Χαιρετισμό στο περιθώριο του CII India Europe Business and Sustainability Conclave, στο Νέο Δελχί, απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης ,όπου βρίσκεται μαζί με τον υφυπουργό, Κώστα Φραγκογιάννη, αλλά και με περισσότερους από 100 Έλληνες επιχειρηματίες.
Ο υπουργός Εξωτερικών, πραγματοποίησε μια «εποικοδομητική συνάντηση» με τον Υπουργό Εξωτερικών Jaishankar, έναν έμπειρο διπλωμάτη και δυναμικό πολιτικό, ο οποίος, υπό την ηγεσία του Πρωθυπουργού Modi, έχει προσφέρει τις βέλτιστες υπηρεσίες του για την οικοδόμηση μιας ισχυρής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας, μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης, που όπως τόνισε «βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες: τη δημοκρατία, την ειρήνη, τη δικαιοσύνη, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες».
Χρειαζόμαστε αυτή την ηχηρή φωνή στην πολυμερή διπλωματία
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης υπογράμμισε επίσης ότι «Διάγουμε μια μοναδικής σημασίας μεταβατική περίοδο. H Ινδία ως μέλος των BRICS, αλλά και κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της στους G20, έχει αναδειχθεί ως η φωνή του Παγκόσμιου Νότου. Χρειαζόμαστε αυτή την ηχηρή φωνή στην πολυμερή διπλωματία, προκειμένου να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες για να εγείρει προβληματισμούς, να προωθήσει την κατανόηση μεταξύ Βορρά και Νότου και να παράσχει μια νηφάλια οπτική της Ανατολής στη Δύση».
Και τόνισε πως «σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε, χρειαζόμαστε μία ευέλικτη, πολυμήχανη και πολύπλευρη διπλωματία».
«Η Ινδία συγκαταλέγεται μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων ισχυρών οικονομιών στον κόσμο και αποτελεί αναμφίβολα σημαντικό εμπορικό και επενδυτικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας η Ελλάδα είναι ένα από τα παλαιότερα μέλη. Σε μια εποχή γεωπολιτικών μεταβολών, ο ρόλος της εταιρικής σχέσης Ινδίας-ΕΕ είναι καθοριστικός για την προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.
«Η εταιρική σχέση Ινδίας-Ευρώπης προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες και προοπτικές για τις επιχειρήσεις. Όχι μόνο ενισχύει τους οικονομικούς δεσμούς, αλλά αποτελεί επίσης, θετικό παράδειγμα για την παγκόσμια συνεργασία. Οι ευκαιρίες για τις ινδικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη περιλαμβάνουν πρόσβαση σε μισό δισεκατομμύριο καταναλωτές, άρτια οργανωμένες υποδομές, ένα σταθερό και ώριμο επιχειρηματικό περιβάλλον και ένα εργατικό δυναμικό με υψηλή κατάρτιση και μορφωτικό επίπεδο. Επιπλέον, το γεγονός ότι η ΕΕ είναι μια ενιαία αγορά, χωρίς εμπορικούς φραγμούς μεταξύ των κρατών μελών της, επιτρέπει την απρόσκοπτη πρόσβαση των ινδικών επιχειρήσεων σε μια μεγάλη πελατειακή βάση».
Πύλη εισόδου της Ινδίας στην ΕΕ
Τέλος, αναφερόμενος στις σχέσεις Ινδίας – ΕΕ αλλά και τον ρόλο της Ελλάδας, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως «Η Ελλάδα φιλοδοξεί να αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος αυτού του οραματικού σχεδίου, ως πύλη εισόδου της Ινδίας στην ΕΕ. Αυτό το φιλόδοξο σχέδιο συνδεσιμότητας θα ενισχύσει τη στρατηγική σημασία των εμπλεκόμενων περιοχών, τόσο από οικονομική όσο και από γεωπολιτική άποψη, και θα προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα».