«Φωτιά» έχουν πάρει οι συζητήσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας για τα πρόσωπα, που θα ριχθούν στη μάχη των ευρωεκλογών στις 9 Ιουνίου. Στόχος είναι το ευρωψηφοδέλτιο να κλειδώσει όσο το δυνατόν ταχύτερα προκειμένου οι υποψήφιοι να έχουν τον απαραίτητο χρόνο για το κυνήγι του σταυρού.
Στο κυβερνών κόμμα αναζητούν πρόσωπα που να μπορούν να μιλήσουν σε ένα κεντρώο ακροατήριο και τα οποία να σηματοδοτούν την συνέχιση των πολιτικών ανοιγμάτων. Ταυτόχρονα όμως θέλουν και πρόσωπα που να συσπειρώνουν ένα παραδοσιακό κοινό, που το προηγούμενο διάστημα είχε διαφωνήσει με ρυθμίσεις της κυβέρνησης όπως για παράδειγμα η τροπολογία για τους μετανάστες αλλά και το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.
Στο γαλάζιο στρατόπεδο ανησυχούν για το ενδεχόμενο να υπάρξει μια ψήφος διαμαρτυρίας στις ευρωεκλογές και για το σκοπό αυτό θα τονίζεται όλο και εντονότερα το διακύβευμα της επικείμενης αναμέτρησης. Μάλιστα σταδιακά θα αυξάνονται και οι περιοδείες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την διάρκεια των οποίων θα αναφέρεται στα όσα έχουν ήδη υλοποιηθεί αλλά και στην ανάγκη να δοθεί εκ νέου σήμα συνέχισης των μεταρρυθμίσεων
Στην Πειραιώς θέλουν να πιάσουν τουλάχιστον το ποσοστό που είχε η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2019 δηλαδή το 33,12%. Βέβαια υπάρχουν και άλλα θέματα που μετράνε για την εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων, όπως για παράδειγμα η διαφορά από το δεύτερο κόμμα, αλλά και ποιες επιδόσεις θα καταγράψουν κόμματα που κινούνται δεξιά από τη Νέα Δημοκρατία.
Οι παλιοί και οι νέοι
Από τους νυν ευρωβουλευτές τουλάχιστον τέσσερις θα δώσουν εκ νέου τη μάχη του σταυρού (Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Στέλιος Κυμπουρόπουλος και Ελίζα Βόζεμπεργκ), ενώ άμεσα θα ξεκαθαρίσει αν θα υπάρξουν και άλλες υποψηφιότητες.
Κλειδωμένες θεωρούνται ακόμα υποψηφιότητες τριών προσώπων και ειδικότερα του Δημήτρη Τσιόδρα (διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού), του Βασίλη Κοντοζαμάνη (πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα υγείας) και της Εύης Χριστοφιλοπούλου (στο παρελθόν είχε διατελέσει βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αλλά και υφυπουργός, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει στηρίξει την κυβέρνηση). Επίσης αναμένεται να είναι υποψήφιος ο Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, ενώ φαίνεται πως έχει προχωρήσει η υποψηφιότητα του δημοσιογράφου Γιώργου Αυτιά.
Πρόσωπα για… παραδοσιακούς ψηφοφόρους
Στα πρόσωπα που έχουν ακουστεί – και τα οποία θα μπορούσαν να μιλήσουν σε παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας – είναι μεταξύ άλλων του Αλκιβιάδη Στεφανή, του αντιπτέραρχου ε.α. Κωνσταντίνου Ιατρίδη αλλά και του Γιώργου Καλλιακμάνη (προέδρου των αστυνομικών υπαλλήλων νοτιοανατολικής Αττικής).
Στη Νέα Δημοκρατία θέλουν να περιορίσουν τις υποψηφιότητες προσώπων που είχαν κατέβει και στις εθνικές εκλογές αλλά δεν είχαν καταφέρει να εκλεγούν, καθώς στόχος είναι να δοθεί χώρος σε νέα πρόσωπα. Ωστόσο θα υπάρξουν και κάποιες εξαιρέσεις και μεταξύ των ονομάτων που παίζουν δυνατά είναι της Νόνης Δούνια (είχε εκλεγεί στο παρελθόν) αλλά και του καθηγητή Ναπολέοντα Μαραβέγια (στις τελευταίες εκλογές ήταν υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στην Κεφαλλονιά).
Και οι εκπλήξεις
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο και μιας υποψηφιότητας της Βούλας Πατουλίδου, ενώ είναι πιθανόν να γίνει συζήτηση με τον πρώην πρύτανη του ΑΠΘ Νίκο Παπαϊωάννου.
Πρόσωπο – έκπληξη που επίσης έχει ακουστεί πως θα μπορούσε να είναι υποψήφιος είναι ο καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Σωτήρης Σέρμπος, ο οποίος για μια περίοδο ήταν διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη αλλά έχει εδώ και καιρό αποχωρήσει.
Πρεμιέρα για την επιστολική ψήφο
Στις ευρωεκλογές του καλοκαιριού θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το μέτρο της επιστολικής ψήφου και από σήμερα μπήκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εγγραφή στους σχετικούς εκλογικούς καταλόγους. Η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, εντός ή εκτός επικρατείας. Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις προσεχείς ευρωεκλογές αποκλειστικά μέσω επιστολικής ψήφου.
Ειδικότερα οι εντός Ελλάδας εκλογείς εισέρχονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω του συνδέσμου http://epistoliki.ypes.gov.gr και εγγράφονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου αποκλειστικά μέσω taxisnet κάνοντας χρήση των προσωπικών τους διαπιστευτηρίων.
Οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό μπορούν να εισέλθουν στην παραπάνω εφαρμογή και να εγγραφούν με έναν από τους παρακάτω τρόπους:
• Μέσω taxisnet (εφόσον διαθέτουν διαπιστευτήρια εισόδου).
• Υποβάλλοντας τα στοιχεία του ελληνικού τους διαβατηρίου και του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας συνδυαστικά.
• Υποβάλλοντας τα στοιχεία του ελληνικού τους διαβατηρίου και του αριθμού δημοτολογίου συνδυαστικά.
Εναλλακτικά, οι εντός Ελλάδας εκλογείς μπορούν να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, ενώ οι εκτός επικρατείας εκλογείς μπορούν να απευθύνονται στις αρμόδιες ελληνικές Προξενικές Αρχές (Γενικά Προξενεία, Προξενεία, Προξενικά Γραφεία Πρεσβειών).