Με αναμμένες μηχανές στα τρακτέρ και το βλέμμα στο Μαξίμου εν όψει του αυριανού ραντεβού με τον πρωθυπουργό παραμένει ο αγροτικός κόσμος.
Μέχρι στιγμής οι κινητοποιήσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων διατηρούν έναν «συμβολικό» χαρακτήρα, με παραταγμένα τα τρακτέρ στις εθνικές οδούς, συμβολικούς αποκλεισμούς κομβικών σημείων και συγκεντρώσεις, ωστόσο εάν η συνάντηση με τον πρωθυπουργό αποβεί άκαρπη, τότε το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης είναι έντονο, καθώς το κλίμα στις συνεδριάσεις των παραγωγών είναι ιδιαίτερα τεταμένο.
Στο αυριανό ραντεβού στο Μαξίμου θα παρευρεθεί ομάδα αγροτών που εκπροσωπούν τη Μακεδονία και τον Έβρο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το συντονιστικό στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Σίνδο.
Ξεκινά δύσκολη εβδομάδα για την κυβέρνηση: Όλα τα ανοικτά μέτωπα
Ο πρωθυπουργός
Στο μεταξύ, με αναφορά στις αγροτικές κινητοποιήσεις ξεκίνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την εβδομαδιαία τακτική ανασκόπηση που αναρτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Όπως και την προηγούμενη Κυριακή, έτσι και σήμερα, θα ξεκινήσω και αυτή την -όπως θα διαπιστώσετε- εκτενή ανασκόπηση της εβδομάδας, με το ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων. Δεν θα κουραστώ να το λέω: Η κυβέρνηση είναι πάντα στη διάθεση κάθε επαγγελματικής ομάδας, να ακούσει συντεταγμένα τα προβλήματα και τις αγωνίες τους, αναζητώντας εφικτές λύσεις σε όσα τους απασχολούν. Έτσι και με τους αγρότες. Την Τρίτη το μεσημέρι θα συναντηθώ με τους εκπροσώπους τους και βεβαίως με την προϋπόθεση ότι οι δρόμοι θα είναι ανοιχτοί. Δεν μπορεί να εμποδίζεται η ελεύθερη διέλευση των πολιτών οπουδήποτε στη χώρα», τονίζει ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «έχουμε πει πολλές φορές ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας είναι δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν και άλλα πολύ σοβαρά αιτήματα, όπως οι παράνομες ελληνοποιήσεις, για τις οποίες καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια να τις αντιμετωπίσουμε, ο τρόπος καταβολής για Τρίτη χρονιά της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο ύψους 82 εκατ. ευρώ, το κόστος του αγροτικού ρεύματος και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη νέα ΚΑΠ, που καταφέραμε να εξασφαλίσουμε πόρους 19,3 δισ. ευρώ για τους Έλληνες αγρότες, ενώ άλλες χώρες -Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Βέλγιο για παράδειγμα- υπέστησαν μείωση 10%-15%».
Αναφερόμενος στη βελτίωση των ρυθμίσεων της ΚΑΠ, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «οι προτάσεις μας για βελτίωση των ρυθμίσεων της ΚΑΠ έγιναν αποδεκτές από την Ε.Ε. αλλά ουσιαστικές αλλαγές -εκ του κανονισμού- μπορούν να επέλθουν μετά το 2025. Με δική μας πρωτοβουλία έχει δημιουργηθεί συμμαχία των 9 χωρών του Νότου ώστε να πετύχουμε τα βέλτιστα για τους αγρότες μας στην εφαρμογή της ΚΑΠ. Να επισημάνω πάντως το εξής: η δίκαιη κατανομή της οικονομικής ανάπτυξης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Δεν μπορεί να ενισχύονται περισσότερο ομάδες με “όπλο” τη δυνατότητά τους να διαδηλώνουν ηχηρά, εις βάρος άλλων ομάδων που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Σε κάθε περίπτωση αποτελεί προτεραιότητα για εμάς να στηρίξουμε την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα και το αγροτικό εισόδημα. Και γι’ αυτό θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού για να μειώσουμε τους παράγοντες κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής».
Στον Βόλο
O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Στέφανος Κασσελάκης, από τη Θεσσαλία όπου πραγματοποιεί περιοδεία, επισκέφθηκε τα αγροτικά μπλόκα του Βόλου και πρότεινε την ίδρυση ελληνικής τράπεζας αγροτικών πιστώσεων.
Νωρίτερα επισκέφθηκε το μπλόκο του Αλμυρού, το μοναδικό μπλόκο πάνω στην ΠΑΘΕ που μπορεί να «κόψει την Ελλάδα στα δύο». «Ρύθμιση χρεών για να έχετε ασφάλεια στις περιουσίες σας. Ταΐζετε τη χώρα» είπε στους συγκεντρωμένους αγρότες ο Στέφανος Κασσελάκης.