το ποσοστό αυτών που θεωρούσαν ότι υπάρχει κίνδυνος εξόδου από το ευρώ ήταν 39%.

Σημαντική αύξηση παρουσιάζεται στο ποσοστό αυτών που επιθυμούν σκληρή διαπραγμάτευση, αλλά σε συνεννόηση με την τρόικα. Το ποσοστό αυτό έχει εκτοξευθεί από το 41% (23 Νοεμβρίου 2014) στο 56% σήμερα.