Πριν από το τέλους Φεβρουαρίου στοχεύει η κυβέρνηση να γίνει νόμος του κράτους το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, που έχει προκαλέσει αναβρασμό στην εκπαιδευτική κοινότητα.
«Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί πριν το τέλος του Φεβρουαρίου» ανέφερε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, κάνοντας λόγο για «μεγάλο ενδιαφέρον από τα μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια είτε αυτοτελώς, είτε σε συνεργασία με τα δημόσια πανεπιστήμια».
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «παράνομη πράξη» τις καταλήψεις λέγοντας ότι δεν μπορεί να είναι κατ’ έθιμο ανεκτές και δεν καθρεφτίζουν την πραγματική θέληση των φοιτητών. «Και οι πρυτάνεις έχουν μία ευθύνη να ενημερώνουν για παράνομες πράξεις, έτσι ώστε να μπορεί η αστυνομία να παρεμβαίνει εκεί που χρειάζεται και να μπορεί να εκκενώνει τέτοιες καταλήψεις» είπε.
Επανέλαβε πως στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η στήριξη του δημόσιου πανεπιστήμιου που -όπως είπε- «είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια». Όπως τόνισε, από τα 200 άρθρα του προωθούμενου ν/σ, τα 170 αναφέρονται στο δημόσιο πανεπιστήμιο και μόνο τα 30 αναφέρονται στην ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. «Και η δυνατότητα στο δημόσιο πανεπιστήμιο πραγματικά να απελευθερωθεί, να έχει λιγότερη γραφειοκρατία, να μπορεί να συμπράττει και να κάνει -όπως πολλά πανεπιστήμια έχουν ήδη κάνει- προγράμματα με πανεπιστήμια του εξωτερικού, να μπορεί να προσελκύει φοιτητές από το εξωτερικό, οι οποίοι πληρώνουν δίδακτρα -καλή ώρα, βλέπετε, η Ιατρική στη Θεσσαλονίκη για αγγλόφωνα προγράμματα- δίνει τη δυνατότητα στο δημόσιο πανεπιστήμιο να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο όραμά μου η Ελλάδα να γίνει περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο» παρατήρησε.
Υπενθυμίζεται πως κατά τη χθεσινή έκτακτη σύνοδό τους οι πρυτάνεις συμφώνησαν με την πρόταση του υπουργείου Παιδείας να γίνουν ψηφιακά οι εξετάσεις στις υπό κατάληψη σχολές για να μη χαθεί η Εξεταστική.
«Πρόβλημα στο 1/3 των τμημάτων»
Σε συνέντευξή του ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης υπογράμμισε την πλήρη ετοιμότητα του υπουργείου για τη διεξαγωγή διαδικτυακών εξεταστικών στα ΑΕΙ και στην αντίστοιχη ολοκλήρωση των μαθημάτων στα τμήματα των σχολών που υπάρχει πρόβλημα με τις καταλήψεις.
Όπως διευκρίνισε μιλώντας στον Ant1 «στα 2/3 των τμημάτων των σχολών δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και, οι εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά». «Πρόβλημα υπάρχει με το υπόλοιπο 1/3 των τμημάτων κι εκεί θα εφαρμοστεί η ψηφιακή διδασκαλία και εξέταση. Δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο» διαβεβαίωσε.