Κόκκινο χτυπά ο πολιτικός υδράργυρος καθώς εντείνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τα πανεπιστήμια στη συζήτηση που διεξάγεται ήδη στην επιτροπή της Βουλής. Η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, οπότε και αναμένεται να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί.
Από το Μαξίμου γίνεται λόγος για μία «εμβληματική» μεταρρύθμιση και υπογραμμίζεται πως πάνω από το 70% των άρθρων του νομοσχεδίου αναφέρονται στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Παράλληλα σημειώνεται πως όσον αφορά στην ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων προβλέπονται αυστηρά κριτήρια, ενώ επισημαίνεται πως 40.000 είναι οι νέοι που σπουδάζουν στο εξωτερικό.
Πάντως στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως χρειάζεται να αλλάξει συνολικά το άρθρο 16 που αφορά στην λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής ανέφερε «ναι χρειάζεται, όντως, να αλλάξει το άρθρο 16 συνολικά. Γιατί; Γιατί θα πρέπει να μπορούμε να έχουμε όχι μόνο εγκατάσταση, όπως εμείς προβλέπουμε, αλλά και σύσταση Σχολών, όπως υπήρχε και σε παλαιότερα Συντάγματα, όπως εκείνο του 1911…»
Την ίδια στιγμή σε υψηλούς τόνους κριτική εξαπολύουν από την κυβέρνηση τόσο προς την Κουμουνδούρου όσο και προς την Χαριλάου Τρικούπη για την στάση που τηρούν στο συγκεκριμένο θέμα. Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος έκανε χαρακτηριστικά λόγο για «στρουθοκαμηλισμό ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα των μη κρατικών πανεπιστημίων»
Στο γαλάζιο στρατόπεδο βλέπουν πως στις δημοσκοπήσεις η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ της λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων και εντείνουν το pressing προς την πλευρά της αντιπολίτευσης. Μάλιστα σε υψηλούς τόνους είναι η κριτική που ασκείται στο ΠΑΣΟΚ, που αποφάσισε να μην ψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. «Αποδεικνύεται τελικά ότι πάμε να αποκτήσουμε ως αντιπολίτευση έναν «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλο Μαρινάκη.
Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ
«Η κατηγορηματική αντίθεση μας με το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης συνοδεύεται με την κατηγορηματική θέση μας για την ενίσχυση των δημοσίων πανεπιστημίων» έχει σημειώσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Μάλιστα κατηγόρησε την κυβέρνηση για «υποκρισία» όσον αφορά τα λεγόμενα της για τα δημόσια πανεπιστήμια, επισημαίνοντας πως «τέσσερεις είναι οι θεμελιώδεις προϋποθέσεις για να πειστεί μια κοινωνία ότι μια κυβέρνηση όντως ενδιαφέρεται για τα δημόσια πανεπιστήμια: Η άμεση χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, η φοιτητική μέριμνα, ο αριθμός των προσλήψεων καθηγητών, οι μισθοί των καθηγητών».
Μιλώντας χθες στην Ολομέλεια ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε πως οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου
είναι ξεκάθαρα αντισυνταγματικές και ακόμα κι αν ψηφιστούν θα οδηγήσουν σε προσφυγές στη δικαιοσύνη. «Αλήθεια για ποιο λόγο σύρεται η κυβέρνηση σε μια τέτοια μεθόδευση με τόση βιασύνη και με καταφανή απαξίωση στις συνταγματικές ρυθμίσεις;» είναι το ερώτημα που θέτει.
Ποια στάση τηρεί το ΠΑΣΟΚ
«Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ίδια και δεν έχει αλλάξει. Συμφωνούμε να γίνουν μη κρατικά μη κερδοσκοπικά, -υπογραμμίζω μη κερδοσκοπικά-, με αναθεώρηση του άρθρου 16, όπως είναι η θέση του προγράμματός μας» τονίζει από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης. Σημείωσε μάλιστα «τι κάνει σήμερα η Νέα Δημοκρατία; Ένα fund κι ένα κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού θα συνεργαστούν – λένε – για να κάνουν, δήθεν, ένα μη κερδοσκοπικό στην Ελλάδα. Μα, ποιον κοροϊδεύουν;».
Από την Χαριλάου Τρικούοη – απαντώντας στην κριτική της κυβέρνησης – σημειώνουν πως «κατανοούμε, πάντως, τον εκνευρισμό τους. Τους χαλάμε τα σχέδια, γιατί είχαν συνηθίσει σε έναν ανέξοδο αρνητισμό. Τους προέκυψε εναλλακτική ολοκληρωμένη πρόταση με βάση το σκανδιναβικό παράδειγμα, που συνιστά ένα επιτυχημένο και αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο». Στο ΠΑΣΟΚ πάντως μένει να φανεί αν θα υπάρξει κομματική πειθαρχία στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς η Νάντια Γιαννακοπούλου έχει πει πως δεν πρόκειται να καταψηφίσει το νομοσχέδιο.