© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Νέα δεδομένα για τις εξοπλιστικές συμφωνίες – μαμούθ Αθήνας και Ουάσιγκτον δημιουργεί η χθεσινή αποκάλυψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, ότι επίκειται συμφωνία για τη συμπαραγωγή στην Ελλάδα έως και 7 αμερικανικών φρεγατών νέας γενιάς.
Λίγα 24ωρα μετά την επιστολή του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άντονι Μπλίνκεν, που ανέφερε – σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές – ότι στην Ελλάδα θα πωληθούν έως και 40 μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35 (20+20) και θα παραχωρηθούν δωρεάν τέσσερις φρεγάτες LCS, δύο μεταγωγικά C-130, 60 θωρακισμένα οχήματα μάχης και περιπολικά πλοία, ο κ. Δένδιας γνωστοποίησε χθες ότι επίκεινται και άλλες συμφωνίες.
Ειδικότερα, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του, Βασίλειο Πάλμα, επισήμανε ότι η Αθήνα βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με την Ουάσιγκτον για την απόκτηση έως και επτά φρεγατών Constellation που θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα. «Ήδη στις 16 Ιανουαρίου 2024 παρελήφθη από το ΓΕΝ σχετική επιστολή του αμερικανικού Ναυτικού, καταρχήν αποδοχής του ενδιαφέροντός μας για τον σχεδιασμό και τη συμπαραγωγή επτά νέων φρεγατών κλάσης Constellation στα ελληνικά ναυπηγεία.
Με βάση, λοιπόν, αυτή την πρόταση, εφόσον υπάρξει συμφωνία, η Ελλάδα θα μπορούσε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αυτό ευθύς εξαρχής», ανέφερε. Σημείωσε, μάλιστα, ότι ο σχεδιασμός φρεγατών σύμφωνα με τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού θα μπορούσε να αποτελέσει «ένα τεράστιο άλμα και για τον ελληνικό στόλο αλλά και για την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία». Αναφερόμενος δε στις τέσσερις φρεγάτες LCS που θα δοθούν δωρεάν στην Ελλάδα από το αμερικανικό απόθεμα βάσει όσων ανέφεραν κυβερνητικές πηγές ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για «ενδιάμεση λύση» που βρίσκεται υπό μελέτη.
Διαδικασία sea trial
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φρεγάτες νέας γενιάς Constellation βασίζονται, όσον αφορά το σκαρί, στον σχεδιασμό των ιταλο-ελβετικών φρεγατών Fremm, τις οποίες η Ελλάδα είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες να παραγγείλει, συνολικά έξι, στα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Ωστόσο, με την οικονομική κρίση που ακολούθησε τα σχέδια δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα πρώτη αμερικανική φρεγάτα βρίσκεται στη διαδικασία sea trial, ενώ η υλοποίηση ενδεχόμενου ελληνικού προγράμματος υπολογίζεται μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας. Υπογραμμίζεται επίσης ότι το κόστος υπολογίζεται εξαιρετικά υψηλό, αλλά σε αντίθεση με το τρέχον εξοπλιστικό, η συμμετοχή μας στην κατασκευή των φρεγατών αυτών σε ελληνικά ναυπηγεία θα δημιουργήσει υπεραξίες για την ελληνική οικονομία.
Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει αναφερθεί στο κόστος της αγοράς των 40 F-35, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες ούτε για το πόσο θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό η ναυπήγηση των επτά φρεγατών. Ως προς τη συμφωνία για τα μαχητικά F-35 ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε «πρώιμο» να γίνεται αναφορά στο κόστος. «Τα λεγόμενα στον δημόσιο διάλογο, περί κόστους κ.λπ. είναι πάρα πολύ πρώιμα» είπε. Πάντως, δημοσιεύματα εκτιμούν το κόστος αγοράς των μαχητικών αεροσκαφών στα 8,6 δισ. δολάρια, το οποίο θα πολλαπλασιαστεί με τον εξοπλισμό τους. Επίσης, το συνολικό κόστος των επτά φρεγατών υπολογίζεται σε περισσότερα από 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις.
Εν τω μεταξύ, το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και η πρόεδρος των κοινοβουλευτικών επιτροπών Εξωτερικών και Άμυνας, Ντόρα Μπακογιάννη, έριξαν τον πήχη για τις εγγυήσεις που αναμενόταν να ζητήσει η Αθήνα για τη μη χρήση αμερικανικών F-16 εναντίον της Ελλάδας. «Από τη στιγμή που μιλάμε για συμμάχους αυτές οι εγγυήσεις είναι πάγια διεκδίκησή μας και είναι και αυτονόητο ότι ζητούνται και πρέπει να υπάρχουν», ανέφερε αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε σχετική ερώτηση. Σε πολύ πιο ξεκάθαρο τόνο η κ. Μπακογιάννη δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή της ότι δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς έναν τέτοιο όρο. «Είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε έναν τέτοιον γραπτό όρο; Όχι», είπε, αλλά σημείωσε ότι μπορούμε να περιμένουμε έναν όρο ότι «οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν αλληλοσκοτώνονται».