Skip to main content

Ν. Δένδιας: Θετικά δεκτή η πρόταση για στρατηγείο της επιχείρησης «Ασπίδες» στη Λάρισα

Φωτ. Χ/ @NikosDendias Ο Νίκος Δένδιας στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, 31 Ιανουαρίου 2024. Φωτ. x.com/ @NikosDendias

Μπορέλ: Καθαρά αμυντικός ο χαρακτήρας της επιχείρησης κατά των Χούθι

«Θετικά δεκτή» έγινε σύμφωνα τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια η πρόταση της Ελλάδας να λειτουργήσει το στρατηγείο Λάρισας ως στρατηγείο της επιχείρησης «Ασπίδες» κατά των Χούθι, με την Αθήνα να αναλαμβάνει τη διοίκηση της επιχείρησης.

Η σχετική συζήτηση έγινε στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, σήμερα Τετάρτη.

Σε ανάρτησή του, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι «στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Άμυνας της Ε.Ε., σήμερα στις Βρυξέλλες, κατά τη συζήτηση για την ευρωπαϊκή επιχείρηση ‘Ασπίδες’ στην Ερυθρά Θάλασσα, ενημέρωσα τους ομολόγους μου ότι η Ελλάδα προσφέρει το στρατηγείο της Λάρισας, ως στρατηγείο για την επιχείρηση, καθώς επίσης ότι έχει την ετοιμότητα να αναλάβει τη διοίκηση της επιχείρησης. Η προσφορά μας έγινε θετικά δεκτή».

https://twitter.com/NikosDendias/status/1752720032159637722

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του προσερχόμενος στο συμβούλιο, ο κ. Δένδιας είχε προαναγγείλει ότι θα προτείνει να αναλάβει η Ελλάδα τη διοίκηση της επιχείρησης και θα προσφερθεί το στρατηγείο στη Λάρισα ως στρατηγείο για αυτήν την επιχείρηση.

https://twitter.com/NikosDendias/status/1752629265768546745

Θετικές Γαλλία και Ιταλία

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η συζήτηση για την πρόταση της Ελλάδας να δημιουργηθεί στρατηγείο της επιχείρησης κατά των Χούθι στην Ελλάδα διεξήχθη σε θετικό κλίμα.

Μεταξύ άλλων χωρών, θετικές ήταν η Γαλλία και η Ιταλία.

Μπορέλ: Καθαρά αμυντικός ο χαρακτήρας της επιχείρησης

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, επανέλαβε στη συνέντευξη Τύπου μετά το άτυπο συμβούλιο ότι η επιχείρηση κατά των Χούθι θα ονομάζεται «Ασπίδες από τα αρχαία ελληνικά» και εξήγησε ότι θα έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα, με τη δράση της να είναι ανάλογη με την απειλή.

Τέλος, ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι ο στόχος είναι να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στις 19 Φεβρουαρίου.

Ερυθρά Θάλασσα: «Ασπίδες» το όνομα της ευρωπαϊκής επιχείρησης κατά των Χούθι- Συζήτηση για αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας

Οι επιθέσεις των Χούθι

Οι Χούθι, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν και ελέγχουν σχεδόν όλη τη βόρεια Υεμένη, πολλαπλασίασαν από τα τέλη της περασμένης χρονιάς τις επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, εξωθώντας μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να δώσουν εντολή στα καράβια τους να κάνουν τον γύρο της Αφρικής, με αποτέλεσμα να καταστούν πολύ πιο χρονοβόρες και δαπανηρές οι θαλάσσιες μεταφορές.

Συνεχίζουν να εξαπολύουν πυραύλους και drones, παρά τη σειρά πυραυλικών πληγμάτων των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας εναντίον θέσεών τους.