Επίθεση στον πρωθυπουργό για την «πρωτοφανή στεγαστική κρίση» στην οποία έχει περιέλθει η χώρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού».
Ο κ. Ανδρουλάκης περιέγραψε με μελανά χρώματα το στεγαστικό πρόβλημα, παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία: «Σήμερα έχουμε χρέος να έχουμε στη θέση χιλιάδων που δυσκολεύονται να βρουν σπίτι και, όταν βρουν, το ενοίκιο είναι υπέρογκο. Τα τελευταία χρόνια το κόστος στέγασης έχει εκτοξευθεί. Η σωρευτική αύξηση των ενοικίων την περίοδο 2018-22 πλησίασε το 50% ενώ υπολογίζεται ότι το 2023 η ετήσια αύξηση ξεπέρασε στην Αθήνα το 23,7%».
«Πολλοί κάτοικοι των κέντρων των πόλεων αναγκάζονται να μετακομίσουν διότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα υπερβολικά μισθώματα» παρατήρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αναφέρθηκε στις συνέπειες της βραχυχρόνιας μίσθωσης και στην αλλοίωση του οικιστικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών. Έκανε παράλληλα ειδική αναφορά στο πρόγραμμα Golden Visa, που – όπως σημείωσε – οδηγεί «στον αφελληνισμό ολόκληρων περιοχών».
Ανέδειξε παράλληλα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ιδίως οι φοιτητές και οι νέες οικογένειες. «Σκεφτείτε σε πόσο δύσκολη θέση είναι νέοι φοιτητές που αναζητούν σπίτι. Φτάνουν στο σημείο να κάνουν μηχανογραφικό όχι βάσει των φιλοδοξιών τους αλλά βάσει της οικονομικής δυνατότητας της οικογένειάς τους. Σκεφτείτε τους νέους τα νέα ζευγάρια που θέλουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σε ένα αξιοπρεπές περιβάλλον, πόσα χρήματα χρειάζονται για να νοικιάσουν ένα σπίτι» ανέφερε.
«Η χώρα βρίσκεται σε πρωτοφανή στεγαστική κρίση κι εσείς κάνατε ότι δεν τη βλέπετε. Το αποτέλεσμα της έλλειψης πολιτικής βούλησης από την κυβέρνηση έχει γιγαντώσει την στεγαστική κρίση» επισήμανε, προσθέτοντας πως τα μέτρα που έχει φέρει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στη ρίζα του.
«Περιφρονείτε τις ανάγκες του ελληνικού λαού» είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και συνέχισε λέγοντας: «Αδυνατείτε να κατανοήσετε την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες Έλληνες πολίτες για τους οποίους το δικαίωμα στη στέγαση γίνεται πολυτέλεια και αυτό πρέπει να το ανατρέψουμε άμεσα».
Προτάσεις για να αποκλιμακωθούν τα ενοίκια
O κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις ζητώντας την υιοθέτησή τους για να αποκλιμακωθούν τα ενοίκια και να εξορθολογιστεί η αγορά ακινήτων.
Δεξαμενή κοινωνικών κατοικιών
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη δημιουργία δεξαμενής κοινωνικών κατοικιών που θα είναι διαθέσιμες προς ενοικίαση με κοινωνικά κριτήρια και σε χαμηλό αντίτιμο. Όπως είπε, ένα μέρος αυτών των κατοικιών, των μικρότερων, θα ανήκουν στο Δημόσιο και είτε θα κατασκευαστούν από την αρχή, είτε αξιοποιώντας την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, θα ανακαινιστούν και θα μπουν στη δεξαμενή αυτή.
Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, οι κατοικίες αυτές θα διατίθενται μόνο για ενοικίαση, θα παραμένουν εσαεί στην ιδιοκτησία του κράτους ώστε να υπάρχει πάντα απόθεμα διαχείρισης της αύξησης των μισθωμάτων. «Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των ακινήτων που θα ενταχθούν θα είναι ιδιωτικές, στοχεύουμε σε αυτές που είναι ήδη κλειστές, τις οποίες θα ανοίξουμε παρέχοντας κίνητρα στους ιδιοκτήτες τους για να τις εντάξουν όπως η χρηματοδότησης της ανακαίνισης, οι υψηλότερες επιδοτήσεις για ενεργειακή αναβάθμιση, αλλά και φορολογικά κίνητρα» διευκρίνισε.
