© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Ραγδαία οπισθοχώρηση κατέγραψε το 2023 το κράτος δικαίου στην Ελλάδα σύμφωνα με έρευνες της Διεθνούς Διαφάνειας και του ευρωπαϊκού οργανισμού Media Freedom Rapid Response που δόθηκαν στο φως της δημοσιότητας και κατατάσσουν πλέον την χώρα στις χειρότερες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαφθορά και στην Ελευθερία του Τύπου.
Βάσει των στοιχείων της έκθεσης της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνειας για το 2023 η Ελλάδα υποχώρησε το 2023 τρεις θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη έναντι της προηγούμενης χρονιάς και πλέον βρίσκεται στην 59η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες του κόσμου με τον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (CPI) να διαμορφώνεται στο 49/100. Πλέον σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα στην ΕΕ βρίσκεται μόνο η Βουλγαρία (63η), η Ρουμανία (67η) και η Ουγγαρία (76η) του Βίκτορ Όρμπαν.
«Σε κρίση το κράτος δικαίου στην Ελλάδα»
Περαιτέρω, η έκθεση αναφέρει ρητά ότι το κράτος δικαίου στην Ελλάδα βρίσκεται «σε κρίση» και σημειώνει ότι η χώρα κατέγραψε πτώση στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία. Αποδίδει δε αυτή την υποχώρηση στην «καταγγελλόμενη παράνομη κυβερνητική παρακολούθηση δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης», σε «επιθέσεις στην ελευθερία του Τύπου» και στην «ισχνή ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος».
Επιπλέον υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην τελευταία θέση της ΕΕ στον δείκτη Ελευθερίας του Τύπου. «Για να σταματήσει η πτώση η κυβέρνηση είναι ανάγκη να εγγυηθεί την προστασία και την ασφάλεια των δημοσιογράφων, να ενισχύσει τις νομοθετικές ρυθμίσεις για το lobbying και την χρηματοδότηση των κομμάτων και να διατηρήσει σε ισχύ μια ανεξάρτητη αρχή κατά της διαφθοράς» καταλήγει η έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας για την Ελλάδα.
«Υποχώρηση της Ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα το 2022 και 2023»
Με μελανά χρώματα περιέγραψε, όμως, την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα στην έκθεσή του για την Ελευθερία του Τύπου και ο ευρωπαϊκός οργανισμός Media Freedom Rapid Response. Η έκθεση μιλά για συνεχή παρατεταμένη πορεία υποχώρησης της Ελευθερίας του Τύπου και επισημαίνει ότι οι διεθνείς οργανώσεις για την Ελευθερία του Τύπου «προειδοποιούν όλο και περισσότερο για τους εξαιρετικά σοβαρούς παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή την υποβάθμιση, από τη δολοφονία ενός δημοσιογράφου και τις απειλές κατά των δημοσιογράφων μέχρι το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και θεμελιώδη ζητήματα τα οποία σχετίζονται με την πολυφωνία και την ανεξάρτητη δημοσιογραφία».
Μάλιστα, ο ευρωπαϊκός οργανισμός σημειώνει ότι «αυτή η διάβρωση των ελευθεριών των μέσων ενημέρωσης» και η αυξανόμενη προσοχή των εγχώριων και διεθνών οργανώσεων μέσων ενημέρωσης «προκάλεσαν ανησυχία στις Βρυξέλλες και οδήγησαν σε μια σειρά πρωτοβουλιών από την ελληνική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση του ζητήματος».
«Η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα κατέγραψε παρατεταμένη πτώση τα τελευταία χρόνια με τη δολοφονία ενός αστυνομικού ρεπόρτερ, με πολλαπλές απειλές κατά της ασφάλειας των δημοσιογράφων, με ένα ευρύ σκάνδαλο παρακολούθησης και κατασκοπευτικού λογισμικού και με πολυάριθμες κακόβουλες αγωγές και νομικές απειλές κατά μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων, με επιζήμιες συνέπειες για την ελληνική δημοκρατία» επισημαίνεται επίσης.