«Πράσινο φως» άναψε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) στη συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα.
Κατά τη σημερινή (26/02) συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, εγκρίθηκε, κατόπιν πρότασης του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, η συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση.
Υπενθυμίζεται ότι στην επιχείρηση για προστασία των εμπορικών πλοίων από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης πρόκειται να συμμετάσχει η φρεγάτα «Ύδρα», η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ναυτεμπορικής», αναμένεται εντός ωρών -και όχι ημερών- να αναχωρήσει για την Ερυθρά Θάλασσα.
Τη φρεγάτα επισκέφθηκε μετά το ΚΥΣΕΑ ο κ. Δένδιας, ο οποίος, απευθυνόμενος προς το πλήρωμα, ανέφερε ότι «γνωρίζει η πατρίδα πως σας στέλνει σε έναν δύσκολο τόπο γεμάτο κινδύνους».
https://twitter.com/NikosDendias/status/1762101026683761017
«Η συμμετοχή της φρεγάτας, μαζί με την ανάληψη της διοίκησης του επιχειρησιακού στρατηγείου από την Ελλάδα με Έλληνα διοικητή, εξυπηρετεί πρωτίστως τα εθνικά συμφέροντα» σημείωσε ο υπουργός Άμυνας σε ανάρτησή του και επεσήμανε ότι «η Ελλάδα, ως ναυτιλιακή δύναμη με ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια ναυτιλία, αποδίδει τεράστια σημασία στην ανάγκη διασφάλισης της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και της ζωής των Ελλήνων ναυτικών, αλλά και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της χώρας μας».
Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα αποδίδει τεράστια σημασία στη διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας
Στην ατζέντα του ΚΥΣΕΑ και το μεταναστευτικό – Τι συζητήθηκε
Επίσης, το ΚΥΣΕΑ ενημερώθηκε από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη, σχετικά με την πορεία του μεταναστευτικού. Όπως τονίστηκε, καταγράφεται μεγάλη μείωση των μεταναστευτικών ροών και σταδιακή αποσυμφόρηση του Εθνικού Συστήματος Υποδοχής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Καιρίδης οι διαμένοντες στις δομές φιλοξενίας των νησιών του ανατολικού Αιγαίου έχουν μειωθεί πάνω από 25% σε σχέση με τις αρχές Ιανουαρίου.
Επισημάνθηκε, δε, ότι το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου παρακολουθεί με προσοχή τη ροή που έχει παρατηρηθεί από τη νοτιοανατολική ακτή της Λιβύης. Η αντιμετώπιση των παράνομων ροών, όπως τονίστηκε στο ΚΥΣΕΑ, περνά μέσα από:
- την αυστηρή φύλαξη των συνόρων,
- την καλύτερη συνεργασία με τις χώρες διέλευσης όπως η Τουρκία αλλά και με τις χώρες προέλευσης όπως η Αίγυπτος,
- τη γρήγορη επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου (η Ελλάδα καταγράφει από τους υψηλότερους ρυθμούς στην Ευρώπη, σημειώθηκε στο ΚΥΣΕΑ),
- την επιτάχυνση των επιστροφών και σε αυτό θα συμβάλλει ο επικείμενος διορισμός του προσφάτως θεσμοθετημένου Εθνικού Συντονιστή Επιστροφών, και
- τη στενότερη δυνατή ευρωπαϊκή συνεργασία και σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο.
Λιμενικό: Παρατείνεται η θητεία του Γ. Αλεξανδράκη
Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ και κατόπιν πρότασης του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη, αποφασίστηκε η παράταση για ένα έτος, της θητείας του εν ενεργεία αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχου Λ.Σ. Γεώργιου Αλεξανδράκη.
Αλλαγές στο σχέδιο «Αιγίς»
Τέλος, έπειτα από πρόταση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, αποφασίστηκε η τροποποίηση του Σχεδίου «Αιγίς», για την προμήθεια 300 νέων οχημάτων για τις δασικές υπηρεσίες.
Διαβάστε επίσης: