Αποστάσεις κρατούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχετικά με το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, κατά την συζήτησή του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που βρίσκεται σε εξέλιξη. Επίσης είναι κάθετα αντίθετα με την πρόβλεψη που παρέχει καθολικό δικαίωμα άσκησης του δικαιώματος ψήφου, με επιστολή, ιδίως για τους εντός της ελληνικής επικράτειας πολίτες, χωρίς να τίθενται κάποια κριτήρια ευαλωτότητας ή κριτήρια που σχετίζονται με αντικειμενικές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει ένας εκλογέας και που δεν του επιτρέπουν να προσέλθει αυτοπροσώπως σε εκλογικό τμήμα (εποχικά εργαζόμενοι, ασθενείς, χρονίως πάσχοντες, ηλικιωμένοι, άνθρωποι με αναπηρίες κ.α.).
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δηλώνουν αντίθετα στην πρόβλεψη πως ειδικά για τους εκλογείς που βρίσκονται στο εξωτερικό την ημέρα των εκλογών, η επιστολική ψήφος αποτελεί τον μοναδικό τρόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, καθώς ειδικά για τις ευρωεκλογές και τις περιπτώσεις διεξαγωγής εθνικών δημοψηφισμάτων δεν θα δημιουργηθούν εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό.
Εγείρουν επίσης ζητήματα για τις εγγυήσεις σε σχέση με το αδιάβλητο της διαδικασίας και την τήρηση της μυστικότητας, κυρίως λόγω της εμπλοκής ιδιωτικών εταιρειών στη μεταφορά της επιστολικής ψήφου. Όλοι δε εκτιμούν ότι η επιστολική ψήφος στις ευρωεκλογές, είναι προάγγελος της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ωστόσο, θα απαιτηθεί η ειδική πλειοψηφία που επιβάλλει το Σύνταγμα.