Skip to main content

Αγρότες: Ποια μέτρα θα τους ανακοινώσει ο πρωθυπουργός την Τρίτη

Στο τραπέζι η επιτάχυνση της επιστροφής του φόρου κατανάλωσης - Εξετάζονται και πρόσθετα μέτρα στο ενεργειακό επίπεδο με έμφαση στους αγρότες της Θεσσαλίας

Κλείδωσε για την επόμενη Τρίτη το ραντεβού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με εκπροσώπους των αγροτών. Στο Μαξίμου  σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να δουν να κόβεται η χώρα στα δύο και το μήνυμα που εκπέμπεται προς τους αγρότες είναι πως οι δρόμοι πρέπει να μείνουν ανοιχτοί.  

Αυτό που υπογραμμίζεται από την κυβέρνηση είναι πως υπάρχουν συγκεκριμένα δημοσιονομικά περιθώρια και επομένως οι όποιες κινήσεις πρέπει να είναι μελετημένες και δεν μπορεί να υπάρξει παροχολογία. Παράλληλα σημειώνεται πως έχει ήδη ανακοινωθεί ένα πακέτο μέτρων στήριξης,  ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο πρόσθετων παροχών μετά το Σεπτέμβριο  ανάλογα και με την πορεία της οικονομίας.

Ωστόσο στο τραπέζι είναι και  πρόσθετες κινήσεις για να ικανοποιηθούν κάποια από τα αιτήματα των αγροτών και να μην υπάρξει οριστική ρήξη. Έμφαση δίνεται στην επιτάχυνση της καταβολής των αποζημιώσεων προκειμένου να πάρουν οι αγρότες ζεστό χρήμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι είναι και η επιτάχυνση  της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο και αναμένεται στο θέμα να αναφερθεί στην συνάντηση με τους αγρότες ο πρωθυπουργός. Στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν και αν υπάρχει περιθώριο για  να ανακοινωθούν και κάποια πρόσθετα μέτρα στο ενεργειακό πεδίο, με το βάρος να πέφτει στην στήριξη των αγροτών της Θεσσαλίας. Επί τάπητος στη συνάντηση στο Μαξίμου πρόκειται να τεθεί και το αίτημα για την καταπολέμηση των παράνομων ελληνοποιήσεων προϊόντων.

Στη συνάντηση της Τρίτης ο πρωθυπουργός θα σημειώσει πως ένα ευρύ πακέτο μέτρων για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα έχει μπει σε εφαρμογή, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση μέσω του ΕΛΓΑ εκταμίευσε μόνο την προηγούμενη τετραετία ένα δις ευρώ για αποζημιώσεις. Παράλληλα πρόκειται να  κάνει αναφορά και στη συζήτηση που διεξάγεται στην Ε.Ε. αναφορικά με την Κοινή Αγροτική Πολιτική

«Προφανώς υπάρχουν κάποια πολύ σημαντικά αιτήματα που ξεπερνούν αυτό που λέμε παρεμβάσεις με δημοσιονομικό κόστος, όπως είναι η διαπραγμάτευση για την αναθεώρηση ή τροποποίηση ή, τέλος πάντων, μια πιο ήπια προσαρμογή της ΚΑΠ» σημείωσε  πρόσφατα  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Για να προσθέσει πως «σε αυτή την κατεύθυνση εργάζεται η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός και εκτός συνόρων»

Τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων

Στην κυβέρνηση δεν περνά απαρατήρητο και το γεγονός πως τα αιτήματα των αγροτών αντιμετωπίζονται με συμπάθεια από ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse στο ερώτημα «γνωρίζετε τα θέματα και τους λόγους διαμαρτυρίας  των αγροτών; και αν ναι πως τα αντιμετωπίζεται;» το 68% απαντά « θετικά » ή « μάλλον θετικά » και μόλις το 13% απαντά « αρνητικά » ή « μάλλον αρνητικά » (οι υπόλοιποι δε γνωρίζουν, δεν απαντούν).

Την ίδια στιγμή «λανθασμένους» θεωρεί τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε σχέση με τα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις των αγροτών το 62 % των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της Alco, ενώ στον αντίποδα μόνο το 24 % τους χαρακτηρίζει «σωστούς» (οι υπόλοιποι ερωτηθέντες είναι στο «δεν ξέρω -δεν απαντώ»).