Τη στάση που θα κρατήσουν όταν έρθει η ώρα της ψηφοφορίας στο νομοσχέδιο για τον γάμο ομόφυλων, αποκαλύπτουν σταδιακά οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι που ακόμα και τώρα παραμένουν αναποφάσιστοι. Η κυβέρνηση πάντως επιταχύνει την συζήτηση του νομοσχεδίου που θα περάσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας από το υπουργικό συμβούλιο.
Στο κυβερνών κόμμα εκτιμούν πως ήδη υπάρχουν περίπου 100 θετικές ψήφοι από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας 20 με 22 διαφωνούντων και οι υπόλοιποι βουλευτές είναι αναποφάσιστοι. Πάντως το νομοσχέδιο αναμένεται να περάσει χωρίς προβλήματα, καθώς θα υπερψηφιστεί και από βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Όσον αφορά στο υπουργικό συμβούλιο έχει πει πως δεν θα υπερψηφίσει ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης (που πιθανότατα θα απέχει). Παράλληλα υπάρχουν και κάποιοι υφυπουργοί που δεν έχουν πει τελικά τι θα κάνουν (π.χ. o Γ. Κεφαλογιάννης, ο Σ. Κελέτσης, η Μ. Κεφαλά).
Να υπογραμμιστεί εδώ πως εισηγητής του νομοσχεδίου θα είναι ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ενώ στην διήμερη ενημέρωση των βουλευτών στις προωθούμενες ρυθμίσεις αναφέρθηκαν οι αντιπρόεδροι του κόμματος ´Αδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης. Όπως είναι αναμενόμενο με δημόσιες παρεμβάσεις τους υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης τάσσονται καθαρά υπέρ του νομοσχεδίου.
Ποιοι θα ψηφίσουν
Όσον αφορά στους βουλευτές που πρόκειται να υπερψηφίσουν την ρύθμιση είναι μεταξύ άλλων: o Γιώργος Σταμάτης, η Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, ο Τάσος Χατζηβασιλείου, ο Ιάσωνας Φωτήλας, ο Γιάννης Λοβέρδος, ο Λευτέρης Κτιστάκης, η Αννα Ευθυμίου, η Ζωή Ράπτη κ.α. Υπάρχουν και αυτοί που δήλωσαν πως άλλαξαν γνώμη και πήγαν στο «ναι», όπως ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος και οι βουλευτές Μακάριος Λαζαρίδης και Τζίνα Οικονόμου.
Τα «όχι»
Στον αντίποδα δεδομένο είναι πως δεν θα ψηφίσει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που μάλιστα έχει μιλήσει με αιχμηρό τρόπο και για τη συζήτηση περί αποχής. Στο «όχι» είναι μεταξύ άλλων ο Κώστας Καραγκούνης, ο Βασίλης Γιόγιακας, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, o Θεόφιλος Λεονταρίδης, η Αννα Καραμανλή, ο Θεόδωρος Καράογλου, o Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, o Νότης Μηταράκης, ο Κώστας Γκιουλέκας κ.α.
Δεν αναμένεται να υπερψηφίσουν – καθώς έχουν σοβαρές ενστάσεις κυρίως για το θέμα της τεκνοθεσίας- ο Θάνος Πλεύρης, ο Θανάσης Δαβάκης, ο Περικλής Μαντάς, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Δημήτρης Κούβελας και ο Γιάννης Καλλιάνος (είχε πει πως θα απέχει ) κ.α. Παράλληλα υπάρχουν βουλευτές που είναι προβληματισμένοι και ακόμα φαίνεται πως δεν έχουν καταλήξει στην τελική τους απόφαση, όπως ο Κώστας Κατσαφάδος, ο Γιώργος Καρασμάνης, ο Κώστας Βλάσσης, ο Γιώργος Βλάχος, ο Χρήστος Μπουκώρος κ.α.
Το χρονοδιάγραμμα
«Το θέμα της ισότητας στο γάμο θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο και μετά από δημόσια διαβούλευση θα εισαχθεί στο Κοινοβούλιο και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα γίνει νόμος του κράτους τις πρώτες δύο εβδομάδες του Φεβρουαρίου» υπογράμμισε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης. Από την κυβέρνηση δεν θέλουν το θέμα να σέρνεται για μεγάλο διάστημα και στόχος είναι να επιταχυνθεί η λήψη των αποφάσεων.
Υπενθυμίζεται, πως το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα νομοθετικό σπριντ και μεταξύ άλλων αναμένεται να ψηφιστούν η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές, οι διατάξεις για την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης και το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.