«Αναλόγως με το οικονομικό όφελος που θα έχει ο ιδιοκτήτης, θα δεσμεύεται να εντάξει το ακίνητό του στη δεξαμενή για συγκεκριμένο διάστημα, το οποίο δεν θα μπορεί να είναι μικρότερο των 10 ετών. Η Πορτογαλία για παράδειγμα έχει όριο τα 15 έτη. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίζεται ότι η κατοικία αυτή, που έχει χρηματοδοτηθεί από το κράτος θα παραμένει για επαρκές διάστημα προς μακροχρόνια ενοικίαση και το ύψος του ενοικίου θα είναι προσιτό για τους πολίτες. Ο τελικός μας στόχος μας είναι η δεξαμενή αυτή να φτάσει τις 150.000 κατοικίες» ανέφερε.
Υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη να μπουν περιορισμοί στη βραχυχρόνια μίσθωση. «Έχετε παρουσιάσει κάποια μέτρα, αλλά αυτά τα μέτρα είναι εισπρακτικού, παρά περιοριστικού χαρακτήρα. Έχει έρθει ο καιρός οι δήμοι να καθορίσουν τη φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής. Ποια είναι τα διαθέσιμα ακίνητα και πόσα από αυτά μπορούν να διατεθούν προς ενοικίαση μέσω εφαρμογών όπως είναι το airbnb. Δεν είναι δυνατόν ολόκληρες περιοχές να ερημώνουν από μόνιμους κατοίκους και να κατοικούνται κυρίως από τουρίστες» παρατήρησε.
«Να μην διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση ακίνητα που έχουν αγοραστεί με golden visa»
«Επιπλέον, θέλω να σας καταθέσω και μία ακόμα νέα πρόταση. Θα πρέπει από αύριο το πρωί να υπάρχει απαγόρευση για τα ακίνητα, που έχουν αγοραστεί στο πλαίσιο της golden visa να διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση. Όσα ακίνητα έχουν ήδη αγοραστεί, θα πρέπει να διατίθενται είτε προς ιδιοκατοίκηση είτε προς μακροχρόνια μίσθωση, ώστε να σταματήσει η golden visa να αποτελεί όχι μόνο εργαλείο αφελληνισμού αλλά και εργαλείο γρήγορου κέρδους για πλούσιους κατοίκους τρίτων χωρών μέσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης όπως συμβαίνει κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, που οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερα ενοίκια. Έχετε χρέος να υιοθετήσετε άμεσα την πρότασή μας αυτή» τόνισε.
«Στην περίπτωση της golden visa το φάρμακο έχει γίνει φαρμάκι»
Εστιάζοντας στο ζήτημα της golden visa σημείωσε πως επρόκειτο για ένα μέτρο που όταν ψηφίστηκε, βοήθησε αρκετά την αγορά ακινήτων. «Όμως, ένα φάρμακο, αν συνεχίσει κάποιος να το παίρνει και αφού γίνει καλά, από φάρμακο γίνεται φαρμάκι. Και στην περίπτωση της golden visa, δυστυχώς, το φάρμακο έχει γίνει φαρμάκι για χιλιάδες νέους στη χώρα μας. Διότι αυτή η πολιτική είναι βασική στην αύξηση των ενοικίων, στρεβλώνοντας την αγορά» επισήμανε.
«Η απόφαση να αυξήσετε από 250.000 στις 500.000 ευρώ το όριο για αγορά ακινήτου για την απόκτηση της golden visa στο κέντρο της Αθήνας, τα νότια προάστια, τη Θεσσαλονίκη και σε συγκεκριμένα νησιά δεν είναι επαρκής λύση, καθώς έχει μεταφερθεί το ενδιαφέρον σε άλλες περιοχές που έχουν μείνει εκτός της ρύθμισης, όπως είναι για παράδειγμα ο Πειραιάς, το Περιστέρι και λοιπές λαϊκές συνοικίες. Θα κάνουμε σε λίγο απλησίαστες, όχι μόνο το κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και λαϊκές συνοικίες στη Θεσσαλονίκη, στον Πειραιά, στα δυτικά προάστια. Άρα, δεν νομίζω ότι είναι σωστό αυτό το ημίμετρο» πρόσθεσε.
Όπως υπογράμμισε, «η μόνη λύση είναι να ακολουθήσετε το παράδειγμα και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, όπως είναι η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, οι οποίες έχουν αναστείλει ή καταργήσει τα προγράμματα που είχαν εφαρμόσει. Και θα με ρωτήσετε: δεν θέλουμε αυτά τα χρήματα άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα για να αναθερμάνουμε την αγορά ακινήτων; Σας απαντάμε: Ας δίνουμε golden visa σε όσους χρηματοδοτούν την έρευνα και παραγωγικές επενδύσεις της τάξεως των 500.000 ευρώ, όχι στα ακίνητα, από τη στιγμή που πια αυτό το μέτρο δημιουργεί τόσο μεγάλες κοινωνικές ανισότητες».
naftemporiki.gr