Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται στην πολιτική σκηνή η συζήτηση για την επιστολική ψήφο και η τριήμερη συνεδρίαση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται σήμερα με ονομαστική ψηφοφορία. Η διάταξη που προβλέπει καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές αλλά και σε εθνικά δημοψηφίσματα πρόκειται να περάσει από την Βουλή, καθώς αρκούν 151 θετικές ψήφοι.
Ωστόσο για την τροπολογία που κατατέθηκε την Δευτέρα – και η οποία προβλέπει επιστολική ψήφο για τους απόδημους και στις εθνικές εκλογές – απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι. Η πλειοψηφία αυτή δεν συγκεντρώνεται, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπολύουν σφοδρά πυρά στην κυβέρνηση πως αιφνιδίασε με την κατάθεση της τροπολογίας χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση.
Τι λέει η κυβέρνηση
Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατατέθηκε για την επιστολική ψήφο στους απόδημους στις εθνικές εκλογές.
Όπως είπε όταν διαπιστώθηκε η θετική στάση πολλών κομμάτων στο νομοσχέδιο «θεωρήσαμε χρέος μας να καταθέσουμε μια πρόσθετη πράξη, ξεχωριστή από το σχέδιο νόμου, ώστε να μπορέσει ο κάθε βουλευτής να τοποθετηθεί ξεχωριστά επί του νομοσχεδίου και επί της τροπολογίας».
Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών σημείωναν πως «από τη στιγμή που κόμματα που εκπροσωπούν πάνω από 230 βουλευτές τοποθετήθηκαν θετικά υπέρ της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού μέσω επιστολικής ψήφου, γιατί όχι και στις εθνικές εκλογές;».
Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν πως «η συζήτηση για τη διευκόλυνση του δικαιώματος άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από τους Έλληνες του εξωτερικού συζητείται στη Βουλή τα τελευταία 50 χρόνια. Ας μην αφήσουμε να περάσουν 50 ακόμα χρόνια».
Από την κυβέρνηση εκτιμούν πως το μέτρο της επιστολικής ψήφου θα συμβάλλει στην μείωση των ποσοστών της αποχής, ενώ επισημαίνεται πως ανάλογες ρυθμίσεις εφαρμόζονται και σε άλλα κράτη.
Τα πυρά της αντιπολίτευσης
Σε υψηλούς τόνους κριτική στην κυβέρνηση- για την κατάθεση της τροπολογίας – ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μιλώντας στην Ολομέλεια ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι «σκοπίμως δυναμίτισε τη συζήτηση για ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο και την επιδιωκόμενη συναίνεση και υποβάθμισε τη νομοθετική διαδικασία με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων». Όπως είπε «δεν δίνουμε καμία συναίνεση, γιατί η μεθόδευση της κυβέρνησης είναι κατάντια και εκείνη ήταν που υπονόμευσε τη συναίνεση που θέλησε να προσφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση».
«Σας καλούμε να αποσύρετε τη τροπολογία που φέρατε απο το παράθυρο» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση. Όπως υπογράμμισε « είμαστε έτοιμοι και θετικοί επί της αρχής, σε νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου σε όσους έχουν εκλογικό δικαίωμα και είναι κάτοικοι εξωτερικού αλλά και σε όσους ψηφίζουν εντός της επικράτειας και έχουν τα συγκεκριμένα κωλύματα που ανέφερα» (σημείωση : θέματα υγείας, ηλικίας, αναπηρίας, σπουδών, εργασίας, απόστασης). Για να προσθέσει «σε έναν τέτοιο νόμο το ΠΑΣΟΚ είναι θετικό. Σε οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι, είμαστε απολύτως αρνητικοί»
Για ένα «επικίνδυνο, αντιδραστικό νομοσχέδιο» μίλησε στη Βουλή ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Μάλιστα κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει «αυτό το άθλιο νομοσχέδιο μαζί με την τροπολογία».