Να κλείσει δύσκολα θέματα επιδιώκει η κυβέρνηση, που θέλει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τους αγρότες και ετοιμάζεται για την ψήφιση την άλλη εβδομάδα του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.
Από εκεί και πέρα στόχος είναι να υπάρξει ένας καθαρός διάδρομος μέχρι τις ευρωεκλογές και μαρσάρουν οι κομματικές μηχανές στη Νέα Δημοκρατία προκειμένου να μην υπάρχουν εκπλήξεις στην αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου.
Στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές από το «γαλάζιο» στρατόπεδο εστιάζουν σε τρία θέματα:
- Το ποσοστό της Νέα Δημοκρατίας να ξεπεράσει το 33,12% των ευρωεκλογών του 2019 και το επόμενο διάστημα θα ενταθεί η προσπάθεια συσπείρωσης των ψηφοφόρων του κόμματος
- Στη διαφορά που θα υπάρξει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς αυτό είναι κάτι που μετρά στη μάχη των πολιτικών εντυπώσεων
- Στα ποσοστά που θα πάρουν κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, κυρίως σε νομούς της Βόρειας Ελλάδας (όπου στις τελευταίες εθνικές εκλογές είχαν υψηλότερα ποσοστά από το μέσο όρο που είχαν στη χώρα).
Δεδομένο είναι πως στο κυβερνών κόμμα παρακολουθούν τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως μετά τα όσα έλαβαν χώρα στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος. Στελέχη σημειώνουν πως: όλο αυτά τα οποία λαμβάνουν χώρα είναι αποτέλεσμα όσων έγιναν στη χώρα και από τον ΣΥΡΙΖΑ και όταν ήταν αντιπολίτευση και όταν έγινε κυβέρνηση κι όταν, στη συνέχεια, έγινε ξανά αξιωματική αντιπολίτευση. «Άρα, δεν εκπλήσσει κανέναν αυτή η κατάσταση» αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Την ίδια στιγμή ανεβαίνουν οι τόνοι με το ΠΑΣΟΚ που δεν πρόκειται να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Από την Πειραιώς κάνουν λόγο για μια «εμβληματική μεταρρύθμιση» και επισημαίνουν πως δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω στο συγκεκριμένο θέμα, ενώ κατηγορούν τον Νίκο Ανδρουλάκη πως στα λόγια είναι προσεκτικός αλλά «στην πράξη εκπρόσωπος του πιο γνήσιου αναχρονισμού».
Τα διπλά «σήματα» των δημοσκοπήσεων
Έκδηλη είναι η ικανοποίηση στο γαλάζιο στρατόπεδο για το γεγονός πως σε όλες τις δημοσκοπήσεις το καθαρό «γαλάζιο» προβάδισμα διατηρείται, ενώ με μεγάλη διαφορά προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ερώτημα ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός.
Παράλληλα πάντως κόμματα που κινούνται δεξιά της Νέας Δημοκρατίας – όπως η Ελληνική Λύση – «τσιμπάνε» δημοσκοπικά στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές και το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταθεί από την Πειραιώς η προσπάθεια να συσπειρωθεί ένα παραδοσιακό ακροατήριο και να μην υπάρξει ψήφος διαμαρτυρίας.
Ωστόσο στην Πειραιώς δεν περνά απαρατήρητο πως στις δημοσκοπήσεις οι πολίτες σε μεγάλο βαθμό εμφανίζονται απαισιόδοξοι για την επόμενη μέρα. Ενδεικτικά αναφέρεται πως το 60% των ερωτηθέντων σε πρόσφατη δημοσκόπηση της Metron Analysis επιμένει πως τα πράγματα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση.
Ταυτόχρονα επτά στους δέκα ερωτηθέντες λένε πως έχουν μάλλον αρνητικές εντυπώσεις από το έργο της κυβέρνησης σε θέματα όπως η αντιμετώπιση του πληθωρισμού αλλά και η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.
Επομένως το επόμενο διάστημα η κυβερνητική προσοχή πρόκειται να στραφεί σε θέματα που άπτονται της οικονομίας αλλά και της καθημερινότητας και στην πρώτη γραμμή θα βρεθούν κρίσιμοι τομείς που σχετίζονται με την παιδεία, την υγεία και γενικότερα με το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.