«Σημαντικό βήμα για την εδραίωση των ήδη εξαιρετικών σχέσεων Ελλάδας και Αρμενίας» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την επίσκεψη του Αρμένιου ομόλογού του, Νίκολ Πασινιάν.
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών, «είναι σχέσεις που έρχονται από αιώνες, αλλά μπορούν να γίνουν πιο παραγωγικές, ενώπιον των κοινών προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας, ιδίως τώρα που η Αρμενία με τη συνδρομή της Ε.Ε. αποκτά σταθερες και διαφανείς δομές που θα επιτρέψουν την προσέλκυση επενδύσεων».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα πεδία συνεργασίας των δύο χωρών που εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα. «Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και στη συνέχεια τη δμερή συνεργασία σε τομείς όπως ΑΠΕ και η τεχνολογία, μία συνεργασίας που ενισχύεται ολοένα και περισσότερο. Συμπράττουμε και στον αμυντικό τομέα έχοντας συνάψει ειδική συμφωνία από τον περασμένο Δεκέμβριο. Συζητούμε πως μπορούμε να ενισχύσουμε τις εμπορικές σχέσεις» είπε.
Σημείωσε ακόμη ότι στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Αρμένιο πρωθυπουργό συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. «Διαπιστώσαμε πως οι θέσεις μας είναι κοινές. Οι δύο χώρες τασσόμαστε σταθερά απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή και χρήση βίας, είμαστε πάντα με την πλευρά του διεθνούς δικαίου, μένουμε απόλυτα προσηλωμένοι στον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της κυριαρχίας του κάθε κράτους. Πιστεύουμε στον διάλογο και την ειρηνική επίλυση των διαφορών» τόνισε.
«Θα στηρίξουμε κάθε διπλωματική προσπάθεια για μία μόνιμη συνθήκη ειρήνης με το Αζερμπαϊτζάν»
Απευθυνόμενος στον Αρμένιο πρωθυπουργό ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως οι αποφάσεις που καλείται να λάβει η ηγεσία της χώρας «θα διαμορφώσουν εν πολλοίς την πορεία της για τα επόμενα χρόνια».
«Οι 100.000 Πρόσφυγες του ορεινού Καραμπάχ πρέπει να ανακουφιστούν και θέλω να γνωρίζετε ότι η Ελλάδα θα σταθεί δίπλα σας σε κάθε διπλωματική προσπάθεια για μία μόνιμη συνθήκη ειρήνης με το Αζερμπαϊτζάν» διαβεβαίωσε.
Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός «η Ελλάδα υποστηρίζει την πρωτοβουλία σταυροδρόμια της ειρήνης ώστε η περιοχή να μετατραπεί από ένα θέατρο συγκρούσεων σε έναν εμπορικό κόμβο». «Μόνο η κοινή ευημερία κάνει τα όπλα να σιγήσουν αι μόνο η πρόοδος των λαών αποκρούει τα σχέδια αυταρχικών ηγετών» πρόσθεσε.
Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν και οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση της Αρμενίας με στόχο τον προσανατολισμό της χώρας προς τη Δύση. «Η χώρα μας να είναι έτοιμη να συμβάλει με τεχνογνωσία στην οικοδόμηση αυτής της νέες φιλελεύθερης δημοκρατίας» επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Συμπλήρωσε παράλληλα πως η Ελλάδα θα είναι «πάντα δίπλα στον αγώνα της Αρμενίας να προστατευθεί η πολιτιστική της κληρονομιά σε ζώνες όπως το ορεινό Καραμπάχ».
Συμφωνία για τη μετανάστευση και απασχόληση Αρμενίων στην Ελλάδα
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ακόμη πως «υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να καταλήξουμε σε διμερή συμφωνία που θα αφορά τη μετανάστευση και απασχόληση Αρμενίων στην Ελλάδα». «Τα πολλά που συνδέουν τους δύο λαούς μας θα κάνουν πιο εύκολη ένταξη στην ελληνική πραγματικότητα» δήλωσε.
Εξέφρασε τέλος την ευγνωμοσύνη του στη «μεγάλη κοινότητα των Αρμενίων στην Ελλάδα» και «σε όλους εκείνους που αποτελούν υποδειγμα προκοπής και προσφοράς στην Ελληνική κοινωνία είναι ο γόνιμος κρίκος σε αυτή την αλυσίδα φιλίας και αλληλεγγύης που θα ενωνει πάντα τις χώρες μας αλλά και τους λαούς μας».
naftemporiki.gr