Skip to main content

Θ. Φωτίου: Κατασκευασμένη και ψευδής η ιστορία του δανείου στο Γαλάτσι- Ο Κ. Μητσοτάκης προσβάλλει τους νέους

«Η στεγαστική κρίση, ιδίως των νέων, δεν είναι κρίση ιδιοκτησίας, αλλά κρίση ενοικιαζόμενης κατοικίας, λόγω της τεράστιας αύξησης ενοικίων»

«Xθες τα ΜΜΕ κατακλύστηκαν από την επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στο «ευτυχές» ζευγάρι στο Γαλάτσι που αγόρασε με δάνειο από το πρόγραμμα «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ» της ΔΥΠΑ για νέους ένα εξαιρετικό σπίτι, πληρώνοντας μηνιαία δόση το μισό από το ενοίκιο που θα πλήρωνε. Το ίδιο απόγευμα αποκαλύφθηκε η απάτη του Πρωθυπουργού προς του νέους», σημείωσε η βουλευτής Νοτίου Τομέα της Νέας Αριστεράς, Θεανώ Φωτίου.

Μάλιστα, τνοίζει ότι «το ζευγάρι δεν ήταν τυχαίο. Είχε εμφανιστεί τον Μάιο του 2023 σε συζήτηση για την Οικονομία με τον Πρωθυπουργό στην Ελευσίνα δηλώνοντας ότι ήδη έχει αγοράσει το δικό του σπίτι στο Γαλάτσι όπου και κατοικεί, με δάνειο της ΔΥΠΑ. Όμως τα πρώτα δάνεια, σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του Υπ. Εργασίας εκταμιεύτηκαν με υπογραφή του τότε Υπουργού κ. Γεωργιάδη στις 29 Ιουνίου 2023!!!». Η κ. Φωτίου δηλώνει πως αμφισβητεί «όλα όσα διαφήμισε χθες ο πρωθυπουργός», ενώ παράλληλα απαιτεί τα ακριβή στοιχεία: «Πότε εγκρίθηκε το δάνειο, πότε πρότειναν στην Τράπεζα το σπίτι, πότε πήραν τα χρήματα, και πόση δόση πληρώνουν».

Η βουλευτής της Νέας Αριστεράς υπογραμμίζει πως έχει καταγγείλει από τον Δεκέμβρη του 2022 το πρόγραμμα «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ» ως αναποτελεσματικό και λανθασμένο. Διότι το ύψος του δανείου, που δεν αρκεί σήμερα για ένα σπίτι ικανό να στεγάσει το μέλλον μιας νέας οικογένειας, η διάρκεια αποπληρωμής των 30 χρόνων, που προϋποθέτει νέους με σταθερό καλό εισόδημα ή οικογένεια που θα τους στηρίζει, και οι προϋποθέσεις του ακινήτου έχουν ως αποτέλεσμα μόνον το 1/3 των προεγκρίσεων να καταλήγει σε εκταμίευση δανείου. Όπως φαίνεται και από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, αυτό δεν είναι μέτρο ενίσχυσης των νέων, αλλά τόνωσης της δανειοδοτικής δραστηριότητας των τραπεζών».

Επιπλέον, η κ. Φωτίου δήλωσε πως «η στεγαστική κρίση, ιδίως των νέων, δεν είναι κρίση ιδιοκτησίας, αλλά κρίση ενοικιαζόμενης κατοικίας, λόγω της τεράστιας αύξησης ενοικίων. Αυτό το γνωρίζει ο Κυρ. Μητσοτάκης. Εξ ου και η δεύτερη παραπλάνηση από το Γαλάτσι: Η «κατασκευή κατοικιών από developers» για διασφάλιση κοινωνικής κατοικίας που εξήγγειλε είναι στην πραγματικότητα παραχώρηση οικοπέδων-φιλέτων του πρ. ΟΕΚ σε μεγαλοκατασκευαστές. Και όχι έναντι αριθμού κατοικιών, όπως στην κοινή αντιπαροχή, αλλά της υποχρέωσης του κατασκευαστή να ενοικιάσει ένα ποσοστό των κατοικιών με χαμηλότερο ενοίκιο σε δικαιούχους που θα υποδείξει η ΔΥΠΑ. Ποιο ποσοστό, πόσο ενοίκιο, για πόσα χρόνια κ.λπ., τα καθορίζει ο κατασκευαστής στην πρότασή του».

Τέλος, παρουσίασε το σχέδιο της Νέας Αριστεράς για έξοδο από την στεγαστική κρίση «με ένα νόμο-πλαίσιο για τη κατοικία και την κοινωνική κατοικία. Απαιντούνται όμως κατεπείγοντα μέτρα για:

  1. Σταμάτημα των πλειστηριασμών
  2. Περιορισμό του airbnb, που αποτελεί την κύρια αιτία για τη φούσκα των ενοικίων. Η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει μόνον φοροεισπρακτικά μέτρα για να το κάνει λιγότερο ελκυστικό στους ιδιοκτήτες. Εμείς προτείνουμε να επιτρέπεται μόνον σε φυσικά πρόσωπα (μικροϊδιοκτήτες) για 2-3 ακίνητα/ΑΦΜ ιδιοκτήτη ή/και διαχειριστή και να απαγορεύεται σε επιχειρήσεις που υποκρύπτουν τουριστικό προϊόν.
  3. Εγγύηση ενοικίου για νέες/νέους σε επισφαλείς ή εποχικές εργασίες και εξασφάλιση στέγης σε εποχικούς εργαζόμενους και δημόσιους λειτουργούς σε τουριστικές περιοχές. Κυρίως όμως:
  4. Δημιουργία Τράπεζας Στέγης (αποθέματος ενοικιαζόμενης κατοικίας) το οποίο θα διαχειρίζεται το κεντρικό κράτος με τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα ενοικιάζεται ή παραχωρείται σε τιμές ανάλογες με τις ανάγκες και τις δυνατότητες του κάθε νοικοκυριού, ιδίως των νέων. Το απόθεμα δημιουργείται από ενεργές κατοικίες και διαμερίσματα ιδιωτών που θα τα παραχωρούν μέσω κινήτρων (φοροελαφρύνσεις, 12 εγγυημένα ενοίκια το χρόνο, ενεργειακή ανακαίνιση, πυρασφάλεια, νομική κάλυψη κ.ά) και από κενές και ανεκμετάλλευτες κατοικίες του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και της Εκκλησίας».