Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Ακραία πόλωση και βαθιές πληγές – Πού οδηγεί το συνέδριο

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Πρωτοφανής διαδικασία, ακραίες συμπεριφορές και διχαστικό κλίμα

Μετά από ένα τετραήμερο που χαρακτηρίστηκε από έντονο παρασκήνιο, παραβίαση καταστατικών διαδικασιών, γηπεδικές συμπεριφορές και πολιτικές παλινωδίες, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να μην στηθούν τελικά νέες εσωκομματικές κάλπες.

Ουσιαστικά δηλαδή οι σύνεδροι απέρριψαν τις προτάσεις του προέδρου του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη, της κύριας αντιπάλου του Όλγας Γεροβασίλη και του πρώην προέδρου Αλέξη Τσίπρα για άρση του αδιεξόδου μέσω εκλογών και προέκριναν αντίθετα εκείνη που κατέθεσε ομάδα στελεχών (Νίκος Παππάς, Σωκράτης Φάμελλος, Γιώργος Τσίπρας) για ανανέωση της εμπιστοσύνης στον κ. Κασσελάκη χωρίς εκλογές.

Ενδεικτική δε της πρωτοφανούς διαδικασίας που επελέγη, είναι ότι στην ψηφοφορία τέθηκε μόνον η συγκεκριμένη πρόταση και μάλιστα χωρίς να ανακοινωθεί αποτέλεσμα της καταμέτρησης.

ΣΥΡΙΖΑ: Το πινγκ – πονγκ Γεροβασίλη – Κασσελάκη και πώς φτάσαμε στην ακύρωση των εκλογών

Η σφοδρή αντιπαράθεση

Είχε προηγηθεί σφοδρή προσωπική αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Κασσελάκη και της κ. Γεροβασίλη, με επίδικο την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, που μέχρι εκείνη τη στιγμή φάνταζαν δεδομένες. «Αγαπητέ Στέφανε, εγώ σήκωσα το γάντι που πέταξες. Αν θες εκλογές σε 10 μέρες, αντιλαμβάνεσαι τι έχεις πει. Κάν’ τες μόνος σου, να δούμε τι θα πάρεις!» είπε η κ. Γεροβασίλη, με τον κ. Κασσελάκη να απαντά «παιδιά, έπεσαν οι μάσκες, δεν πάμε σε εκλογές, προχωράμε μπροστά».

Νωρίτερα, πάντως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει εκλογές, λέγοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα είναι πρόεδρος υπό προθεσμία. «Δεν μπορώ να γίνω πρόεδρος υπό προθεσμία χωρίς κάλπες, ενώ τις ζητάει ο ιστορικός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μπορώ να γίνω πρόεδρος στις 10 Μαρτίου, με ορίζοντα τις εθνικές εκλογές» είχε τονίσει. Μετά την απόφαση των συνέδρων οι δύο πλευρές επιδόθηκαν σε νέα μάχη εντυπώσεων για το ποιος ευθύνεται για τη ματαίωση των εκλογών.

«Βγαίνει η συντρόφισσα Όλγα και λέει “αν θες να πας σε εκλογές στις 10 Μαρτίου πήγαινε μόνος σου”. Άρα δεν αποδέχθηκε την πρόταση του προέδρου. Είναι ξεκάθαρη και επομένως παρέλκει το αίτημά της για εκλογές, ή μάλλον παρέλκει η δήλωση παρουσίας από την πλευρά της για εκλογές» είπε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη.

Στον αντίποδα η κ. Γεροβασίλη ανέφερε: «Η πρότασή μου για εκλογές σε έναν μήνα δεν τέθηκε ποτέ σε ψηφοφορία. Δεν την απέσυρα». Διερωτήθηκε δε γιατί δεν μπήκαν σε ψηφοφορία οι προτάσεις του κ. Κασσελάκη για εκλογές στις 10 Μαρτίου και της ίδιας για εκλογές σε έναν μήνα. Από την πλευρά του ο Χρ. Σπίρτζης «φωτογράφισε» την πτέρυγα Κασσελάκη για την ακύρωση των εκλογών. «Ο Στέφανος Κασσελάκης έβαζε χθες τους δικούς του να μαζεύουν υπογραφές για να μη γίνουν εκλογές. Σήμερα μετά την ψηφοφορία της πρώτης πρότασης, απέσυρε τη δική του. Εσείς τι συμπέρασμα βγάζετε;» διερωτήθηκε.

Τι μέλλει γενέσθαι

Οι τετραήμερες εργασίες του 4ου Συνεδρίου επιβεβαίωσαν πάντως την ακραία πόλωση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την ομιλία της κ. Γεροβασίλη υπήρξαν οργανωμένες αποδοκιμασίες και γιούχα από συνέδρους. Παράλληλα, τον τόνο έδωσαν οι μυστικές συναντήσεις και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, ενώ αγνοήθηκαν οι καταστατικές διαδικασίες για τη διεξαγωγή των ψηφοφοριών.

Επίσης, οι καταγγελίες του Στέφανου Κασσελάκη περί νέων «υπονομευτών», αλλά και οι αιτιάσεις της Όλγας Γεροβασίλη ότι ο πρόεδρος λειτουργεί «διχαστικά και πολωτικά» δίνουν μια σαφή πρόγευση για το τι μέλλει γενέσθαι στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Την ίδια ώρα, ψευδώνυμα προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καλούν μαζικά τον κ. Κασσελάκη να προχωρήσει σε διαγραφές των «υπονομευτών», ενώ στο κάδρο των ανώνυμων επιθέσεων βρίσκεται πλέον και ο Αλέξης Τσίπρας. Κύκλοι του κ. Τσίπρα σχολίασαν πάντως χθες ότι ο πρώην πρωθυπουργός είπε ό,τι είχε να πει και ότι «όλοι θα κριθούν από τα αποτελέσματα».