Ικανοποίηση για το γεγονός πως το νομοσχέδιο για την ισότητα στο πολιτικό γάμο ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία – καθώς «ναι» είπαν βουλευτές και από τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης – υπάρχει στην κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή ωστόσο προβληματισμό προκαλεί η ηχηρή διαφοροποίηση του Αν. Σαμαρά αλλά και το ό,τι σχεδόν ο ένας στους τρεις βουλευτές του κόμματος ξέφυγε από την κομματική «γραμμή».
Μπορεί ο πρωθυπουργός να εξέπεμψε μετά την ψηφοφορία μήνυμα… φυγής προς τα εμπρός σημειώνοντας ότι «στόχος επετεύχθη. Πάμε παρακάτω», ωστόσο είναι δεδομένο πως η συζήτηση στη Βουλή προσφέρεται για πολιτικά συμπεράσματα. Τρία είναι τα βασικά σημεία που προκαλούν προβληματισμό στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας:
1. Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε μια σκληρή ομιλία- μανιφέστο έδειξε καθαρά πως κοιτά σε ένα δεξιό παραδοσιακό κοινό αμφισβητώντας ευθέως επιλογές της κυβέρνησης. «Να προσέχει λοιπόν η κυβέρνηση: Η υπερβολική αυτοπεποίθηση, μπορεί να την οδηγήσει να ξεκοπεί από την πραγματικότητα. Και από την κοινωνία…» ήταν μία από τις καυστικές αναφορές που έκανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.
Το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο για την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά αποφεύγοντας να ρίξει «λάδι στη φωτιά», ωστόσο μένει να φανεί πως θα προχωρήσει ο πρώην πρωθυπουργός το επόμενο διάστημα. Υπενθυμίζεται πως πριν από δύο περίπου μήνες ο Αντώνης Σαμαράς είχε καταψηφίσει τροπολογία της κυβέρνησης για τα μεταναστευτικό, ενώ έχει εκφράσει και την διαφορετική του οπτική όσον αφορά τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.
2. Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης αλλά και οι τρεις υφυπουργοί της κυβέρνησης – η Μ. Κεφάλα, ο Γ. Μπούγας και ο Σ. Κελέτσης- επέλεξαν την αποχή. Το να μην ψηφίζουν μέλη της κυβέρνησης ένα νομοσχέδιο σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συνηθισμένο γεγονός και αυτό είναι κάτι που είχε καυτηριάσει το προηγούμενο διάστημα και η αντιπολίτευση
3. Τελικά 21 βουλευτές επέμειναν στην σκληρή γραμμή της καταψήφισης και 31 ήταν αυτοί που απείχαν, παρά το … μασάζ που είχε γίνει. Οι 52 διαφοροποιήσεις σε καμία περίπτωση δεν είναι αμελητέες και κυρίως το γεγονός πως βουλευτές επέμειναν στο «όχι» παρά το μήνυμα της κυβέρνησης πως η αποχή είναι καλύτερη διέξοδος από την καταψήφιση. Να σημειωθεί εδώ πως αρχικά είχαν ανακοινωθεί 20 «όχι» ωστόσο τελικά αποδείχτηκε πως ο Γιώργος Καρασμάνης είχε εσφαλμένα καταμετρηθεί στα «ναι» ενώ είχε καταψηφίσει.
Στο κέντρο κοιτά ο Μητσοτάκης
Στη Νέα Δημοκρατία επιδιώκουν τώρα να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα της καθημερινότητας, καθώς μπροστά είναι και οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουλίου. Το επόμενο διάστημα θα ενταθεί και η προσπάθεια συσπείρωσης των «γαλάζιων» ψηφοφόρων προκειμένου να αποφευχθεί μια ψήφος διαμαρτυρίας στις επικείμενες ευρωεκλογές.
Πάντως είναι εμφανές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να κοιτά προς ένα κεντρώο και μετριοπαθές ακροατήριο και την ίδια στρατηγική θα ακολουθήσει στο δρόμο προς την αναμέτρηση του καλοκαιριού. Μάλιστα σε ανάρτηση του μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «σήμερα η Ελλάδα γίνεται η 16η χώρα της ΕΕ που νομοθετεί την ισότητα στον γάμο. Είμαστε περήφανοι γιατί το Ν/Σ που ψηφίσαμε αποτελεί ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντικατοπτρίζει τη σημερινή Ελλάδα: μια προοδευτική, δημοκρατική χώρα, προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές αξίες».
Την ίδια στιγμή πάντως ο Αντώνης Σαμαράς συνεχίζει να απευθύνεται προς ένα δεξιό κοινό και χθες σχολίασε τα περί ανοίγματος στο κέντρο. «Κύριοι της κυβέρνησης δεν κάνετε έτσι στροφή στο κέντρο. Δεν είναι κέντρο η ανατροπή της οικογένειας» σημείωσε από το βήμα της Βουλής.
Δεδομένο είναι πως αυτή είναι μια συζήτηση που απασχολεί το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο.
Οι «εκπλήξεις» της ψηφοφορίας
Δεν έλειψαν πάντως και οι εκπλήξεις της τελευταία στιγμής καθώς υπήρξαν «γαλάζιοι» βουλευτές που άλλαξαν την αρχική τους άποψη. Συγκεκριμένα χθες «ναι» είπαν βουλευτές που μέχρι την τελευταία στιγμή ταλαντεύονταν όπως για παράδειγμα ο Κώστας Κατσαφάδος, ο Στράτος Σιμόπουλος, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο Νίκος Βλαχάκος και ο Θανάσης Μπούρας. Επίσης υπήρξαν και βουλευτές που μετακινήθηκαν από το «όχι» στην αποχή όπως για παράδειγμα ο Θάνος Πλεύρης. Επίσης δύο υφυπουργοί που το προηγούμενο διάστημα δεν είχαν ανοίξει τα χαρτιά τους ο Κώστας Κυρανάκης και ο Γιάννης Κεφαλογιάννης τελικά υπερψηφίσαν το νομοσχέδιο.