Μία σειρά κρίσιμων «ραντεβού» μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς είναι προγραμματισμένα για τους επόμενους μήνες και θα φανεί αν θα συνεχιστούν τα βήματα που έγιναν το προηγούμενο εξάμηνο στις σχέσεις των δύο χωρών. Ο Τούρκος πρόεδρος παραμένει ένας απρόβλεπτος παίκτης στη γεωπολιτική σκακιέρα, ωστόσο δείχνει πως δεν επιθυμεί να ανοίξει νέα μέτωπα.
Αναλυτές εκτιμούν πως σε αυτή τη χρονική συγκυρία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Ελλάδα, καθώς αυτό μπορεί να βελτιώσει γενικότερα τις σχέσεις του με τη Δύση. Επομένως εκτιμάται πως θα επιχειρήσει να παραμείνει στο τραπέζι του διαλόγου, καθώς δεν θα θελήσει να αναλάβει την ευθύνη για μια ραγδαία επιδείνωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Προχθές ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στην εξωτερική πολιτική της χώρας του και έδωσε μια εικόνα για το πως θα κινηθεί την νέα χρονιά. Ειδικότερα σημείωσε πως «παρά τις παρεμβάσεις των τρίτων προς την αντίθετη κατεύθυνση, προσπαθήσαμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τους γείτονές μας με βάση μια προσέγγιση καζάν-καζάν, που θα είναι αμοιβαία επωφελής». Προσέθεσε ότι η χώρα του ξεπέρασε τις διαφορές απόψεων που προέκυψαν με ορισμένες χώρες της περιοχής και επανέφερε τη συνεργασία της στο επίπεδο που θα έπρεπε να είναι, λέγοντας παράλληλα πως «ποτέ δεν απορρίψαμε το χέρι φιλίας που απλώθηκε στη χώρα μας. Πήγαμε τρέχοντας σε εκείνους που έκαναν ένα βήμα προς εμάς».
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει εγκαταλείψει ολοκληρωτικά την αναθεωρητική ρητορική, καθώς εξακολουθεί να έχει το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό ακροατήριο. Για παράδειγμα είπε πως η «μεγαλύτερη τιμή» είναι να τον μνημονεύουν ως τον πρόεδρο που μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τέμενος.
Στο μεταξύ ο υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας Γιασάρ Γκιουλέρ – αναφερόμενος στο τουρκικό ναυτικό – είπε πως υπερασπίζεται τα συμφέροντα στη «γαλάζια πατρίδα».
Παράλληλα την ρητορική υψηλών τόνων φαίνεται πως υιοθετούν και τουρκικά μέσα ενημέρωσης, που μάλιστα έφτασαν στο σημείο να χαρακτηρίσουν ως «προβοκάτσια» την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Λήμνο.
Πάντως η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να κοιτά προς την Δύση και ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για το θέμα των F-16. Την ίδια στιγμή από τις ΗΠΑ αναμένουν να δουν αν θα περάσει μέσα στον Ιανουάριο από την τουρκική Εθνοσυνέλευση η ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Μάλιστα σύμφωνα με την ΕΡΤ αν δεν προχωρήσει μέσα στο μήνα η σχετική διαδικασία οι Αμερικανοί μπορεί να αποσυνδέσουν το θέμα της πώλησης των F-35 στην Ελλάδα από τα F-16 στην Άγκυρα.
Τα επόμενα ελληνοτουρκικά «ραντεβού»
Κρίσιμος μήνας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις θεωρείται ο Φεβρουάριος, καθώς πρόκειται να γίνουν συζητήσεις στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου και ένα ακόμα «ραντεβού» για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Αθήνα. Επίσης στόχος είναι να τρέξει και η λεγόμενη θετική ατζέντα – δηλαδή θέματα που μπορεί να φέρουν πιο κοντά τις δύο χώρες- και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να μεταβούν στην Κωνσταντινούπολη επιχειρηματίες για συναντήσεις.
Την Άνοιξη πρόκειται να γίνει στην Άγκυρα μία ακόμα συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ στη συνέχεια ένα ακόμα τετ α τετ προγραμματίζεται για τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον, όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. Στην κυβέρνηση τηρούν στάση αναμονής και περιμένουν να δουν αν η γειτονική χώρα θα τηρήσει τον οδικό χάρτη που έχει ήδη συμφωνηθεί.
Δεδομένο είναι πως οι διαφορές των δύο χωρών δεν θα εξαλειφθούν από την μία ημέρα στην άλλη, ωστόσο το ζητούμενο είναι αυτές οι διαφορές να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις και κρίσεις. Από εκεί και πέρα όταν οι συνθήκες ωριμάσουν, το επόμενο βήμα μπορεί να είναι η συζήτηση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, τη μόνη διαφορά – όπως επισημαίνεται από την κυβερνητική πλευρά – που θα μπορούσε να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας.