Στις 14 και 15 Φεβρουαρίου θα συζητηθεί στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την ισότητα στο πολιτικό γάμο και σήμερα στις επιτροπές της Βουλής έχουν κληθεί οι φορείς. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα διαμορφώνεται ένα κλίμα ευρύτερης συναίνεσης καθώς υπέρ των προωθούμενων διατάξεων έχουν ταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς και η Πλεύση Ελευθερίας.
Ωστόσο, οι προωθούμενες διατάξεις προκαλούν συζητήσεις στο εσωτερικό τόσο του κυβερνώντος κόμματος όσο και σε κάποια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στη Νέα Δημοκρατία υπάρχουν βουλευτές που έχουν πει πως θα επιλέξουν την αποχή ή και θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο και μέχρι την τελευταία στιγμή συνεχίζεται η προσπάθεια να πειστούν οι αναποφάσιστοι να πουν το «ναι». Επίσης μένει να φανεί πως θα διαμορφωθεί το τοπίο και στο εσωτερικό κάποιων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει στις επιτροπές της Βουλής τέσσερα είναι τα σημεία στα οποία εστιάζει η κυβερνητική πλευρά, που υπογραμμίζει πως το νομοσχέδιο:
- Εισάγει την ισότητα στον πολιτικό γάμο, δηλαδή πρόσβαση στον θεσμό του πολιτικού γάμου για όλους τους Έλληνες πολίτες, χωρίς διακρίσεις, και ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού
- Προστατεύει τα συμφέροντα των παιδιών ρυθμίζοντας ζητήματα οικογενειακού δικαίου σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών
- Δεν επεκτείνει το δικαίωμα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και την παρένθετη μητρότητα στα ζευγάρια ανδρών
- Δεν κάνει καμία αναφορά σε γονέα 1 ή γονέα 2.
Πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες στη Νέα Δημοκρατία
Στο κυβερνών κόμμα εκτιμάται – εφόσον κατατεθεί από την αντιπολίτευση αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία – πως περισσότεροι από 100 βουλευτές θα ψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο. Ωστόσο υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας βουλευτών (περίπου 20 ) που κινείται στο «όχι», περίπου 15 φαίνεται πως καταλήγουν στην αποχή, ενώ οι υπόλοιποι ακόμα το σκέφτονται. Το μήνυμα πάντως που εκπέμπεται από την κυβέρνηση σε όσους δεν θέλουν να πούν «ναι» στο νομοσχέδιο είναι πως η αποχή είναι καλύτερη διέξοδος από την καταψήφιση.
Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης έχει πει πως θα επιλέξει την αποχή, ενώ πιθανότατα το ίδιο θα κάνει και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας. Παραμένει ανοιχτό το τι θα πράξουν τέσσερις με πέντε υφυπουργοί που δεν έχουν ακόμα ανοίξει τα χαρτιά τους, ωστόσο το πιθανότερο είναι πως η πλειοψηφία αυτών τελικά θα υπερψηφίσει.
Να σημειωθεί πως την αντίθεσή του με τις προωθούμενες ρυθμίσεις έχει ήδη εκφράσει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που αναμένεται να πάρει το λόγο στη Βουλή κατά τη διάρκεια της διήμερης συζήτησης. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα θα καταψηφίσουν ο Κώστας Καραγκούνης, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Μίλτος Χρυσομάλλης, η Άννα Καραμανλή, η Φωτεινή Αραμπατζή, ο Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Νότης Μηταράκης, ο Βασίλης Γιόγιακας, ο Θεόδωρος Καράογλου, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Μπάμπης Αθανασίου, ο Θανάσης Δαβάκης, ο Περικλής Μαντάς, ο Κώστας Βλάσης κ.α. Ο Θάνος Πλεύρης – που είναι και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας – μένει να φανεί αν θα καταψηφίσει ή θα επιλέξει την αποχή.
Δεν αναμένεται να υπερψηφίσουν – καθώς έχουν σοβαρές ενστάσεις κυρίως για το θέμα της τεκνοθεσίας- ο Δημήτρης Κούβελας, o Άγγελος Συρίγος (θα απέχει), ο Γιάννης Καλλιάνος (είχε επίσης πει πως θα απέχει ) κ.α. Παράλληλα υπάρχουν βουλευτές που είναι προβληματισμένοι και μένει να φανεί ποια θα είναι η τελική τους απόφαση, όπως ο Γιάννης Οικονόμου, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο Κώστας Κατσαφάδος, ο Γιώργος Καρασμάνης, ο Γιάννης Ανδριανός, ο Γιώργος Βλάχος, ο Γιώργος Στύλιος, ο Χρήστος Μπουκώρος κ.α.
Τι θα κάνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Όπως ήδη αναφέρθηκε από την αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς και η Πλεύση Ελευθερίας σκοπεύουν να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο. Ωστόσο σε κάποια κόμματα έχει ενδιαφέρον και το αν θα καταγράφουν διαφοροποιήσεις βουλευτών την ώρα της ψηφοφορίας (το προηγούμενο διάστημα οι περισσότερες επιφυλάξεις είχαν διατυπωθεί από κάποιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ).
Το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να υπερψηφίσει το ΚΚΕ. Τέλος κατά των προωθούμενων διατάξεων έχουν ταχθεί η Ελληνική Λύση, το κόμμα Νίκη και οι Σπαρτιάτες, που μάλιστα ασκούν σε υψηλούς τόνους κριτική στην κυβέρνηση.