Στον ρόλο της χώρας ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή εστιάζουν στην κυβέρνηση και το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών ‘Αντονι Μπλίνκεν. Μάλιστα αναμένονται περαιτέρω θετικά βήματα στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας και το επόμενο διάστημα πρόκειται να υπάρξουν ειδήσεις στο θέμα των F35. «Η Ελλάδα, ως συνεπής και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος, θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί» υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές σε ό,τι αφορά στα εξοπλιστικά.
Να σημειωθεί εδώ πως στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί ο ‘Αντονι Μπλίνκεν στην περιοχή, το Σάββατο είχε συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στη συνέχεια ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μετέβη στην Κρήτη όπου είχε κατ´ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην οικία του στα Χανιά και ακολούθησε συνάντηση εργασίας σε διευρυμένη σύνθεση.
Στην κυβέρνηση θέλουν να προχωρήσει με ταχύτητα το θέμα των F35 προκειμένου τα πρώτα μαχητικά πέμπτης γενιάς να φτάσουν το 2028. «Αισθάνομαι ότι το ζήτημα των F35 θα λήξει. Είναι θέμα χρόνου. Η Ελλάδα θα μπει στο πρόγραμμα των F-35» σημείωσε το Σάββατο σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.
Παράλληλα αυτό που τονίζεται είναι πως το συγκεκριμένο θέμα δεν συνδέεται με τα F-16 που ζητά η Τουρκία για να πει το «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. «Για εμάς είναι εντελώς αδιάφορο τι κάνει η Τουρκία σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εμείς έχουμε εδραιώσει αυτοτελώς και αυτοδύναμα μια σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία είναι μια απολύτως σταθερή, ισότιμη σχέση διπλωματικής ειλικρίνειας» επεσήμανε ο κ. Γεραπετρίτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου στην Αθήνα εκτιμούν πως θα υπάρξει πρόοδος στο θέμα των F 35. Ουσιαστικά θα πρέπει να γίνουν δύο βήματα: η αποστολή της επιστολής της Ουάσινγκτον προς την Αθήνα για την αποδοχή της προσφοράς αλλά και η αποστολή της επιστολής προς το αμερικανικό Κογκρέσο για να εκκινήσει η διαδικασία.
«Σε σχέση με τις αποφάσεις που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα, εμείς έχουμε κάνει το αίτημα όπως ξέρετε για την ένταξή μας στα F-35. Περιμένουμε θετικές ειδήσεις το επόμενο διάστημα σε αυτό» σημείωσε ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας. Παράλληλα τόνισε πως «αρκεί να θυμίσουμε ότι το 2019 η Τουρκία ήταν στο πρόγραμμα των F-35 κι εμείς προσπαθούσαμε να αναβαθμίσουμε τα F-16. Σήμερα εμείς είμαστε κοντά στο να μπούμε στο πρόγραμμα των F-35, και η Τουρκία προσπαθεί να αποκτήσει F-16. Για να δούμε δηλαδή τι έχουμε πετύχει όλα αυτά τα χρόνια, που σε καμία περίπτωση δεν ήταν αυτονόητα».
Το ανατολικό «παζάρι» της τουρκικής πλευράς
Η τουρκική πλευρά γνωρίζει πως δεν μπορεί να μπει στο πρόγραμμα των F 35 και πλέον ρίχνει το βάρος στα F 16, επιχειρώντας μάλιστα να συνδέσει το θέμα με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Για μια ακόμα φορά επιχειρείται ένα ανατολίτικο «παζάρι» που πάντως φαίνεται πως δεν έχει αποτέλεσμα.
Ο Τούρκος πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ήθελε πρώτα να υπάρξει μια δέσμευση για τα F 16 και μετά να προχωρήσει στην τουρκική Εθνοσυνέλευση η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο οι ΗΠΑ θέλουν πρώτα να περάσει το θέμα από την τουρκική Εθνοσυνέλευση και το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως δεν μπορεί να συνεχιστεί η τακτική των καθυστερήσεων. Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε στην Άγκυρα είναι και το γεγονός πως χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στην Κωνσταντινούπολη.
Τι συζητήθηκε στα Χανιά
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αντονι Μπλίνκεν στα Χανιά έγινε μια συνολική επισκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Όπως ήταν φυσικό στο τετ α τετ συζητήθηκε και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη σταθερή και διαχρονική θέση της Ελλάδας υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και των σχέσεων καλής γειτονίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αρχές που διασφαλίζουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.