Την πρόθεση του να υπερψηφίσει το σχέδιο νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, εφόσον όσα έχουν διατυπωθεί αποτυπωθούν και στο χαρτί χωρίς αστερίσκους, εξέφρασε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ σημείωσε ότι οι βουλευτές δεν πρέπει να απέχουν.
Μιλώντας στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή «Rush Hour» με τη Νικόλ Λειβαδάρη το μεσημέρι της Πέμπτης και αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε ότι «εγώ ενημερώθηκα ίσως από τους πρώτους μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα για το συγκεκριμένο θέμα, όταν αρχές του Οκτωβρίου 2023 ζήτησε να με συναντήσει ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού και απ’ ό,τι μου είπε με εντολή του πρωθυπουργού, ο κ. Πατέλης, ο οποίος με ενημέρωσε για αυτό που σκεφτόταν για το συγκεκριμένο θέμα».
«Κάναμε μια συζήτηση γύρω στη μιάμιση ώρα και του είπα δυο πράγματα, το ένα από αυτά που του είπα, είναι όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ» σημείωσε και εξήγησε: «Του είπα ότι τουλάχιστον σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας υπάρχουν δυο κόκκινες γραμμές που δεν ξεπερνιούνται από τους βουλευτές της Ν.Δ., η μια αφορά την παρένθετη μητέρα και το δεύτερο αφορά το Γονέας 1 και Γονέας 2. Δεν θα πω ότι επειδή το πρότεινα εγώ, για αυτό ο Πρωθυπουργός το υιοθέτησε, σίγουρα θα υπήρχαν και άλλοι που θα το είπαν», σημείωσε.
«Εφόσον αυτά αποτυπωθούν στο χαρτί χωρίς αστερίσκους, εγώ θα υπερψηφίσω το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου», υπογράμμισε ο κ. Κακλαμάνης και συνέχισε: «Το δεύτερο που του είπα ήταν ότι προτιμώ σαν εισήγηση να είναι μετά τις ευρωεκλογές ή εάν ο Πρωθυπουργός δεν το επιθυμεί αυτό -η συνάντηση έγινε αρχές Οκτωβρίου- του είπα ότι το θέμα αυτό έπρεπε να λήξει μέσα στον μήνα Νοέμβριο».
Ο κ. Κακλαμάνης τόνισε πως «νομίζω ότι θα υπάρχει ένα πολιτικό κόστος το μέγεθος του οποίου δεν μπορώ να σας το πω σήμερα». Τόνισε πως «πάντα υποστήριζα ότι ο πολιτισμός μιας πολιτείας και μιας κοινωνίας βαθμολογείται και αξιολογείται τελικά από τη συμπεριφορά απέναντι στις μειονότητες» και πρόσθεσε: «Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν αφορούν τις πλειοψηφίες, κατά κανόνα αφορούν μειονότητες, όποια και εάν είναι αυτά τα ανθρώπινα δικαιώματα».
«Έπρεπε να λυθεί αυτό το θέμα» συνέχισε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ρύθμιση θα υπερψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία, παρά τις ενστάσεις που διατυπώνουν άλλα κόμματα.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο βουλευτής της Ν.Δ. τόνισε πως «για τέτοια σοβαρά πράγματα θεωρώ ότι έπρεπε να γίνει σύγκλιση Κοινοβουλευτικής Ομάδας και σας λέω ότι μάλλον θα γίνει σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μόλις παρουσιαστεί το σχέδιο νόμου».
Ως προς τη θέση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι η αποχή είναι μια αξιοπρεπής στάση, ο κ. Κακλαμάνης επεσήμανε ότι «δεν πιστεύω ότι ο βουλευτής πρέπει να απέχει, ο βουλευτής πάει και ψηφίζει είτε ναι είτε όχι». «Δεν είμαι υπέρ της αποχής, ο βουλευτής οφείλει να έχει το θάρρος να ψηφίζει ναι ή όχι, και καμιά φορά είτε το ναι είτε το όχι έχει και ένα προσωπικό κόστος» τόνισε.
Όπως συμπλήρωσε, «ο λαός δεν μας ψηφίζει για να είμαστε πίσω από αυτόν, μας ψηφίζει για να είμαστε δίπλα σε αυτόν σε ό,τι αφορά τα δίκαια αιτήματά του και μπροστά από αυτόν όταν πρέπει να πάρουμε αποφάσεις που μπορεί πρόσκαιρα να φαίνονται ότι έχουν κόστος, αλλά πιστεύω ότι μελλοντικά έχουν όφελος».
Ο κ. Κακλαμάνης σημείωσε ότι διαφωνεί με τη θέση του πρωθυπουργού ότι θα ήταν μια αξιοπρεπής στάση η αποχή, επισημαίνοντας ότι στο κομμάτι αυτό συμφωνεί με τον Αντώνη Σαμαρά. «Ακόμα και όταν διαφωνούμε με αυτά που λέει ο Αντώνης Σαμαράς, οφείλουμε να τον σεβόμαστε» τόνισε σε άλλο σημείο.
«Ο πρωθυπουργός ορίζει τους υπουργούς, θεωρώ αδιανόητο ένας υπουργός να διαφωνεί με τον πρωθυπουργό που τον διόρισε και να παραμένει στην κυβέρνηση. Δεν παραιτείται ο πρωθυπουργός, παραιτείται ο υπουργός. Αυτό αφορά και τους υφυπουργούς» σημείωσε ο κ. Κακλαμάνης.