Έφτασε η ώρα των ανακοινώσεων για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – σε συνέντευξη που θα δώσει την κρατική τηλεόραση – θα αποκαλύψει τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου.
Πάντως η συζήτηση έχει φουντώσει στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, καθώς ήδη βουλευτές διατυπώνουν δημόσια τις εντάσεις τους και μένει να φανεί πόσοι τελικά δεν θα ψηφίσουν την σχετική ρύθμιση.
Υπενθυμίζεται εδώ πως ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης έχει ήδη εκφράσει την διαφωνία του με το θέμα της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια. Την σχετική ρύθμιση – όποτε έρθει στη Βουλή – έχει πει πως δεν πρόκειται να υπερψηφίσει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
«Όχι» έχουν επίσης πει δημοσίως στη σχετική διάταξη βουλευτές όπως ο Θ. Πλεύρης, ο Κ. Καραγκούνης, η Αν. Καραμανλή (η οποία δήλωσε σήμερα πως θα καταψηφίσει ακόμα και αν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας), ο Αν. Κατσανιώτης και ενστάσεις για την τεκνοθεσία διατυπώνουν μεταξύ άλλων ο Μ. Λαζαρίδης, ο Ν. Μηταράκης, ο Μ. Χαρακόπουλος, ο Μ. Χρυσομάλλης κ.α. Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις υπάρχουν από βουλευτές της περιφέρειας και δεν είναι λίγοι αυτοί που διατυπώνουν σε συνομιλητές τους τον έντονο προβληματισμό τους αλλά πριν τοποθετηθούν δημόσια περιμένουν να δουν το τελικό κείμενο.
Κομματική πειθαρχία για υπουργούς – ψήφος κατά συνείδηση για βουλευτές
Το βασικό σενάριο είναι να υπάρξει κομματική πειθαρχία για τους υπουργούς και ψήφος κατά συνείδηση για τους βουλευτές. Σε αυτή την περίπτωση μένει να φανεί τι πράξουν περίπου πέντε με έξι υφυπουργοί, που πληροφορίες αναφέρουν πως είναι επιφυλακτικοί. Σύμφωνα με πληροφορίες στάση αναμονή έως ότου δουν το τελικό κείμενο τηρούν μεταξύ άλλων ο Γ. Κεφαλογιάννης, ο Δ. Βαρτζόπουλος, ο Κ. Κυρανάκης, o Δ. Σταμενίτης κ.α.
Το επόμενο διάστημα θα ενταθεί το πολιτικό… μασάζ στους βουλευτές σε μια προσπάθεια να πειστούν οι αναποφάσιστοι να πουν «ναι». Επίσης έχει ενδιαφέρον πόσοι βουλευτές θα επιλέξουν την αποχή και πόσοι θα πάνε στη Βουλή να πούνε «όχι» στην ρύθμιση.
Εισηγητής του νομοσχεδίου θα είναι ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, που μιλώντας χθες στην ΕΡΤ σημείωσε πως «είναι μία πρωτοβουλία που έχει στόχο να ενωθεί η ελληνική κοινωνία και όχι να την διχάσει».
Την επικοινωνία με τους βουλευτές έχουν αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου αλλά και η γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Μαρία Συρεγγέλα.
Μπροστά θα βγουν επίσης πρόσωπα από την νεότερη γενιά και ειδικότερα μέλη της κυβέρνησης όπως η Σοφία Ζαχαράκη, η Δόμνα Μιχαηλίδου , η Ιωάννα Λυτρίβη κ.α. αλλά και βουλευτές όπως ο Γιώργος Σταμάτης και η Νεφέλη Χατζηιωαννίδου. Επίσης η Ντόρα Μπακογιάννη έχει από την αρχή τοποθετηθεί υπέρ της σχετικής διάταξης αλλά και βουλευτές όπως για παράδειγμα ο Ιάσωνας Φωτήλας.