© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
«Παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας» χαρακτήρισε την Ελλάδα σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Ναυτεμπορική, η ευρωβουλευτής με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, υποστηρίζοντας ότι η χώρα αποτελεί έναν «έναν σοβαρό και ισότιμο εταίρο».
Η Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε και στην επιστολική ψήφο τονίζοντας πως «αποτελεί μία ακόμη τομή» στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης της, ενώ εξέφρασε την στήριξη της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας στις προσπάθειες του Κυριάκου Μητσοτάκη για εύρεση επιπλέον πόρων από την αναθεώρηση του Προϋπολογισμού της ΕΕ.
Η κ. Ασημακοπούλου, μιλώντας στη Ναυτεμπορική, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη ραγδαία άνοδο της ακροδεξιάς, επισημαίνοντας πως «δεν μπορούμε να την αμφισβητήσουμε ούτε και να εθελοτυφλούμε».
Παράλληλα, ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου της ΕΕ, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, τόνισε πως η ΕΕ στοχεύει με την πλατφόρμα Access2Markets στην ισχυροποίηση των ΜμΕ και την ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητάς τους.
Κυρία Ασημακοπούλου, οι Ευρωεκλογές του Ιουνίου, αποτελούν μια κρίσιμη διαδικασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Ποιο είναι το μήνυμα, ώστε να προσέλθουν οι πολίτες στις κάλπες και να ψηφίσουν;
Η Ελλάδα και οι Έλληνες ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια εδώ και 42 χρόνια, από την εποχή της ΕΟΚ και του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Η εικόνα της χώρας μπορεί να δέχτηκε ισχυρό πλήγμα με τα μνημόνια, τη μακρόχρονη οικονομική κρίση και το σενάριο του GREXIT, σήμερα, όμως, διανύοντας τη δεύτερη κυβερνητική θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη, όλα αυτά αποτελούν πλέον παρελθόν.
Σήμερα μιλάμε για μία Ελλάδα που πρωταγωνιστεί με τις προτάσεις της στην Ευρώπη, που δεν ετεροπροσδιορίζεται και αποτελεί έναν σοβαρό και ισότιμο εταίρο.
Κυρίως, όμως, μιλάμε για ένα κράτος που θεωρείται παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας, με σταθερό κυβερνητικό ορίζοντα, σε μία δύσκολη και γεωπολιτικά ασταθή περιοχή, καθώς και αποτελεσματικός φύλακας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Η διατήρηση αυτής της εικόνας είναι και το διακύβευμα των φετινών Ευρωεκλογών για την Ελλάδα.
Η άνοδος της ακροδεξιάς αποτελεί για την Ευρώπη μια πραγματικότητα. Πιστεύετε αυτό θα αντικατοπτριστεί και στις κάλπες του Ιουνίου με ενίσχυση του ευρωσκεπτικισμού;
Δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε και να εθελοτυφλούμε απέναντι στο θλιβερό φαινόμενο της ανόδου ακροδεξιών μορφωμάτων στην Ευρώπη. Ο «ακραίος» και εμπρηστικός λόγος, από συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες, εκτοξεύεται συχνά σε περιόδους κρίσεων για πολιτικό και μικροκομματικό όφελος και η σημερινή συγκυρία δεν αποτελεί εξαίρεση.
Σίγουρα, η Ευρώπη της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των αξιών, που αποτελούν τη βάση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, δεν αισθάνεται ότι απειλείται, ωστόσο δεν θα αποτελέσει έκπληξη η ενίσχυση τέτοιων δυνάμεων στις Ευρωεκλογές.
Συνεπώς, είναι η ώρα να συζητήσουμε σοβαρά για την Ευρώπη του αύριο, ώστε να διαφυλάξουμε την ευημερία των πολιτών της και τη δημοκρατία.
Για πρώτη φορά τίθεται στη χώρα μας ο θεσμός της Επιστολικής Ψήφου. Μπορεί να εφαρμοστεί και να αυξήσει τη συμμετοχή των πολιτών στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου και όχι μόνο;
Ο θεσμός της Επιστολικής Ψήφου αποτελεί μία ακόμη τομή στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Δίνει τη δυνατότητα σε ομάδες πολιτών που αδυνατούσαν να προσέλθουν στις κάλπες, για λόγους υγείας, αναπηρίας, σπουδών κ.ά., να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όπως συμβαίνει ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Επίσης, διευκολύνει και όσους βρίσκονται εκτός της επικράτειας, ειδικά τον απόδημο ελληνισμό, καθιστώντας ακόμη πιο στενούς τους δεσμούς με την πατρίδα.
Με την ιστορική αυτή μεταρρύθμιση ενισχύεται η συμμετοχή του σώματος των ψηφοφόρων στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου και παράλληλα δίνεται μία ακόμη πιο ισχυρή εντολή στους εκλεγμένους εκπροσώπους. Επομένως, είναι ζήτημα δημοκρατίας.
Είστε Αντιπρόεδρος της INTA, της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου της ΕΕ. Πώς θα μπορούσε η ΕΕ να στηρίξει τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ), σε ένα περιβάλλον μεγάλου ανταγωνισμού;
Στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου στόχος μας είναι η διεύρυνση του δικτύου εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ, με σκοπό την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ισχυροποίησης της ανταγωνιστικότητάς των ΜμΕ, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας. Για τον σκοπό αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εισάγει ένα εξαιρετικά εύχρηστο και άμεσα λειτουργικό ψηφιακό εργαλείο, την πλατφόρμα «Access2Markets», για την οποία είχα αναλάβει την πρωτοβουλία να την καταστήσω γνωστή στη χώρα μας.
Η εν λόγω πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα της άμεσης πρόσβασης σε 120 αγορές ανά τον κόσμο, σε όποιον ενδιαφέρεται να εξάγει τα προϊόντα του, προσφέροντας πληροφορίες σχετικά με τη χώρα εξαγωγής και το νομικό πλαίσιο, τους φόρους και τους δασμούς, όπως και τις σχετικές εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που βρίσκεται στη διάθεση των ΜμΕ που επιθυμούν να επεκτείνουν την εμπορική τους δραστηριότητα εντός και εκτός Ευρώπης.
Οι ηγέτες της ΕΕ δεν έχουν καταλήξει σχετικά με την ενδιάμεση επανεξέταση του μακροπρόθεσμου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για την περίοδο 2021-2027. Ποιοι οι στόχοι της Ελλάδας;
Η Αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027 βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Ολομέλεια της περασμένης εβδομάδας, στο Στρασβούργο, τόσο κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος της Βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ όσο και κατά τη συζήτηση για την προετοιμασία της έκτακτης Συνόδου Κορυφής των 27, την 1η Φεβρουαρίου, οπότε και ελπίζουμε να έχουμε στα χέρια μας τη θέση του Συμβουλίου για τον Προϋπολογισμό.
Στην Ευρωομάδα της Νέας Δημοκρατίας στηρίζουμε τις προσπάθειες του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για εύρεση επιπλέον πόρων από την αναθεώρηση του Προϋπολογισμού. Η ενίσχυση του Ταμείου Αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, την ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, καθώς και η ευελιξία στη χρήση των κονδυλίων, αποτελούν τις βασικές επιδιώξεις και στόχους της Ελλάδας.