Κατά του νομοσχεδίου για τα «Έκτακτα μέτρα απαγόρευσης διάθεσης εισιτηρίων και παρουσίας θεατών σε αγώνες ποδοσφαίρου για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας» (Α’ 203) – Λήψη μέτρων για την αποτροπή και αντιμετώπιση της βίας στο πλαίσιο αθλητικών συναντήσεων και λοιπές ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού» τάσσεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς, με τον ειδικό αγορητή Ζεϊμπέκ Χουσεΐν να δηλώνει πως «θα συνεχίσουμε με πείσμα να υπηρετούμε τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και στον χώρο του μαζικού αθήτισμού μακριά και έξω από συμφέροντα και παθογένειες του παρελθόντος».
Ο κ. Χουσεΐν σημείωσε ότι οι συζητήσεις για τον αθλητισμό μονοπωλούνται από ειδήσεις για στέγαστρα γηπέδων που τα παίρνει ο αέρας, όπως προχθές στο Παγκρήτιο ή γινόμαστε μάρτυρες βίαιων επεισοδίων, μέσα και έξω από τους αγωνιστικούς χώρους, που συχνά καταλήγουν ακόμη και στην απώλεια ανθρώπινων ζωών.
Όπως είπε, εμείς, «ως Νέα Αριστερά, λέμε με την πιο δυνατή φωνή ότι δεν είναι αυτός ο αθλητισμός που θέλουμε και ονειρευόμαστε, δεν είναι αυτή η κατάσταση, αυτό που μας αξίζει ως κοινωνία». Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, είπε ότι «αυτό αποτελεί την ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης, της εγκληματικής της ανικανότητας, των εγκληματικών ευθυνών που έχει για τα φαινόμενα της οπαδικής βίας». Υποστήριξε πως η κυβέρνηση έρχεται «τραγικά καθυστερημένα για να νομοθετήσει» μιλώντας πάλι για «το μαχαίρι που θα φτάσει στο κόκαλο».
Ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς υποστήριξε ότι οι αλλαγές που επέρχονται με το νομοσχέδιο είναι «μικρές». Διαφώνησε με το κλείσιμο των γηπέδων που επιβλήθηκε, λέγοντας ότι «τιμωρήσατε τους πάντες με ένα οριζόντιο μέτρο, επί δικαίων και αδίκων». Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «επιμένει στην πεπατημένη της ολοένα αυξανόμενης καταστολής και του αυταρχισμού», επιχειρώντας να ιδρύσει στο ποδόσφαιρο ένα αστυνομικό κράτος, με αυταρχικούς ελέγχους και καταπάτηση δικαιωμάτων.
Υπογράμμισε ότι «το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, δεν έχει ανάγκη από αυστηρότερες ποινές, αλλά ένα σφιχτό, συγκεκριμένο και ολιστικό σχέδιο πρόληψης. Που θα εφαρμόζεται από όλους και δεν θα ενεργοποιείται μόνο όταν έχουμε φονικές συμπλοκές». Πρότεινε την δημιουργία νέας, μεικτής διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, με συμμετοχή επιστημονικών φορέων, υπό την εποπτεία και αρμοδιότητα της Επιτροπής Μορφωτικών της Βουλής. Επίσης, δημιουργία παρατηρητηρίου κατά της βίας στα γήπεδα, τη θέσπιση συνηγόρου του φιλάθλου, την υποχρεωτική πρόσληψη από τις ΠΑΕ και τις Ομοσπονδίες, όχι μόνο αθλητικού ψυχολόγου αλλά και κοινωνικού λειτουργού. Τη δημιουργία εκπαιδευτικών και κοινωνικών δράσεων και την δημιουργία ενός οργανωμένου δικτύου πρόληψης με βάση τον χώρο της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων. Προτάσεις, όπως είπε, «που δεν περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο». Σχετικά με τις ποινές πρότεινε να είναι κλιμακωτές και να ξεκινούν από απλές στερήσεις, κοινωνική εργασία, επιβολή ειδικών βιωματικών δράσεων φτάνοντας μέχρι την οριστική απαγόρευση εισόδου, αλλά και βαριές ποινές, που θα πρέπει, όμως, όπως είπε, να είναι η εξαίρεση.