Πάει -σχεδόν- ένας χρόνος όπου η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, είχε αποκαλέσει «εχθρική ενέργεια» το ενδεχόμενο η Ελλάδα να προμηθεύσει το Κίεβο με αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-300.
Όμως δεδομένων των προκλήσεων που υπάρχουν σήμερα, των γεωπολιτικών αναταραχών λόγω του πολέμου που μαίνεται σε Ουκρανία, Μέση Ανατολή, Νότιο Καύκασο αλλά και εξαιτίας των επιθέσεων των Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα που απειλούν το διεθνές εμπόριο, τα πράγματα αλλάζουν.
Από την πλευρά της η Ευρώπη σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την αντιπυραυλική της άμυνα, με πρωτοβουλία της Γερμανίας και συγκεκριμένα του Γερμανού Καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, τον Αύγουστο του 2022 και με αφορμή την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προτάθηκε η Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας ESSI (European Sky Shield Initiative). Μιας αντιπυραυλικής «ομπρέλας» όπου τελευταίες εισχώρησαν -ταυτόχρονα- Ελλάδα και Τουρκία.
European Sky Shield Initiative: Τι είναι η ευρωπαϊκή αντιπυραυλική άμυνα
Μπορεί η ESSI να έχει ως στόχο την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής ικανότητας άμυνας-έναντι απειλών όπως τα ρωσικά βαλλιστικά πυραυλικά συστήματα 9K720 Iskander- μένει όμως «άγνωστο» έως τώρα το πόσο θα κοστίσει για τους συμμετέχοντες…
Κερδισμένη η Γερμανία
Αναφορικά με το κόστος, σίγουρα η μόνη που δεν πρέπει να ανησυχεί είναι η Γερμανία καθώς οι αμυντικές της εξαγωγές -αποδεδειγμένα- στηρίζονται στην επιτυχή προώθηση του συστήματος IRIS-T. Μόνο το 2023, η Γερμανία, εξασφάλισε σημαντικά έσοδα με συμφωνίες που αφορούσαν χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Εσθονία, η Λετονία αλλά και η Ελλάδα.
Σημαντικό «χαρτί» για την Γερμανία επίσης είναι και άλλα αμυντικά «deals» όπως η έγκριση της πώλησης αεροσκαφών Eurofighter εξοπλισμένων με πυραύλους IRIS-T στη Σαουδική Αραβία μετά από χρόνια αποκλεισμού και η αντικατάσταση των ΗΠΑ από τη Γερμανία ως κύριο αμυντικό εταίρο της Εσθονίας μέσω μιας σημαντικής πώλησης συστημάτων IRIS-T ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Πόσο θα κοστίσει για την Ελλάδα
Αναφορικά με την Ελλάδα, όπως είχαν υπογραμμίσει αρμόδιες πηγές στην «Ν» η πρωτοβουλία προσχώρησης στην ESSI, βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στρατηγικό και αμυντικό στάδιο. Πολλοί όμως θα αναρωτηθούν, πρώτον μπορεί η Ελλάδα να υποστηρίξει οικονομικά μια τέτοια πρωτοβουλία; Και δεύτερον , κατά πόσο μια χώρα σαν την Γερμανία θα «πόνταρε» οικονομικά την Ελλάδα, μια χώρα που δεν κινδυνεύει άμεσα από την Ρωσία, ούτως ώστε να υποστηρίξει την αντιπυραυλική της πρωτοβουλία;
Η τριγωνική ανταλλαγή
Ένα υποθετικό σενάριο θα μπορούσε να είναι η τριγωνική ανταλλαγή. Για παράδειγμα το σενάριο παραχώρησης των S-300 στην Ουκρανία μέσω άλλου εταίρου-συμμάχου του ΝΑΤΟ και παραχώρηση (προς την Ελλάδα) κάποιου άλλου νατοϊκού αμυντικού εξοπλισμού, σενάριο βέβαια που πυροδότησαν οι ΗΠΑ στην επιστολή για τα F-35 η οποία συνοδεύθηκε και από «προτροπή» για νέα στήριξη από την Ελλάδα με αμυντικό υλικό στην Ουκρανία.
Άλλωστε η Ελλάδα είναι «μαθημένη» σε αυτά καθώς το 2022 έστειλε 40 σοβιετικά τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP-1 με τελικό αποδέκτη την Ουκρανία με σκοπό να την ενισχύσουν, ενώ προς αντικατάστασή τους η Ελλάδα παρέλαβε από τη Γερμανία 40 οχήματα μάχης Marder 1Α3.
Το ίδιο σενάριο τριγωνικής ανταλλαγής θα μπορούσε να συμπεριλάβει και την Τουρκία όμως με πρωταγωνιστές τους S-400 καθώς μπροστά στον «βωμό» των F-35 ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα μπορούσε να «υποκύψει» στην πρόταση της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, η οποία είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής της Άγκυρας στο πρόγραμμα των μαχητικών 5ης γενιάς F-35, υπό την προϋπόθεση ότι θα απέσυρε το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, κάτι που αρνήθηκε λέγοντας ότι «η Τουρκία εστιάζει περισσότερο στην προμήθεια των F-16 παρά στα F-35», γιατί αν μη τι άλλο Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν τους συνδέει μια στενή φιλία…
Η απάντηση που δεν άργησε να έρθει
Πάντως, στο άκουσμα περί παραχώρησης των S-300 στην Ουκρανία, η ελληνική κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, διέψευσε κατηγορηματικά το συγκεκριμένο σενάριο λέγοντας ότι «Δεν ισχύει κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση. Το διαψεύδω κατηγορηματικά. Δεν υπάρχει ούτε καν πρόθεση να διακινδυνεύσει η κυβέρνηση τη θωράκιση της χώρας και την αμυντική της πολιτική»….άλλωστε μια τέτοια κίνηση από οποιαδήποτε δυτική δύναμη θα εξαγρίωνε περισσότερο τη Μόσχα.
Όμως τα πράγματα συνεχώς αλλάζουν…