Skip to main content

Ν. Δένδιας: Πρέπει οι Ένοπλες Δυνάμεις να εκσυγχρονιστούν

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI

Το έτος στόχος είναι το 2030, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας

Οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να εκσυγχρονιστούν, επανέλαβε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

«Έχουμε περάσει σε μία τελείως νέα εποχή» τόνισε ο κ. Δένδιας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24, ενώ πρόσθεσε: «Ο πόλεμος σε Ουκρανία, Γάζα, Καύκασο, οι ευρύτερες συγκρούσεις στην περιοχή, μας δείχνουν πλέον ότι ο πόλεμος διεξάγεται με διαφορετικό τρόπο σε σύγκριση με το παρελθόν».

«Πρέπει λοιπόν και οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας να εκσυγχρονιστούν. Να ασπαστούν τα καινούρια δόγματα, να αντιληφθούν τα καινούρια διδάγματα και να προσαρμόσουν αναλόγως τις τακτικές τους και τα μέσα τα οποία διαθέτουν» επεσήμανε ο υπουργός Άμυνας.

Όπως πρόσθεσε, «αυτήν ακριβώς την προτεραιότητα, την οποία συμμερίζονται οι πάντες, έχει αναλάβει να υλοποιήσει η νέα ηγεσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρει και θα τα καταφέρει πάρα πολύ καλά».

Ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι «πρέπει να βάζουμε και ένα χρονικό ορόσημο». Όπως συμπλήρωσε, η ημερομηνία στόχος είναι το 2030.

Οι 3 πυλώνες για τις Ένοπλες Δυνάμεις του 2030

Την Παρασκευή, σε δήλωσή του μετά Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), ο κ. Δένδιας περιέγραψε τις εθνικές προτεραιότητες που καλείται να εφαρμόσει η νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Η επιλογή της νέας ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων σηματοδοτεί τη νέα προσέγγιση της κυβέρνησης για την εθνική ασφάλεια. Την Εθνική Στρατηγική για τις Ένοπλες Δυνάμεις του 2030. Ένα Σύγχρονο Αμυντικό Δόγμα» ανέφερε ο κ. Δένδιας επισημαίνοντας ότι «η νέα ηγεσία καλείται να υπηρετήσει αυτή την αλλαγή».

Όπως τόνισε, στόχος της αλλαγής που ξεκινά σήμερα είναι ο πολύπλευρος εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων, με προσαρμογή στα σύγχρονα δεδομένα και τις ανάγκες. «Μια εθνική προσπάθεια για την αποτελεσματική θωράκιση της πατρίδας μας απέναντι σε κάθε μορφής απειλή, συμβατική ή υβριδική» σημείωσε.

Η αλλαγή, σύμφωνα με τον υπουργό, αφορά σε 3 βασικούς πυλώνες:

  • Πρώτος πυλώνας η πλήρης αναδιοργάνωση της Δομής και Λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων. «Στόχος ένα οργανωτικά σύγχρονο, ευέλικτο και επιχειρησιακά αποτελεσματικό σχήμα, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις αλλά και στις πραγματικές δυνατότητες της πατρίδας μας. Από την αναδιάταξη Σχηματισμών/Μονάδων και τη συγκρότηση Μονάδων Διττού ρόλου/χρήσης για την Άμυνα και την Πολιτική Προστασία, έως τον εξορθολογισμό στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων» σημείωσε ο υπουργός.
  • Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στα οπλικά συστήματα των Ενόπλων Δυνάμεων. «Με την επικαιροποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος, που θα λαμβάνει υπόψη τα διδάγματα Ουκρανίας, Καυκάσου και Μέσης Ανατολής, τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις δημοσιονομικές δυνατότητες» σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Απαιτείται προσήλωση σε τεχνολογικά προηγμένες λύσεις, αποτελεσματικές και με καλύτερη αναλογία κόστους-οφέλους. Ταυτόχρονα, απαιτείται ανάπτυξη νέων μέσων από την εγχώρια παραγωγή. Η χώρα διαθέτει το κατάλληλο ανθρώπινο κεφάλαιο. Οφείλει να το αξιοποιήσει. Με το υπό ίδρυση Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης Καινοτομίας, δημιουργείται ένα οικοσύστημα καινοτομίας. Θα χρηματοδοτεί την παραγωγή των μέσων που οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν προδιαγράψει, ενισχύοντας, παράλληλα, την ελληνική αμυντική βιομηχανία και την οικονομία της χώρας».
    «Αυτονόητα, οι σύγχρονες Ενόπλες Δυνάμεις προϋποθέτουν έναν αποτελεσματικό μηχανισμό συντήρησης των υφιστάμενων σε χρήση μέσων. Με ένα νέο μοντέλο λειτουργίας της Αμυντικής Βιομηχανίας. Με αφετηρία τις αλλαγές στην ΕΑΒ στο αμέσως προσεχές διάστημα και ακολούθως στα ΕΑΣ. Με τη δημιουργία μιας υγειούς βάσης συνεργασίας με την Ελληνική Ναυπηγική Βιομηχανία» επεσήμανε ο υπουργός.
  • Τρίτος πυλώνας οι ανθρώπινοι πόροι των Ενόπλων Δυνάμεων. «Με την επικείμενη αναβάθμιση της εκπαίδευσης των Αξιωματικών, με τον επανασχεδιασμό της διαδρομής καριέρας και σταδιοδρομίας των αξιωματικών, με τη διεύρυνση του σημαντικού ρόλου του Σώματος Υπαξιωματικών. Αυτονόητη προϋπόθεση στον τρίτο πυλώνα αποτελεί η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Προτεραιότητα η κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των ενστόλων μας, για την οποία θα ξεκινήσει σύντομα η Α΄ Φάση ενός μεγαλόπνοου οικιστικού προγράμματος και η βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης. Οι αλλαγές στον τρόπο αξιοποίησης των ανθρωπίνων πόρων περιλαμβάνουν την αναθεώρηση στη θητεία των στρατεύσιμων. Τη μετάβαση από τη ‘Θητεία-Αγγαρεία’ στη ‘Θητεία-Εφεδρεία’ και στη ‘Θητεία-Ευκαιρία’. Σε αναβάθμιση της εκπαίδευσης με βάση το φινλανδικό μοντέλο με τις κατάλληλες προσαρμογές και την πρόβλεψη επανεκπαίδευσης σε τακτά διαστήματα σε εθελοντική βάση, αλλά και τη δυνατότητα απόκτησης δεξιοτήτων σε όσους το επιλέξουν» σημείωσε ο υπουργός.

«Αυτές τις εθνικές προτεραιότητες καλείται να εφαρμόσει η νέα ηγεσία. Ένα νέο δόγμα που συνιστά αλλαγή σελίδας και οδηγεί στις Ένοπλες Δυνάμεις του 2030. Μια αλλαγή απόλυτα επιβεβλημένη, για να μην πω καθυστερημένη. Πέρα από τον μέχρι πρότινος ορίζοντα. Μια αλλαγή που θα αυξήσει τις δυνατότητες αποτροπής κάθε απειλής, και θα ενισχύσει το ρόλο μας στην ευρύτερη περιοχή» επεσήμανε.

Διαβάστε επίσης:

ΚΥΣΕΑ: Ο Δημήτρης Χούπης νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Δημήτριος Χούπης: Ποιος ειναι ο νέος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ – Το βιογραφικό του

Ν. Δένδιας: Οι 3 πυλώνες για τις Ένοπλες Δυνάμεις του 2030 – Οι εθνικές προτεραιότητες για τη νέα ηγεσία