Skip to main content

Κ. Πιερρακάκης: Δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο- Πρόβλημα με το 1/3 των σχολών

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

«Οι πρυτάνεις δεν χρειάζεται να ανησυχούν, τους στηρίζουμε στην λειτουργία τους και στηρίζουμε και το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, αλλά έχουν από τη θέση τους υποχρεώσεις και πρέπει να τις αναλάβουν»

Στην πλήρη ετοιμότητα του υπουργείου Παιδείας για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών εξεταστικών στα ΑΕΙ και στην αντίστοιχη ολοκλήρωση των μαθημάτων στα τμήματα των σχολών που υπάρχει πρόβλημα με τις καταλήψεις αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.

«Είμαστε έτοιμοι και για την ολοκλήρωση των μαθημάτων και για την διεξαγωγή των εξετάσεων με ψηφιακά μέσα, άλλωστε υπάρχει η εμπειρία από την περίοδο της πανδημίας», υποστήριξε ο κ. Πιερρακάκης αναφερόμενος στην σημερινή απόφαση της Συνόδου των πρυτάνεων, στην οποία έγινε δεκτή η ερμηνευτική του εγκύκλιος, για να αντιμετωπιστεί το υφιστάμενο αδιέξοδο με την χρήση της τεχνολογίας.

«Στα 2/3 των τμημάτων των σχολών δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, οι εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά. Πρόβλημα υπάρχει με το υπόλοιπο 1/3 των τμημάτων κι εκεί θα εφαρμοστεί η ψηφιακή διδασκαλία και εξέταση. Δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο» προσέθεσε ο υπουργός, χαρακτηρίζοντας ως «αδιανόητο αυτό που συμβαίνει με τις καταλήψεις».

Ο υπουργός κάλεσε τους πρυτάνεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την ομαλή λειτουργία των σχολών των οποίων προΐστανται και ανέφερε πως η αστυνομία έχει ήδη παρέμβει όπου χρειάστηκε, καθώς «υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο νόμου και θα γίνει ό,τι ο νόμος ορίζει».

«Οι πρυτάνεις δεν χρειάζεται να ανησυχούν, τους στηρίζουμε στην λειτουργία τους και στηρίζουμε και το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, αλλά έχουν από τη θέση τους υποχρεώσεις και πρέπει να τις αναλάβουν», διευκρίνισε ο κ. Πιερρακάκης.

Αρνήθηκε την προοπτική «ότι μπορεί να ρίξει λάδι στη φωτιά η αστυνομική παρέμβαση στα ΑΕΙ» και τόνισε πως «δεν πρόκειται από την άλλη να ρίξουμε νερό στον μύλο όσων ψάχνουν προβοκάτσιες. Ο νόμος είναι νόμος και θα εφαρμοστεί».

Ο κ. Πιερρακάκης επανέλαβε την κυβερνητική δέσμευση για την ολοκληρωτική στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου και αναρωτήθηκε «τελικά ποιος απειλεί το δημόσιο πανεπιστήμιο, η κυβέρνηση που το στηρίζει αναφανδόν ή εκείνοι που το υπονομεύουν με τις καταλήψεις;».

«Χρηματοδοτούμε το δημόσιο πανεπιστήμιο με περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ευρώ, την ώρα που έως το 2018 η χρηματοδότηση του έβαινε μειούμενη και από το 2018 και μέχρι σήμερα ξεκίνησε να αυξάνεται. Σας αποκαλύπτω κάτι για να δείτε την μέριμνα για τα δημόσια ΑΕΙ. Ο νέος νόμος για τα μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια έχει 200 άρθρα, από αυτά 170 αφορούν στο δημόσιο πανεπιστήμιο και στην ενίσχυση του αυτοδιοικητικού του χαρακτήρα για να απελευθερωθεί από τα γραφειοκρατικά δεσμά του και μόνο τα 30 αναφέρονται στα μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά ιδρύματα» υποστήριξε.

Τέλος, ο κ. Πιερρακάκης επανέλαβε τις κυβερνητικές δεσμεύσεις να είναι «τα κριτήρια εισαγωγής στα μη κρατικά ΑΕΙ τα σκληρότερα στην Ευρώπη κι αυτό θα φανεί μόλις δημοσιευθεί το σχέδιο νόμου» και ανέφερε πως «στα μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ προσφέρουμε τα απαραίτητα ακαδημαϊκά δικαιώματα, ώστε να είναι κανονικά πανεπιστημιακά εκπαιδευτικά ιδρύματα επιπλέον των επαγγελματικών που τα έχουν και τα κολλέγια, τα οποία αναγκαστήκαμε με ευρωπαϊκή νομολογία να τα αποδεχθούμε».